Польські праві популісти перейшли червону лінію здорового глузду або як українцям вилікувати Качиньського - блогер

У заяві Качиньського нічого радикально нового, як для цієї персони, немає. Хіба занесло його помітно далі, ніж завжди. Бо від фрази про українців, які "перевершили німців в жорстокості проти поляків" – недвозначно відгонить психіатричними відхиленнями.

Ярослав Качиньський. Фото:http://www.segodnya.ua/

Польські праві популісти перейшли не тільки межу доброго тону, але й червону лінію здорового глузду у своєму бажанні попіаритись на "українському питанні". Про це пише Тарас Паньо на сайті depo.ua, передають Патріоти України, продовжуючи:

Вчорашній коментар польського "сірого кардинала" Ярослава Качиньського виданню Do Rzeczy викликав сподіваний ажіотаж. Що й логічно – не кожен день всіх громадян України оптом записують в прихильники "людожерського культу".

"Ми не можемо впродовж багатьох років погоджуватися, щоб в Україні був культ людей, які вчинили геноцид проти поляків", – сказав Качиньський. Додавши, що "з Бандерою вони (Україна) в Європу не увійдуть".

Загалом, в заяві Качиньського нічого радикально нового – як для цієї персони – насправді й немає. Хіба лиш занесло політика помітно далі, ніж завжди. Бо від фрази про українців, які "перевершили німців в жорстокості проти поляків" – це, недвозначно відгонить психіатричними відхиленнями.

При тому і мотивація очільника "ПіСу" цілком зрозуміла. На даний момент Качиньський остерігається починати чергову радикальну політичну авантюру, на кшталт повної заборони абортів чи продовження підпорядкування виконавчій владі судової системи. Оскільки суспільний спротив поляків швидко й чітко демонструє межі можливостей націоналістів.

Натомість Качиньський добре розуміє, що без публічного скандалу правим популістам нічого не світить в сенсі активізації електорату - тому вибирає більш зручні та беззахисні цілі. Україна в їх списку стабільно займає верхні рядки.

Говорити про відсутність в Україні "культу Бандери", чи мірятись із німцями та росіянами кількістю знищених поляків українцям без сенсу – бо подібне заняття тільки розпалювати скандал, вигідний Качиньському і його політичній силі.

Та й перша реакція українців – лайка в соцмережах і пропозиції "заборонити полякам вшановувати Пілсудського" теж не вельми доручні. Бо навіть якщо ми згадаємо всі польські гріхи проти українців – включно з політикою Речі Посполитої в XVI-XVII століттях, а вони нам – все, включно з різаниною, яку гайдамаки влаштували в Умані, ні замиренню, ні навіть моральному задоволенню це не поможе. Повторюючи ідіотські дії, неможливо повестися помітно мудріше за опонента.

Качиньського з його божевільними ескападами доречним видається атакувати із двох напрямків. Перший із яких – апеляція до здорового глузду поляків. Які знають ціну риториці Качиньського. Які розуміють, що українські заробітчани – це частина імпульсу, який забезпечив стрімке зростання польської економіки в минулих два роки. Які, врешті-решт, здогадуються що Україна – це єдина реальна перепона між Польщею та путінською Росією, якщо на те пішло.

Можна, наприклад, поцікавитися у помітних польських політиків (починаючи із голови Європейської Ради Дональд Туска), що вони думають про політику Качиньського. Провести кілька демонстрацій українських студентів та заробітчан. Дати відчути, що абстрактна ненависть, яку проповідує Качиньський, має персоніфікуватись стосовно мирних і вельми далеких від історичних суперечок людей.

Інший напрямок впливу на Качиньського – це апеляція до європейських структур. Яким можна по дипломатичних каналах надати висловлювання Качиньського – і, наприклад, кадри з Перемишля з маршем підпилих польських нацистів.

Звернувши, заодно, увагу на те, що Лісабонський договір, який є фактичною "конституцією" Європейського союзу (зі "справжньою" так і не склалося), стверджує, що ЄС повинен "забезпечувати людям простір свободи і безпеки", "боротися проти соціального відчуження та дискримінації", і робити багато правильних і цінних речей, з якими політика Ярослава Качиньського не має зовсім нічого спільного.

І подібні речі слід робити швидко й ефективно – задля майбутнього як України, так і Польщі. Тому що в разі, якщо Качиньський "переможе", переконавши поляків у перманентній ворожості українців, а Україна, залишена без підтримки Європи, піде на ганебний мир з Росією – то через декілька років 50 американських танків не врятують Польщу. Це за умови, звичайно, що Трамп їх звідтіля не забере задовго до початку реальних проблем.

Тому над поразкою польських правих популістів повинні працювати як українці, так і поляки. "Za wolność naszą i waszą" ("За нашу і вашу свободу"), як то нерідко траплялось в українсько-польській історії – попри довгий список взаємних образ.

Досить згадати "чудо на Віслі", яке б без "чуда піді Львовом" (обороною якого тоді, до речі, командували уродженці Токмака та Одеси), мабуть, не трапилось би. І в світлі наявної геополітичної ситуації польським патріотам, можливо, краще зосередитись саме на цих моментах, ніж продовжувати роздуми щодо того, які ще провини українців можна було б пригадати.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Російські спецпризначенці самі забезпечили зброєю вбивць своїх співгромадян: Нападники на "Крокус Сіті Хол" стріляли по публіці із новітніх автоматів – ЗМІ

п’ятниця, 19 квітень 2024, 8:15

Нападники на підмосковний "Крокус Сіті Холл" стріляли по людях із нових штатних автоматів Збройних сил РФ. Про це йдеться у матеріалі видання "Важные истории". "Автомат АК-74, з якого нападники розстрілювали людей у «Крокусі» під Москвою, експортувався...

Зеленський готовий! Припинити удари по НПЗ росії в обмін на... Ця угода врятує Україну

п’ятниця, 19 квітень 2024, 8:05

Удари українських безпілотників по російських НПЗ виявилися більш дієвими, ніж захіні санкції. Але неочікувано для всіх на захист Росії виступили… США. Представники Штатів заявляють, нібито знищення російської нафтопереробної галузі негативно вплине на...