Політолог розповів, що буде з Україною, якщо прем'єром стане Садовий, Тимошенко чи Саакашвілі

У кожного з політиків свої амбіції, однак з існуючою зараз в Україні моделлю влади створити ефективний уряд не вдається.

Тимошенко і Саакашвілі. Ілюстрація:prportal.com.ua

В існуючій формулі влади в Україні створити ефективний уряд практично неможливо і це стало наслідком вибору українців на парламентських виборах, а розплатою за такий вибір буде вкрай повільний темп реформ, який зумовить вкрай непросту соціальну ситуацію більшості громадян. Про це у своїй колонці на сайті Newsru.ua написав політолог і журналіст Віталій Портніков, інформують Патріоти України.

Політолог пропонує розглянути кілька варіантів заміни прем'єр-міністрові Арсенію Яценюку.

За його словами, якщо прем'єром стане лідер "Самопомочі" Андрій Садовий або лідер "Батьківщини" Юлія Тимошенко, то вони стануть всі лише "прем'єрами одного міністерства", оскільки ці політсили мають, згідно з квотою, всього по одному міністерству.

"Велика частина міністрів - нових або старих - як ходила в президентську адміністрацію, так і буде ходити. Просто до міністрів від БПП додадуться ще й міністри-народнофронтівці, які будуть заглядати в канцелярію Олександра Турчинова. Доля таких міністрів залежить від прем'єра найменше.

Він може віддавати їм будь-які розпорядження - але вони не зобов'язані їх виконувати, оскільки рішення про їх відставку приймає фракція, в більшості випадків - президент, який їх не призначає", - пояснив Портніков.

Крім того він зазначив, що у Яценюка на відміну від Садового і Тимошенко немає президентських амбіцій, тому він намагався не псувати відносин з президентом.

"Вони мовчати не будуть - і новий уряд не проіснує і декількох місяців. Потрібно розуміти, що ситуація "Ющенко-Тимошенко" просто закладена в діючій моделі влади і не може не повторитися", - додав політолог.

За його словами у влади є ще один варіант - це повне зосередження влади в руках глави держави, тобто призначення прем'єром представника БПП, який буде грати не стільки роль глави уряду, скільки представника президента в кабінеті.

"Але в цій ситуації вся відповідальність за прийняті рішення виявиться на главі держави. Помилки в економіці, погіршення соціальної ситуації будуть бити саме по президентському інституту. При цьому лідери партій, які мають президентські амбіції, будуть робити все для того, щоб уряд програв - тому що зрозуміють, що цей провал є дорогою до дострокових президентських виборів. А цей шанс не втратить ніхто - навіть якщо він призведе розвалу держави", - вважає Портников.

Також політолог не виключає, що Кабмін може очолити нинішній глава Одеської облдержадміністрації Міхеїл Саакашвілі.

"Можна уявити собі варіант, коли БПП вирішує зробити прем'єром свого кандидата - але не технічного, а публічного, наприклад того ж Міхеїла Саакашвілі. Тоді повториться ситуація конфлікту між главою держави і прем'єром - тільки вона буде супроводжуватися ще й розбіжностями в самому президентському оточенні і фактичним розвалом фракції БПП.

Оскільки Саакашвілі все одно не може нікуди балотуватися, претенденти на президентство в інших фракціях підтримають його в цьому конфлікті для ослаблення Порошенка і виходу на дострокові парламентські і президентські вибори. У разі розвалу БПП і краху рейтингу президента у його конкурентів дійсно можуть виникнути нові можливості", - зазначив Портніков.

Нагадаємо, 2 лютого позафракційний нардеп Борислав Береза заявив, що Тимошенко і Садовий претендують на пост прем'єра.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

КНДР може поставити РФ нові реактивні системи залпового вогню з керованими снарядами – ЗМІ

неділя, 12 травень 2024, 19:19

У Північній Кореї заявили, що з цього року розгорнуть свою зброю нову 240-мм реактивну систему залпового вогню. Про це повідомляє південнокорейське агентство Yonhap News, передають Патріоти України. Північнокорейський диктатор Кім Чен Ин спостерігав за...

"Примусово відправляють на передову": Росіяни гонять на фронт аліментників (аудіо)

неділя, 12 травень 2024, 19:05

Російських громадян примусово відправляють на фронт. Про це йдеться у перехопленій ГУР Міноборони розмові цивільної та військовослужбовця з РФ, передають Патріоти України. . Цивільна та військовослужбовець ЗС РФ з Грайворонського напрямку говорять про...