Перелити із пустого в порожнє: Про що у Гельсінкі Трамп домовився з Путіним

Сьогоднішню зустріч, попри бажання обох сторін, що брали в ній участь, назвати істотним успіхом не наважився ніхто.

Зустріч Трампа і Путіна у Гельсінкі. Фото:ТСН

Зустріч президента США Дональда Трампа зі своїм російським колегою, яку чекали – хтось із острахом, а хтось із якоюсь надією, вийшла, скажімо так, гармонійною. Про це пише Тарас Паньо, передають Патріоти України, продовжуючи:

Від самого початку обидві сторони дали зрозуміти, що головне, про що вони піклуються під час цих переговорів – це про збереження обличчя.

В результаті літак Путіна, як завше, запізнився на півгодини — але команда Трампа спрацювала належним чином, затримавши боса в готелі так, щоб той прибув до президентського палацу навіть пізніше за російського колегу. В результаті гри "хто кого перечекає", все почалося на годину пізніше запланованого.

У Гельсінкі Трампа з Путіним зустріли протестами: протягом останніх кількох днів у місті проходять десятки акцій. Активісти та пересічні фінські громадяни просять президентів дотримуватися прав людини в своїх країнах, сприяти свободі ЗМІ (це стосовно Путіна) та припинити руйнувати екологію планети та торгівельні союзи з ЄС (це вже до Трампа). Втім, до британських масштабів фінни явно не дотягли – участь в акціях брали максимум по декілька тисяч осіб.

Ключовою темою розмови двох президентів, судячи з усього, була не Сирія, не Україна і не ЄС – а безпосередньо двосторонні стосунки США та Росії.

Власне, і на прес-конференції було зазначено, що Росія та США намагаються "відновити прийнятний рівень довіри". Перекладаючи з дипломатичної мови на звичайну, можна сказати, що наразі продуктивні перемовини фактично неможливі, оскільки сторони взагалі не довіряють одна одній.

Президенти сказали кілька скупих слів про "перший крок", "потребу подальших контактів" і "продуктивний діалог" – без практично видимих наслідків.

В якості "досягнень" учасники переговорів пропонують вважати якісь ніби передані Путіним Трампу домовленості про нерозповсюдження ядерної зброї (хоча договір про це від 1968 року підписаний і США, і Росією). Також було домовлено подумати над створенням робочої групи із представників бізнесу – при тому скромно оминувши увагою питання про наявність американських економічних санкцій проти Росії. Які, на погляд стороннього спостерігача, якраз і є головною перешкодою у економічній співпраці між країнами.

А потім, вже під кінець прес-конференції, президент Росії Володимир Путін несподівано вдарився у відвертість, і відповідаючи на запитання журналіста Reuters Джеффа Мейсона сказав наступну фразу: "Хто вам сказав, що Трамп довіряє мені, чи я – йому?". Ця фраза, насправді, дуже точно передає суть і квінтесенцію сьогоднішніх переговорів.

На яких два президенти говорять різні правильні фрази про "прогрес у стосунках", "покращення" і "діалог" – і при тому не сумніваються, о і вони самі, і їх суперники просто виконують специфічний цирковий номер. Володимир Путін переконує еелкеторат у тому, що з ним іще зустрічається і говорить президент США – тому говорити про міжнародну ізоляцію як би і не випадає. А Дональд Трамп по мірі сил виконує дану перед виборами обіцянку "зайнятись налагодженням стосунків з Росією".

Зважаючи, що ці внутрішньополітичні завдання і є головною ціллю сьогоднішніх переговорів, на підсумковій прес-конференції можна говорити все що завгодно. І про "кроки до відновлення довіри", і про "можливу економічну співпрацю". І навіть, цілком відверто, про те, що жоден зі співбесідників не вірить словам іншого ані на ламану копійку.

Обмінявшись не надто щирими усмішками, президенти США та Росії завершили сьогоднішню прес-конференцію та роз'їхались. Ці усмішки не зупинять війну на Донбасі та не повернуть Україні Крим. Вони не зупинять бійню в Сирії і не відмінять антиросійські санкції з боку США. І потішать вони хіба лиш городян Гельсінкі – які зітхнуть з полегшенням після того, як центр їх столиці покинуть Путін, Трамп та посилені наряди поліції, які на півдня перекрили рух, паралізувавши місто.

Джерело: Depo.ua
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

В нагороду отримав грамоту: Одеський ексдепутат передав російській ФСО свою колекцію раритетних авто (фото)

середа, 24 квітень 2024, 22:02

Колишній депутат Одеської міської ради передав колекцію раритетних автомобілів на так звану виставку для федеральної служби охорони в столиці країни-агресора Москві, йому оголосили про підозру у пособництві ворогу. Про це повідомила Одеська обласна про...

Небезпека необережних рухів у тумані

середа, 24 квітень 2024, 21:20