"Перехід до формату Будапештського меморандуму – це дикість і провокація" - Чорновіл про переговори по Донбасу

Коли йдеться про залучення нових учасників, найчастіше мається на увазі нормандський процес. Його плутають із мінським, оскільки основні зустрічі і підписання ключових домовленостей відбувалося також у білоруській столиці.

Ілюстрація:Українські Новини"Останнім часом в Україні нерідко порушують питання залучення до переговорного процесу з урегулювання конфлікту на Донбасі нових країн: США, Польщі, підписантів Будапештського меморандуму тощо". Про це пише в своєму блозі на сайті Новое время політик Тарас Чорновіл, інформують Патріоти України, продовжуючи:

Втім, досить часто люди припускаються смислової помилки, не розрізняючи мінський і нормандський переговорний процеси.

Мінський процес – це технічні переговори, які проходять у робочих групах, де представлені три сторони: Україна, Росія та ОБСЄ. Українську делегацію очолює Леонід Кучма. ОБСЄ фактично виступає посередником між двома сторонами, що конфліктують, – Україною та Росією. Крім того, на переговорах неформально присутні ватажки російських окупантів і колаборантів ОРДЛО. В офіційних документах їхні прізвища дописують без зазначення посад і нижче решти підписантів. Тобто, формально мінський формат – це переговори між трьома сторонами, які також передаються до виконання двом групам російських окупантів і колаборантів.

Долучати нові сторони до мінського процесу, по суті, неможливо, хіба що додати одного-двох посередників, але результат від цього не зміниться.

Коли йдеться про залучення нових учасників, найчастіше мається на увазі нормандський процес. Його плутають із мінським, оскільки основні зустрічі і підписання ключових домовленостей відбувалося також у білоруській столиці.

Звісно, якби США офіційно брали участь у нормандських переговорах, вони були б значно ефективніші. Але для цього потрібні дві маленькі деталі: Вашингтон має захотіти бути там і Росія має на це погодитися. Ми сидимо по протилежний бік від Росії. У переговорів є сенс тільки тоді, коли той, кого ви визнаєте противником і з ким намагаєтесь досягнути перемир'я чи ще чогось, також визнає цей формат. Нам немає про що говорити з американцями, німцями чи французами, тому що ми з ними сидимо по один бік.

Якщо Росія не хоче бачити на переговорах американців, та й самі вони не прагнуть до них долучитися, це не спрацює. Втім, Вашингтон завжди був поруч, контактував з усіма сторонами, тому де-факто він присутній у цьому переговорному процесі.

Перехід до формату Будапештського меморандуму, який нам постійно намагаються нав'язати, – це дикість і провокація. По-перше, в Будапештському меморандумі є єдиний прописаний варіант прямої дії – звернення до Ради Безпеки ООН, де Росія має право вето.

По-друге, не забуваймо, що до Будапештського меморандуму досить дивним чином долучений Китай. Його роль там оцінити важко, але він там є. Китай, як відомо, в Радбезі ООН підтримує рішення Росії. Цілком імовірно, що це скоро зміниться, але наразі він підтримує позицію Росії проти резолюцій, на яких наполягає Україна чи США.

По-третє, в Будапештському меморандумі немає Німеччини, яка на сьогоднішній день є головним союзником України. Таким чином, люди, наполягаючи на переході до будапештського формату, несвідомо діють проти України.

Були й інші ідеї. Наприклад, включення до нормандського формату Польщі, але ж Росія категорично проти.

Думаю, очікувати якихось зрушень у мінському і нормандському форматі можна буде тільки після того, як новий президент США заступить на свою посаду, розбереться у всіх справах і візьметься за те, що відбувається на сході Європи між Україною і Росією.

Коли Америка визначиться зі своєю позицією, вона зможе активно впливати на події. А поки що Росія навіть щодо Сирії не реагує на позицію західного світу. Не варто очікувати, що вона буде реагувати на таку позицію щодо України.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Народні прикмети на 19 квітня. Розпочата цього дня справа принесе позитивний результат

п’ятниця, 19 квітень 2024, 7:05

Православна церква України 19 квітня за новим стилем вшановує пам'ять преподобного Іоанна Старопещерника, мученика Феона і патріарха Трифона Константинопольського. За старим стилем у свято сьогодні вшановують патріарха Євстихія Константинопольського. ...

До Криму залишилося 60 км. Росіяни тікають без бою – нічим відбиватися - Снєгирьов

п’ятниця, 19 квітень 2024, 3:25

Західні ЗМі повідомляють про критичну ситуацію на фронті, колишній командувач об'єднаних сил Великої Британії пророкує Україна поразку вже у цьому році. Але ситуація на фронті дещо інша. І повідомляють про це саме росіяни. Мова йдеться про серйозний ус...