Політикум колотиться зі страху - 50 років за гратами - не жарт: Багато хто боїться, що Фірташ тепер заговорить, - ЗМІ

Після рішення австрійського суду в Україні заговорили про те, що у випадку екстрадиції Фірташа до США його справа стане другою «справою Лазаренко» і зачепить багатьох всередині України і не тільки.

Дмитро Фірташ. Фото: dmitryfirtash.com.

"Українського олігарха Дмитра Фірташа затримали у Відні. Це сталося невдовзі після того, як австрійський суд дозволив його екстрадицію до США, де бізнесмена звинувачують у хабарі розміром $18,5 млн за отримання дозволів на видобування титану в Індії. Бізнесменові загрожує до 50 років ув'язнення і конфіскація всіх активів", - пише Юлія Артамощенко у статті для НВ, передають Патріоти України.

Нагадаємо, неприємності на голову олігарха посипалися три роки тому, коли 12 березня 2014 року його заарештували в Австрії на вимогу влади США. З того часу він весь час перебуває у Австрії. За цей час капітал одного з найбагатших українців, за оцінками експертів, значно зменшився, утім він все ще посідає сьоме місце у сотні найбагатших українців за версією журналу "Новое Время". Станом на осінь його капітал оцінювався в $652 млн і за рік скоротився на третину.

В Україні у Фірташа потенційних судових справ теж багато є. Так, міністр внутрішніх справ Арсен Аваков в грудні 2015‑го заявляв про порушення Національною поліцією провадження про неповернення банком Надра, який належав Фірташу, кредиту рефінансування. Сума позики – 5 млн грн. За словами Авакова, позика була отримана під особисту гарантію Фірташа. Однак бізнесмен вивів гроші на пов'язані з ним компанії, запевняв міністр. Цікавилась справою і ГПУ: вона підозрювала топ-менеджерів банку Надра в доведенні фінустанови до банкрутства. Досудове розслідування велось за фактом привласнення майна банку.

Окрім того, Фірташ може стати фігурантом справи про розтрату коштів на Запорізькому титаномагнієвому комбінаті, який входить у Group DF. Національне антикорупційне бюро затримувало директора заводу за розтрату майже 500 млн грн. У вересні 2016 року Фірташа звільнили з Асоціації роботодавців. Також він продав частку в одному з найбільших бізнес-центрів країни – Парус, а потім суд відібрав у компанії Фірташа майже 100 га лісу на користь держави.

Незважаючи на всі негаразди, Фірташ намагався триматися впевнено і навіть поривався приїхати в Україну. У жовтні 2016 року він дав розгорнуте інтерв'ю українському сайту РБК, у якому зробив низку гучних заяв. «Я нічого не боюся, нехай вони мене бояться», - говорив він тоді.

Сьогодні, після рішення австрійського суду в Україні заговорили про те, що у випадку екстрадиції Фірташа до США його справа стане другою «справою Лазаренко» і зачепить багатьох всередині України і не тільки. «Епопея з екстрадицією Фірташа запустить чимало цікавих політичних процесів в Україні», - написав на своїй сторінці у facebook народній депутат Борислав Береза.

Сьогодні «справу Фірташа» обговорював чи не весь парламент. Що буває, коли Фірташ починає говорити, країна вже мала можливість переконатися: під час розгляду справи про екстрадицію у Відні Фірташ розповів, як напередодні президентських виборів 2014 року в Україні він мав зустріч з кандидатом у президенти Петром Порошенком і лідером партії Удар Віталієм Кличком. Зустріч відбулася і у Відні. «Головне, що ми отримали те, що хотіли: Порошенко – президент, Кличко став мером», – сказав тоді Фірташ.

Також в Раді говорили про зв’язки Фірташа з Юлією Тимошенко – зокрема про фінансову та медійну допомогу олігарха лідеру Батьківщини, від яких, втім, обидва публічно не раз відхрещувалися. Також обговорювали в Раді питання фінансування телеканалу ІНТЕР та прес-служби Опозиційного блоку. Людина, близька до Оппоблоку, зауважила в розмові з НВ, що тепер постане питання, чи будуть зарплати для журналістів та працівників прес-служби. «Можливо Льова [Сергій Льовочкін] візьме їх на себе», - допустила вона.

