"Пологовий туризм": Чому сотні українок відправляються народжувати у США

З урахуванням перельоту, оренди житла та машини, організації харчування, дозвілля та непередбачених витрат гаманець кожної породіллі полегшується мінімум на $17 тис.

Киянка Наталя Гривкова вирішила стати "пологовою туристкою". Фото: НВ.

Громадянство Америки для українських дітей перестало бути екзотикою. Сотні українок їдуть в США, щоб отримати при пологах якісний догляд, а малюку дати інше майбутнє. Про це пише журнал "Новое Время", передають Патріоти України.

Інвестиція в майбутнє

Трирічна Агафія Бутешова — на американський манер Agatha — отримала громадянство США, так як народилася в Майамі, куди її батьки-кияни приїхали на півроку саме заради цього. За тамтешніми законами діти, що з'явилися на світ на американській землі, автоматично стають громадянами цієї країни, а значить, мають право на державну допомогу, гранти та стипендії, медичну допомогу та безвізовий в'їзд в більш ніж 150 країн світу.

Після досягнення 21 року вони можуть також ініціювати процес "возз'єднання з сім'єю", тобто, оселившись в США, покликати туди найближчих родичів.

"Це свого роду інвестиція в майбутнє", - впевнена Наталія Гривкова, мати Агафії. Вона не приховує, що їй подобається перспектива зустріти старість в Майамі.

Приблизно так міркують сотні українців, які щорічно відправляються у США в "бебі-тур". Принаймні, ті з них, що не обмежені в коштах: мінімальна вартість пологів у США - $8 тис. З урахуванням перельоту, оренди житла та машини, організації харчування, дозвілля та непередбачених витрат гаманець кожної породіллі полегшується мінімум на $17 тис.

З посередниками і без

Витрачати гроші українцям допомагають сотні посередників як в Україні, так і в Америці, для яких допомога в організації та проведенні пологів стала прибутковим бізнесом. Реклама, що наполегливо кличе вагітних українок народжувати за океаном, недавно з'явилася на білбордах в Києві — в районі дорогих новобудов і заміських комплексів.

"Наші клієнти — це, як правило, серйозні люди часто високого статусу", — констатує Таліна Деджіроламо, засновниця Sunshine Baby, першої української компанії в сфері професійних послуг по організації пологів у США.

Її клієнти можуть вибрати будь-який регіон Америки, адже "право землі" діє по всій її території, але більшість, як Гривкова, вибирають Майамі, де цілий рік літо і теплий океан. Тутешній клімат особливо радує тих мам, чиї пологи припадають на осінньо-зимовий період.

При цьому цінник на комерційні пологи тут удвічі нижчий, ніж у Чикаго, Лос-Анджелесі або Нью-Йорку. До того ж Майамі — одне з найбільш географічно близьких міст до Європи, а значить, переліт сюди коротший.

54-річна Оксана Сігіневич майже 15 років тому емігрувала у США з Білорусі, вигравши в лотерею Green Card. Кілька років вона працювала в компанії Miami-Mama, яка займалася пологовим туризмом, але незабаром сама почала надавати посередницькі послуги як приватна особа.

Тепер Сігіневич зустрічає майбутніх мам в аеропорту, допомагає їм зняти житло, вибрати госпіталь, лікаря і навіть присутня на пологах. "Я як квочка для своїх дівчаток", — говорить про себе Сігіневич. За свої послуги вона бере $25 за годину. В цілому за час роботи з клієнтом в середньому набігає $5 тис. Агентства за той же обсяг послуг просять в 1,5-2 рази більше.

Щороку у Сігіневич 12-15 клієнтів. Шість з десяти приїжджають з Росії, по двоє — з Казахстану і України, розкриває вона свою статистику. Причому якщо раніше з України приїжджали тільки киянки, то тепер їдуть навіть з маленьких містечок.

Найчастіше, відправляючись у таку подорож, подружжя звертаються в такі компанії, як київська Sunshine Baby. Однак є і "самостійні туристи". Такому шляху віддали перевагу подружжя Андрій і Вікторія Шелетаєви. Андрій Шелетаєв тепер запевняє, що нічого складного в цьому немає, якщо присутні досвід подорожей, гарна англійська і готовність заздалегідь готуватися до подібної поїздки.

Ще один спосіб заощадити на пологах у США — народжувати не в клініці, а в так званих пологових центрах, де практикують тільки природні пологи: без медикаментів, лікарів, анестезій і операцій. Якщо все пройшло благополучно, маму з немовлям відпускають додому вже через дві години після пологів, а якщо з'являються ускладнення, то екстрено відправляють до лікарні.

Саме на такому варіанті — пологовому центрі в Нью-Йорку — і зупинила свій вибір Вікторія Тимошевська. Причому якщо в Україні лікарі вважали Тимошевську складним пацієнтом, кажучи, що в її випадку можливий тільки кесарів розтин, в США вона народила сама, навіть без лікаря. І якщо вартість таких пологів не перевищує $5 тис., левову частку витрат складають супутні витрати.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Польща пробила дно! Ракеті РФ дозволили поцілити в Україну. Нова заява сусідів просто здивувала - Снєгирьов

п’ятниця, 29 березень 2024, 7:15

Варшава заявила, що 24 березня сталося порушення повітряного простору Польщі однією з ракет, запущених Росією. За даними польських військових, об’єкт увійшов у польський простір поблизу Осердова (Люблінське воєводство) і пробув там 39 секунд. Це вже не...

Народні прикмети на 29 березня: Печіть граків з тіста. Що варто зробити для благополуччя в родині

п’ятниця, 29 березень 2024, 7:05

Православна церква України 29 березня за новим стилем вшановує пам'ять мученика Марка Арефусійського, преподобного Іона Пустельника і святого Євстахія Віфінійського. За старим стилем у цей день згадують мученика Савіна. . 29 березня наші предки шанув...