Праві радикали та популісти: Чорновіл пояснив, хто став путінським лоббі у Європі

У ПАРЄ є ті, хто не пропускає жодної можливості дуже жорстко виступити на підтримку Росії, говорить колишній нардеп.

Тарас Чорновіл. Фото:kvedomosti.com

Заяви ряду впливових європейських політиків про те, що делегацію Росії потрібно повернути в зал засідань Парламентської асамблеї Ради Європи, а санкції Заходу проти Москви - скасувати, відображають не позицію європейських держав, а правих і право-радикальних партій, а також популістських сил. Про це аналітик, екс-народний депутат України Тарас Чорновіл розповів в інтерв'ю виданню Главред, передають Патріоти України.

"Хто зараз найбільше зацікавлений в ослабленні санкцій проти Росії? У разі ПАРЄ йдеться не про представників країн в даній організації, а про представників політичних партій. ПАРЄ, на відміну від Європарламенту, будується не за партійним принципом загальноєвропейських виборів, а по представництву держав.

У ПАРЄ існує правило квотного представництва політичних сил, які представлені в парламенті кожної з країн. Поясню: якщо в українському парламенті представлений "Опозиційний блок", то він обов'язково повинен бути також представлений і в нашій делегації в ПАРЄ. Це правило - святая святих, яке є обов'язковим: партія влади будь-якої країни не може відправляти в ПАРЄ тільки свою делегацію, проігнорувавши інші політичні сили", - пояснив політичний експерт.

Саме тому, за його словами, в Раді Європи в рамках делегації кожної країни можуть бути різні і досить неоднозначні позиції. "Так, є в ПАРЄ ті, хто не пропускає жодної можливості виступити в Раді Європи дуже жорстко на підтримку Росії. В першу чергу, це роблять найактивніші прихильники Росії - фашистські партії Європи: "Національний фронт" Франції, представники угорського "Йоббіка" тощо.

Аналогічні заяви роблять і представники правих або право-радикальних партій, які не належать до фашистських, але відносяться до популістських сил в європейських країнах: партія Берлусконі, яка є жорстко проросійськоюї; партія Саркозі - помірно проросійська, проте сам Саркозі завжди активно підтримує Росію, і його виступи бувають, як правило, дуже незбалансованими і вельми жорсткими на захист РФ", - підкреслив аналітик.

"Коли мова заходить про "впливових європейських політиків", які активно лобіюють зняття санкцій з Росії, в першу чергу, маються на увазі представники саме цих не ультрарадикальних, але правих партій - партій Саркозі і Берлусконі. Представники фашистських партій не є особливо впливовими, в той час як представники потужних правих партій досить впливові і, цілком ймовірно, в найближчому майбутньому можуть здобути перемогу в своїх країнах на виборах (тоді, правда, їм доведеться дещо пом'якшити позицію, оскільки є таке поняття як "спадковість європейської зовнішньої політики").

Але сьогодні вони жорстко озвучують позиції, діаметрально протилежні позиціям провладних партій, в тому числі і в тому, що стосується ставлення до Росії. Це не є великою загрозою в майбутньому, оскільки, повторюся, якщо вони прийдуть до влади, їм доведеться пом'якшити позицію.

Але це є ознакою того, що ці політики не є просто голослівними крикунами - вони досить впливові. І коли пан Кулеба (представник України при Раді Європи Дмитро Кулеба. - ред.) говорив, він мав на увазі якраз не представництва країн, а представництва цих політичних угруповань, які є неформальними об'єднаннями (на відміну від Європарламенту, де вони об'єднані в чіткі жорсткі фракції).

Крім того, на підтримку Росії виступають кілька досить впливових представників ліво-популістських партій. Перш за все, мова йде про південь Європи, керівну верхівку грецької провладної партії, а також про одну з партій Іспанії. Найбільше кричать іспанські партії на користь Росії, але найбільшу лобістську роботу виконують проросійські об'єднання партій, які опинилися поза владою, однак прагнуть до неї якомога швидше повернутися і часто використовують проросійську риторику заради протиставлення владі", - резюмував Тарас Чорновіл.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

П’ять квартир у Києві, Tesla і Mersedes: Нардепа-"слугу" підозрюють у незаконному збагаченні на 11 млн грн, - джерело

четвер, 2 травень 2024, 14:01

Чинному народному депутату України повідомили про підозру у незаконному збагаченні на 11 млн грн. Йому загрожує до десяти років позбавлення волі. Про це повідомляє пресцентр Національного антикорупційного бюро у четвер, 2 травня, передають Патріоти Укр...

Поранено десятки окупантів: Нові подробиці щодо збитків РФ внаслідок удару ракетами ATACMS по Криму, - соцмережі

четвер, 2 травень 2024, 13:43

У четвер, 2 травня, проєкт ВЧК-ОГПУ з посиланням на дані ЗС РФ, розкрив збитки Росії після удару ЗСУ балістичними ракетами ATACMS по Криму 30 квітня. Про це йдеться у дописі ВЧК-ОГПУ у Telegram, передають Патріоти України. Зазначається, що загалом, за ...