Офіційних коментарів в Оппоблоці уникають. Співголова депутатської фракції Опозиційного блоку Юрій Бойко у ВР лиш сказав журналістам, які питали його про Фірташа, що оцінки і коментарі має давати суд. «Фірташ може заговорити не лише про наших. У нього по цілому світі були «партнери». Думаю, може відкрити багато цікавого на Путіна, Саркозі, Меркель, – сказав НВ ще один депутат. – Та чи ризикне? Тут вже буде питання життя і смерті»

«Випотрошать його, як Павла Лазаренка, і викинуть, - сказав в розмові з НВ ще один нардеп. - Нам би якось в Україну гроші вернути. Але то буде дуже складно». Загалом чимало хто каже про «справу Фірташа» як про нову «справу Лазаренко». Нагадаємо, Павло Лазаренко обіймав посаду прем'єр-міністра України в 1996 – 1997 роках. За даними ООН, за час перебування на посаді Лазаренко викрав близько $200 млн. В 2004 році його було засуджено судом США за «фінансові зловживання» до дев'яти років тюремного ув'язнення і штрафу.

У листопаді 2012 року він був звільнений з федеральної в'язниці і переданий імміграційній владі. Зараз екс-прем'єр-міністр живе у Каліфорнії і чекає на рішення американського уряду про надання йому політичного притулку. Справа Лазаренка нараховує величезну кількість томів. Вона може потрапити до суду в 2018 році.

Про те, що буде у випадку екстрадиції до США Фірташа з ним самим, його союзниками і ворогами, статками та свідченнями, журналісти запитали у політиків та експертів:

Леонід Ємець, народний депутат від Народного фронту, перший заступник голови Комітету Верховної Ради України з питань правової політики та правосуддя:

Ситуація була така: Фірташ прикрився від переслідування США австрійським судом. І задавалося, що він цю битву виграв. Він вже розслабився, думав, що екстрадиції не буде. Аж тут ні. Чи це зміна Адміністрації США, чи аргументи прокуратури США, чи все разом – важко сказати. Та результат – Вищий земельний суд Відня прийняв рішення, і Фірташ має бути екстрадований у Штати. А там його чекає доля Павла Лазаренка.

Як ми бачимо, Американський суд дійсно найнезалежніший суд у світі. Тільки суд США може так беззаперечно скрутити дулю чинному новообраному президенту. Тому, все…

Не знаю, кого Фірташ фінансував зараз в Україні. Та раніше він мав дуже величезний вплив на українську економіку і владу. У нього є величезні ресурси, телеканал ІНТЕР, який активно лобіює інтереси нашого ворога – Російської Федерації. Тому, думаю ці судові процеси матимуть серйозний прояв і всередині України. Той самий ІНТЕР може втратити фінансування. Потягне Льовочкін чи ні? Побачимо.

Віктор Чумак, позафракційний народний депутат, заступник голови Комітету Верховної Ради з питань запобігання і протидії корупції:

Далі Фірташ поїде у Штати, якщо рішення суду підтвердить міністр юстиції Австрії. А ось тоді може бути дуже багато цікавого. Мова йде про хабарі, які Фірташ давав представникам Індійського уряду та іншим щодо своїх бізнесових справ. Мова не йде про політику. Американське правосуддя не цікавиться політикою України, якщо у справі не замішані українські політики, в діях яких є злочини на території США або ще десь, які пов’язані з хабарями. Якщо щось випливе про діяльність українських політиків, бізнесменів, тоді це буде дуже цікаво.

Але у будь-якому разі це підкошує частину фракції Оппоблока: не тільки Фірташа, а й Бойка, Льовочкіна. У них буде сьогодні дуже непроста ніч, головний біль та все таке інше. Вони ж не знають. Вони ж бояться. Вони ж такі самі конспірологи, як журналісти та всі інші. Вони бояться, що Фірташ про них щось наговорить.

Це стосується і Юлії Володимирівни Тимошенко. А Петро Олексійович – той взагалі спати не буде. Тут саме собою. А чи Кличко? Кличко, це таке. Там нічого страшного немає. Розвели хлопця і все.

Може багато всього й на міжнародній арені виплисти, якщо це було пов’язано з економічною злочинністю.

Валерій Пацкан, народний депутат від БПП, «ударівець», член Комітету Верховної Ради України з питань прав людини:

В Австрії є правосуддя: навіть над великими коштами, навіть над владою, навіть над державними чиновниками. Нагадаю, що була спроба пана Фірташа щодо скасування міжнародної угоди про екстрадицію між США і Австрією. Зрозуміло, що його ніхто не відмінив. І в серпні 2016 року Конституційний суд Австрії відмовився визнавати незаконним рішення про екстрадицію в США українського олігарха Дмитра Фірташа. Нині ми отримали рішення Земельного суду Австрії. Він буде мати певний термін до виконання.

