"Поїздки до Росії поки що не стали "квитком у один кінець". Це, швидше, знаменита "російська рулетка", - Портников

Для сучасного російського режиму ворог – кожна людина із тризубом на обкладинці паспорта. Бо цей тризуб – смерть путінізму.
Для затримання у РФ достатньо бути просто громадянином України. Ілюстрація: соцмережі.

"Після чергового затримання українських громадян в Росії про небезпеку подорожей до сусідньої країни знову почали говорити на офіційному рівні. У МЗС попередили, що такі подорожі часто стають «квитком у один кінець», у СБУ нагадали, що російські спецслужби ведуть полювання на українських громадян. Однак чи подіють ці попередження на тих українців, які продовжують відвідувати Росію?", - пише оглядач Віталій Портников у статті для Радіо Свобода, передають Патріоти України, та продовжує:

"У частини громадян України досі існує ілюзія, що в Росії небезпека загрожує тим, хто має якісь відмінні від прийнятих в цій країні політичні погляди та ще й афішує їх. Яка небезпека може загрожувати так званій «маленькій людині», далекій від політики? А якщо громадянин України взагалі притримується пропутінських поглядів, якщо він старанно голосував за Януковича та інших проросійських політиків й мріє про окупацію своєї Батьківщини путінськими військами – чому він не може відвідувати Москву чи Тулу, спілкуватися там із друзями та родичами?

І тут я змушений розчарувати як далеких від політики міщан, так і адептів «русского мира». Логіка авторитарних режимів та їхніх спеціальних служб відрізняється від тієї, до якої ви звикли в Україні. Небезпека однаково загрожує як активістам Майдану, так і тим, хто не підтримував народне повстання. Головний документ, який робить громадянина України цікавим для російських спецслужб – не посвідчення активіста чи волонтера, а паспорт. Звичайний паспорт. Адже українців затримують не тому, що шукають якусь реальну провину. А щоб використати. Для пропаганди, для дестабілізації ситуації в Україні, для обміну.

Російським спецслужбам вигідно підтримувати у власному суспільстві атмосферу психозу, щоб виправдовувати агресивну політику Путіна. Отже, потрібні нові й нові «шпигуни» й «диверсанти». В Москві бачать, як болісно українське суспільство реагує на затримання власних громадян – в цьому Україна дійсно відрізняється від Росії, в якій до співвітчизників можуть ставитися як до сміття. Отже, треба затримувати нових і нових. І було б безглуздо цікавитися в цих заручників політичними поглядами.

Тризуб – смерть путінізму

Прекрасний приклад з історії – післявоєнна депортація кримських татар чи народів Кавказу. Тоді депортували всіх – і тих, хто воював у лавах Червоної Армії, і тих, хто жив на окупованих територіях. І тих, хто не мав політичних поглядів, і тих, хто очолював місцеві партійні організації. Головним чинником у Сталіна – як раніше у Гітлера – було виключно етнічне походження, нічого більше. Врятуватися від репресій шляхом підтримки вождя не було жодної можливості. Це треба просто розуміти.

Під час Голокосту знищували і тих євреїв, які чинили опір, і тих, хто служив у поліції в гетто. Під час депортацій виганяли і тих, хто був далекий від сталінського режиму, і тих, хто дослужився до посад секретарів обкомів і депутатів. З того часу в Росії небагато що змінилося. І для сучасного російського режиму ворог – кожна людина із тризубом на обкладинці паспорта. Бо цей тризуб – смерть путінізму. Просто – на щастя багатьох з тих, хто відвідує Росію – Кремль веде проти України гібридну війну. А в такій війні завжди є шанс вижити – проте і смерть виглядає абсолютно непередбаченою.

Тому поїздки до Росії поки що не стали «квитком у один кінець», про який говорять в українському МЗС. Це, швидше, знаменита «російська рулетка» – коли ти не знаєш, яка куля в пістолеті виявиться вбивчою".

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

"Українські військові - небезпечні": Росіяни вже намагаються використати інцидент з розстрілом патрульних на Вінниччині

субота, 20 квітень 2024, 13:54

Російські боти у мережі підігрівають дискусії про вбивство поліцейського на Вінниччині, намагаючись розколоти позицію українців та дискредитувати і ЗСУ, і поліцію. Про це повідомляє Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки, передають Пат...

Міноборони РФ плаче від люті: Українські дрони влаштували "веселу ніч" у восьми областях Росії, - джерело

субота, 20 квітень 2024, 13:29

Безпілотники в ніч на 20 квітня атакували енергетичні об’єкти на території Російської Федерації. За даними джерел УНІАН, це була спільна операція Служби безпеки України, Головного управління розвідки Міноборони та Сил спеціальних операцій ЗСУ, передаю...