​Політолог пролив світло на таємницю, хто стоїть за корупційною поправкою про електронні декларації для держслужбовців

В гарячці ночі доопрацювання бюджету, чиясь турботлива депутатська рука зробила собі і сотням колег подарунок, що відкрився так недоречно зарано. Підроблений документ виправлять, а от, чи захочуть знайти винного?

Політолог Кирило Сазонов впевнений, що уряд тут не причетний (хоча інші його колеги заперечують – всі зацікавлені в курсі). Однак коло осіб, що знали про підробку, доказово встановити дуже важко, на відміну від виконавця. Патріотам України видалась цікавою інформація внутрішніх стосунків у найбільшій фракції парламенту, де за натяком Сазонова і прописаний «герой» підробки.

Дехто хитрий вирішив спростити життя українським корупціонерам. У законопроект про бюджет на 2016 рік внесли маленьку, але дуже цікаву правку. Електронне декларування майна чиновників, на якому наполягав Євросоюз і громадянське суспільство в Україні, відклали до 1 січня 2017 року. Дуже акуратна правочка - внести зміни до абзацу такий-то законопроекту такого-то. Ніхто, за задумом організаторів, і не помітить. Не вийшло. Помітили.

Обставини склалися таким чином, що колишньої одностайності у фракції БПП давно вже немає. Є люди, орієнтовані на президента, а є внутрішньофракційна опозиція. Яка орієнтується на екс-главу СБУ Наливайченка, який мріє повернутися в українську політику вже на чолі нової політичної сили. Чиї гроші стоять за цим процесом і які тіні намагаються не потрапляти на світ - питання окреме.

В даному випадку достатньо розуміти, що «група Наливайченка», яку очолює народний депутат Віктор Чумак (він став членом бюро про запобігання корупції, але мандат поки не склав), використовує будь-яку похибку соратників по фракції. А це генерали часів Кучми, борці з корупцією часів Януковича - загалом, люди досвідчені і пильні. Я вважаю їх зовсім не друзями України, швидше навпаки, але в професіоналізмі не відмовлю. Досвід є досвід. Зраду розкусять в дві секунди. Такий варіант повз них пройти не міг.

На даний момент правка знайдена, оприлюднена і Євросоюз вже в курсі. Залишилося розібратися, хто ж ця нехороша людина, яка затіяла махінацію. Поки представники групи Наливайченко обіцяють знайти «зрадники» вже після свят. Але сам процес не вимагає особливих зусиль. Проект бюджету на 2016 рік, підготовлений Кабміном, не містив цієї норми. Про це свідчить текст урядового законопроекту, наведений на сайті Верховної ради. У тексті, розданому депутатам цього пункту не було. У стенограмі він теж не обговорюється.

Значить, коло пошуку звужується. Пункт про відтермінування до 2017 року електронного декларування був доданий депутатами під час розгляду поправок до другого читання. Тобто на бюджетному комітеті Верховної Ради, який очолює також член фракції БПП Андрій Павелко. Це інший табір - президентський. Для хлопців Наливайченко - ворог, хоч і внутрішній.

Власне, поставити крапку можна за один день роботи Генпрокуратури. Встановити особу, потім зняти недоторканність і впаяти за підробку документів. Але тут м'яч знову на полі прихильників Порошенка - Генпрокуратура кого попало допитувати і ловити не стане. Так що скандальну поправку, швидше за все, приберуть, а прізвища винних ми ніколи не дізнаємося. А ось в серіалі «закляті соратники по фракції БПП» не виключено продовження.
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

ЗС РФ формують ударний кулак для наступу на Харків: В ISW розповіли деталі операції

понеділок, 6 травень 2024, 9:14

Наступ на Харків чи Суми зможе відтягнути українських військових з інших критичніших ділянок фронту. Ворог посилив авіаційні, ракетні та удари дронами по українських північно-східних прикордонних регіонах, зауважили аналітики ISW. За словами українсько...

Народні прикмети на 6 травня: Не мочіть ноги в росі

понеділок, 6 травень 2024, 7:05

Православна церква України 6 травня за новим стилем вшановує пам'ять праведного Йова Багатостраждального, мучеників Парфенія та Калімаха. За старим стилем сьогодні вшановують Георгія Побідоносця, відзначають День ангела Юрія, Георгія та Єгора - всі ці ...