Повинна бути викрита вся схема. Адже "бурштинова справа" - це не лише Розенблат і Поляков, - політолог

Видобуток бурштину – складна політична, економічна і кримінальна ситуація, бо в бурштиновому бізнесі бере участь місцеве населення.

Максим Поляков і Борислав Розенблат. Ілюстрація:Цензор.НЕТ

Із звинуваченням Розенблата і Полякова в причетності до нелегального видобутку бурштину ця корупційна схема нікуди не зникла, адже видобуток не припинився. Правоохоронцям необхідно викрити всю схему її учасників, і на руйнування цієї схеми і має працювати слідство. Таку думку телеканалу 112 Україна висловив директор Центру досліджень проблем громадянського суспільства Віталій Кулик, передають Патріоти України.

"До "бурштинової справи" є багато запитань. Слідство концентрується на факті: брав Розенблат хабар, був злочинний намір чи ні. Але "бурштинова справа" – не лише Розенблат і Поляков, це і "Держліс", і "Надра України", губернатори, депутати місцевих рад, які фігурують у "плівках Розенблата", судді, місцеві правоохоронці. Повинна бути викрита вся схема. І на руйнування цієї корупційної складової повинно працювати слідство," – вважає експерт.

Крім того, як наголошує політолог, видобуток бурштину – складна політична, економічна і кримінальна ситуація. В бурштиновому бізнесі, зазначає Віталій Кулик, бере участь місцеве населення. Тобто це багато людей і великі об’єми грошей. Якщо, за його словами, цих людей не допустити до видобутку, це може призвести до соціального вибуху. Тому повинні бути амортизаційні механізми, щоб цього не відбулося.

Як вважає експерт, питання бурштину необхідно зрушити з місця, зокрема, розробити законодавчі ініціативи по легалізації і контролю за видобутком, щоб це був прозорий бізнес. До речі, говорить експерт, опитування в Житомирській області показує: ті, хто бере участь у цих схемах, готові організовувати артілі і легалізовувати свою діяльність, адже це зменшує їхні ризики.

"Треба або легалізувати видобуток бурштину, створити артілі, біржу, або ми визнаємо, що є така сепаратистська "бурштинова народна республіка", де є кримінальне угруповування, яке її контролює," – зауважив Віталій Кулик.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Польща пробила дно! Ракеті РФ дозволили поцілити в Україну. Нова заява сусідів просто здивувала - Снєгирьов

п’ятниця, 29 березень 2024, 7:15

Варшава заявила, що 24 березня сталося порушення повітряного простору Польщі однією з ракет, запущених Росією. За даними польських військових, об’єкт увійшов у польський простір поблизу Осердова (Люблінське воєводство) і пробув там 39 секунд. Це вже не...

Народні прикмети на 29 березня: Печіть граків з тіста. Що варто зробити для благополуччя в родині

п’ятниця, 29 березень 2024, 7:05

Православна церква України 29 березня за новим стилем вшановує пам'ять мученика Марка Арефусійського, преподобного Іона Пустельника і святого Євстахія Віфінійського. За старим стилем у цей день згадують мученика Савіна. . 29 березня наші предки шанув...