Отримана в спадок нерухомість у 2107 році оподатковується по-новому

Закон №0940

Як стало відомо Domik.ua, в Україні спрощено оформлення спадщини для найбільш близьких родичів спадкодавця. Правові норми затверджені Законом №0940 «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо оподаткування спадщини та уточнення деяких положень». Даний законопроект прийняли народні депутати 23 лютого 2016 року, інформують Патріоти України.

Норма закону вступає в силу з наступного дня після його офіційної публікації і буде застосовуватися до доходів, отриманих від спадщини або дару, починаючи з 1 січня 2017 року.

Основні нововведення в спадкуванні нерухомості

Законом скасовано податки і грошова оцінка нерухомих об'єктів оформленої спадщини, отриманих спадкоємцями першої та другої черги споріднення зі спадкодавцем. До прийняття закону, тільки родичі першої черги споріднення володіли правом не оплачувати податок в розмірі 5% від вартості нерухомості, отриманого в спадщину. Податок однаковий для всіх громадян України.

Спадкоємцями першої черги вважаються батьки, чоловік, дружина і діти заповідача. Спадкоємці другої черги - брати, сестри, дідусі, бабусі, онуки заповідача - в 2017 році, отримали право на нульову ставку податку на дохід від успадкованого майна. Також скасована оцінка нерухомості, отриманої за заповітом у спадок.

Переваги для жителів сіл

Автори закону вказали в пояснювальній записці до проекту документа, що однією з цілей затвердження нових норм оподаткування позначено вирішення проблеми з оцінкою нерухомості, яка знаходиться в сільській місцевості. Часто, при вступі в права спадкоємця оцінювачі значно завищували цінність нерухомого об'єкта. В результаті, розмір податку, який потрібно оплатити спадкоємцю, перевищував реальну вартість отриманої нерухомості. Мінімальний тариф на оцінку в Україні починається з 600-800 грн, але його розмір може досягати і декількох тисяч гривень. Користуючись цим, багато експертів по оцінці вносили в документи вартість старих сільських садиб аналогічну сумам, за які можна придбати особняк за містом.

Нововведення для дарування нерухомості

Для отриманого в дар нерухомого майна встановлено ставку податку в розмірі 5%. Новий закон встановлює, що, при оформленні договору дарування, подарунки, в тому числі, і нерухомість, оподатковуються за нульовою ставкою податку для родичів першої черги споріднення. Але всі інші родичі повинні сплатити державі 5% за отримання нерухомості в дар.


Опублікував: Світлана Іваненко
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Україна отримає від США найновіші дрони, оснащені вогнепальною зброєю (фото)

п’ятниця, 3 травень 2024, 21:43

Американська компанія Feloni Aero відправить в Україну новітні дрони з 5,56-мм гарматами та ракетами Spike. Про це йдеться у пресрелізі, передають Патріоти України. У компанії кажуть, що після того, як уряд США схвалив новий законопроєкт щодо передачі ...

Удар по Кримському мосту в день інавгурації Путіна міг би мати серйозний ефект, - військовий експерт

п’ятниця, 3 травень 2024, 21:16

Ветеран російсько-української війни майор запасу НГУ Олексій Гетьман вважає, що удар по Кримському мосту в день інавгурації російського диктатора Володимира Путіна міг би мати значний політичний та військовий вплив, передають Патріоти України. "Залишил...