Портніков розповів, якою буде відповідь Путіна на енергоблокаду Криму

Відомий політолог та журналіст впевнений, що господар Кремля не вторгнеться в Україну зі своєю армією відкрито.

Віталій Портніков. Фото:Facebook

Президент Росії Володимир Путін не "пхатиме" свої війська в Україну у відповідь на енергоблокаду Криму, тому що це буде означати відкрите вторгнення Росії, а це призведе до цілковитої ізоляції Росії та всілякого посилення санкцій. Про це у своїй колонці в Обозревателе написав політолог і журналіст Віталій Портніков, зазначають Патріоти України.

За його словами, припинення поставок електрики - це фактор «гібридної війни» і Росія повинна розуміти, що не тільки вона вміє воювати, не «воюючи».
"Якщо у випадку з припиненням польотів авіакомпаній або з санкціями проти російських чиновників Україна діяла як держава, то в даному випадку ми маємо справу з "диверсією" - приблизно так, як у випадку окупації Криму мали справу не з озброєними до зубів російськими військовими, а з "ввічливими зеленими чоловічками", які тримали на мушці кримський парламент.

І в цьому сенсі така блокада - це вже добре: Але і відповідь на неї теж буде в рамках "гібридної війни". "Газпром" вже зараз звинувачує Київ в тому, що йому не платять за сировину, можуть виникнути труднощі у підприємств, які постачають вугілля ...

Словом, все це - частина переговорного процесу. Саме переговорного, коли сторони намагаються зрозуміти, як їм протистояти випадковостям, а не навмисним діям.

І в цьому сенсі енергоблокада не є для України загрозливою. Найнеприємніше, що може статися - обмін світла на світло", - зазначив Портніков.

Політолог також нагадав, що Путін - з його точки зору - взагалі ніколи не "переміщував" своїх військ, за його логікою, в Криму діяла відважна "самооборона" півострова і участь російських військ в окупації Путін визнав тільки по її завершенні.

Наявність окупаційного контингенту на Донбасі Кремль заперечує і досі. "Якщо росіяни вирішать, що повинні "звільнити" підірвані опори силовим шляхом, то це буде означати - не тільки фактично, а й юридично - вторгнення регулярних військ Російської Федерації на територію України.

Будь-яке переміщення військ з цієї території - агресія проти України з усіма відповідними наслідками у вигляді нового витка погіршення відносин із Заходом, нових санкцій та інших задоволень", - зазначив Портніков, підкресливши, що міжнародна та економічна ситуація Росії значно відрізняється від ситуації, в якій знаходилося це держава в період кримської авантюри.

Але в той же час, продовжує Портніков, на Донбасі у Путіна розв'язані руки, але тільки на перший погляд.

"Відновлення бойових дій на Донбасі з ініціативи так званих "сепаратистів" - а насправді Кремля - поховає Мінський процес, в чому Путін рішуче не зацікавлений.
Затягування Мінського процесу для нього - гарантія непосилення санкцій, а можливо, і їх скасування через шість або хоча б дванадцять місяців.
Крім того, саме через Мінський процес Путін може розраховувати перекласти на Україну пряму відповідальність за фінансування регіону. Ні, відновлення боїв на Донбасі теж не в інтересах російського президента", - пише журналіст.
Зрештою, резюмує Портніков, Путін шукатиме відповідь саме в рамках "гібридної війни" і це повинна бути така відповідь, яка дозволить західним лідерам знизати плечима, а не збиратися на саміти для посилення санкцій проти Росії.
"Тобто на цей раз вже не ми, а сам Путін повинен пройти "між краплями", - підсумував політолог.
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Еволюція мангала врятує не на довго: Російські "танки-черепахи" виявилися ефективними, але їм залишилося панувати лічені тижні, - Forbes

неділя, 28 квітень 2024, 9:55

На початку квітня українські оператори безпілотників були вражені, помітивши на полі бою біля Красногорівки — на захід від Донецька — російський танк Т-72 із металевим дахом на корпусі та башті. Неймовірно, але цей мутант виявився вдалою знахідкою для ...

ISW дав прогноз, коли Сили оборони України зможуть піти у рішучий контрнаступ

неділя, 28 квітень 2024, 9:23

Збройні сили України за допомогою сучасного військового озброєння, наданого союзниками, зможуть не допустити суттєвого просування російських військ. Україна, найімовірніше, стабілізує лінію фронту в найближчі місяці та зможе розпочати обмежені контрнас...