Плани Кремля: Що стоїть за скороченням військового бюджету РФ - експерт

У Росії військовий бюджет приблизно на 40-50% під грифом "таємно", тому дізнатися реальні обсяги фінансування оборони в Росії досить важко.

Міноборони РФ. Ілюстрація:ren.tv

"Бажання президента Російської Федерації Володимира Путіна скоротити військовий бюджет РФ є прямим наслідком трирічних міжнародних санкцій проти Росії, які, в тому числі, були спрямовані проти військово-промислового комплексу цієї країни." Про це пише на сайті УНІАН голова Комітету економістів України Андрій Новак, передають Патріоти України, продовжуючи:

Тим більше, враховуючи, що за останній період на світових ринках суттєво впали ціни на енергоресурси, які є основним джерелом доходів для економіки Російської Федерації, у Росії немає іншого шляху, окрім як скорочувати військовий бюджет, щоб підтримувати фінансування соціальних статей бюджету.

Так, за ці три роки в Росії повністю вичерпаний один із двох її резервних фондів, і зараз вона вже використовує гроші другого фонду — «Фонду національного добробуту». Це говорить про те, що в Росії фінансова ситуація стає все складнішою і складнішою, в тому числі наростають й бюджетні проблеми. Саме через ці проблеми росіяни змушені урізати військові статті витрат, аби підтримувати фінансування інших.

Втім, слід зазначити, що в Росії військовий бюджет приблизно на 40-50% під грифом «таємно», тому дізнатися реальні обсяги фінансування оборони в Росії досить важко. Проте зараз говориться, що скорочення буде на 2,7-2,8% ВВП. У даному випадку йдеться про відкриту, легальну частину фінансування війська. Засекречена частина, в свою чергу, так і залишається закритою. Тому складно робити висновок про те, як це скорочення позначиться на обороноздатності РФ у цілому.

Враховуючи «майстерність російської пропаганди, в Росії будь-який факт може подаватися як позитивне рішення, а керівництво Кремля — як наймудріші правителі. А дане рішення Кремля російська пропаганда буде подавати як готовність Росії до мирного врегулювання будь-яких конфліктів, як крок назустріч західному світу у відповідь на те, що Захід нарощує фінансування оборони і в рамках НАТО, і оборонні бюджети окремих країн. Російські ЗМІ будуть подавати цю інформацію так, що, на відміну від ненависного їм Заходу, Росія скорочує витрати на армію та більше піклується про громадян РФ.

Складно спрогнозувати, чи стане скорочення оборонних бюджетів у Росії тенденцією. Адже поки що не зрозуміла позиція щодо тих конфліктів та війн, в яких бере участь Російська Федерація: чи то вона збирається рухатися шляхом ескалації, чи то поступово згортатиме свою агресію в Україні та Сирії. Саме від цих планів та намірів залежатиме динаміка фінансування російської армії.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Потрібний перекладач

четвер, 25 квітень 2024, 14:21

Пояснити б їм це… Бо парламентськими методами доходить надто повільно

Тільки шолом потягне на 25 тисяч грн: У воїна ЗСУ запитали, скільки коштує його "вбрання"

четвер, 25 квітень 2024, 13:55

Блогер Ніколас Карма, який цікавиться у звичайних людей і знаменитостей, скільки коштує їхній "лук", поставив те саме запитання воїну ЗСУ, який служить у 6 батальйоні 12 бригади "Азов", передають Патріоти України. Під час прогулянки Львовом захисник бу...