Австрії важливий спокій і дотримання міжнародних правил гри. В світлі подій з Російською Федерацією Австрія зацікавлена мати власну безпеку і опиратися на партнерів. Звісно, паралельно з судами щодо Фірташа у США можуть бути різні скандали. Адже, Фірташ не діяв один. На мою думку, за ним стоять п’ять корпорацій, або хтось впливовий від світу цього. Є певна група відомих людей, які намагаються економічно поділити світ, сфери впливу у світі.

Чи фінансував Фірташ Удар? Ні. Удар фінансувався членами партії. І щоб ми прийшли і отримали якусь суму у центральному штабі на вибори – я такого не пам’ятаю. То як фінансувався? Хіба може хтось, хто мав отримати фінансування, собі його прикарманив. Не знаю.

Михайло Головко, позафракційний народний депутат, член Комітету Верховної Ради України з питань податкової та митної політики:

Все повториться, як з Лазаренком. Викачають з нього усі гроші. Нові корупційні скандали в Україні ймовірні, якщо Фірташ почне говорити. Приміром, може детально розповісти про зустріч у Відні перед виборами, про що домовлялися, хто кому платив. Американці бачать кожен долар. Відслідкувати рух грошей рахунками для них не проблема. Як і дізнатися, хто останній отримувач.

Знову ж, ви думаєте, що корупція тільки в Україні є? Є і в Європейських країнах, хоч її так не видно. Вона присутня там на верхах. Корпорації фінансують політиків. Не виключено, що може виплисти і така інформація, що хтось там на верхах отримував гроші. Приміром, ми ж знаємо, що Путін фінансує багатьох політиків у Європі, приміром, Марін Ле Пен у Франції.

Звісно, може бути ефект доміно. Багато чого може бути, та зараз прогнозувати щось точно важко. На кожну сильну фігуру є ще сильніші.

Віталій Касько, екс-заступник генерального прокурора України:

В США йде серйозне антикорупційне розслідування, в якому він підозрюваний. І це буде мати серйозні наслідки. Буде серйозне розслідування в США. Думаю, що буде і суд. Просто так американські прокурори не звертаються за екстрадицією. А там як піде процес, чи буде угода зі слідством, чи буде вирок. Справа буде цікавою.

Американське правосуддя в мене вселяє більшу довіру, ніж українське. Думаю, там серйозні версії і докази. Все буде залежати від того, як спрацює сторона звинувачення і сторона захисту. Я думаю, що перспектива такої справи дуже серйозна. Вона буде не менш гучна, ніж справа Лазаренка.

Якщо розкриють нові подробиці, то незабаром ми почуємо про нові екстрадиції у цій справі. Я думаю, це тільки початок, це верхівка айсберга. Справа буде велика і не одноепізодична. Справи такого роду непрості, і Фірташ за цей час точно підготував собі міцний захист. Але й Лазаренко свого часу готував захист і витратив багато грошей на захисників в США.

Все буде залежати від того, доведено або не доведено факт, і від того, як спрацює прокуратура США. А професіоналізм американської прокуратури добре відомий щодо такого роду справ зі топ-корупції.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Христа спочатку розіп'яли, а потім стали іконки ліпити. А в Україні рівно навпаки: спочатку зроблять ікону, а потім із задоволенням розіпнуть, - журналіст Асєєв

п’ятниця, 26 квітень 2024, 14:04

"Те саме з "бути героєм" у нашій країні. Христа спочатку розіп'яли, а потім стали іконки ліпити. А в Україні рівно навпаки: спочатку зроблять ікону, а потім із задоволенням розіпнуть. Тож якщо вже вирішите долучитися до ЗСУ, шукайте мотивацію не в сусп...

"Дискусія була дещо гарячою": Міністерку закордонних справ Німеччини помітили під час секретної зустрічі з генсеком НАТО, - ЗМІ

п’ятниця, 26 квітень 2024, 13:44

У четвер, 25 квітня, главу МЗС Німеччини Анналену Бербок помітили під час секретної зустрічі з генсеком НАТО Єнсом Столтенбергом, вони просиділи у ресторані готелю Telegraphenamt у Берліні майже три години. Про це повідомляє Bild, передають Патріоти Ук...