Останній шанс України: Який сигнал Києву надіслали США - Bloomberg

Віце-президент США Джо Байден під час свого візиту до Києва дав зрозуміти, що США не хочуть хаосу в Україні.

Джо Байден в Україні. Фото:podrobnosti.ua

На візити віце-президента США Джо Байдена в Україні завжди чекають з нетерпінням: він вважається голосом західних прихильників, високопосадовим чиновником, який може розв'язувати конфлікти між елітами країни та штовхати Україну на шлях реформ. Але цього тижня Байден, схоже, надіслав українській владі суперечливі сигнали. Про це пише у колонці Bloomberg Леонід Бершидський, передають Патріоти України з посиланням на Новое время.

Він виступив перед парламентом із запальною промовою. Його голос був сповнений глибоких емоцій, віце-президент США закликав депутатів не проґавити те, що може бути їхнім «останнім шансом» на перетворення України на вільну, заможну країну.

Але за промовою відбулася низка зустрічей, на яких віце-президент, заступник держсекретаря Вікторія Нуланд і посол США в Україні Джеффрі Пайєтт обрали обережну лінію: зберегти критикований уряд і дотримуватися Мінських угод, щоб покласти край війні на Сході. Ідея послання: мабуть, США хочуть, щоб Україна створювала їм якомога менше проблем.

Візит Байдена, вже п'ятий у статусі віце-президента, збігся з ключовою датою у політичному календарі України. 11 грудня сплив річний імунітет від відставки прем'єр-міністра Арсенія Яценюка.

Це означає, що у його ворогів, особливо у тих, хто входить до команди Петра Порошенка, з'явиться можливість спробувати позбутися його. Минулого тижня Міхеїл Саакашвілі, губернатор Одеської області та колишній президент Грузії, виступив із сенсаційною презентацією на організованому ним антикорупційному форумі.

Він показав те, що назвав графіком корупційних схем, які коштують Україні $5 млрд на рік – ненабагато менше, ніж країна отримує за програмою допомоги МВФ. На графіку в кутках розмістилися українські олігархи Рінат Ахметов, Ігор Коломойський і Дмитро Фірташ. У центрі – Яценюк.

Саакашвілі непогано розуміється на політиці Вашингтона, але більшість його друзів – республіканці. Зв'язки ці збереглися ще відтоді, коли Саакашвілі був грузинським президентом, а Джордж Буш-молодший – американським. Особливо близький союзник одеського губернатора – сенатор Маккейн.

У Яценюка хороші стосунки з адміністрацією Обами. Для Байдена і навіть для президента Барака Обами Яценюк – такий само партнер у переговорах, як і Порошенко: вони обидва зустрічалися з ним кілька разів.

Тож Байден порадив українцям не розгойдувати човен. Незважаючи на те що партія Яценюка настільки непопулярна, що не пройшла б до парламенту, якби вибори проводилися цього тижня, вона є важливою частиною коаліції.

І якщо прем'єр позбудеться своєї посади, існує велика ймовірність перевиборів. Їхній результат передбачити складно: нещодавні місцеві вибори посилили як певні залишки колишнього режиму, так і небезпечних крайніх націоналістів.

Американська адміністрація явно не хоче такого хаосу: їй потрібно, щоб нинішній парламент ухвалив закони, які зроблять можливим проведення виборів у захоплених проросійськими сепаратистами областях.

У своїй промові Байден викрив «рак» корупції, що не дає Україні стати успішною демократією. На практиці ж його меседж про стабільність означає збереження корумпованої системи квот, за якої прихильники президента і прем'єра ділитимуть можливості, висмоктуючи останні соки зі знекровленої країни.

Але якщо США не хочуть такого перезавантаження, то все триватиме, як і досі. Нинішнє українське керівництво не зобов'язане робити так, як каже Байден, і воно буде до останнього зволікати з виконанням непопулярних Мінських угод.

Але воно не може й відкрито вчинити наперекір, оскільки залежить від підтримки США – як фінансової, так і в протистоянні Путіну. Тому на Україну, можливо, чекає період штучної стабільності, хоча це, ймовірно, останнє, що їй зараз потрібно.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Народні прикмети на 4 травня. Чим українці традиційно опікувались на Пелагеїн день

субота, 4 травень 2024, 7:05

Християни східного обряду 4 травня за еовоюліпнським календарем відзначають день пам’яті святої мучениці Пелагеї. Також відома як Пелагія Таврійська, була християнською святою, яка жила в III столітті в місті Тарсі, що на території сучасної Туреччини. ...

Компанія «PepsiCo», котра ганебно зберігає свій бізнес в Росії, неочікувано для себе дієво підтримала ЗСУ на лінії фронту (відео)

субота, 4 травень 2024, 5:55

Тепер власникам та топ-менеджменту гіганта харчової промисловості саме час переживати, щоб держава-агресор не скористалась цим як приводом, щоб підрізати бариші PepsiCo». Кажуть, що компанія «PepsiCo» заборонила рекламним агентствам згадувати ЗСУ, укр...