Президентські вибори в Україні: Хто виграє у протистоянні "партія телевізора проти Facebook" - політолог

Росіяни впевнені, що добре знають українців. Однак вони далеко не завжди розуміють нашу ментальність, її соціологічну і політичну специфіку.

Володимир Фесенко. Фото:slovoidilo.uaВитік даних поки мало торкнувся України, і скандал з Facebook лише побічно вдарив по нас. Хоча аудиторія тепер стане підозріліше ставитися до різних фішок соціальної мережі. Про це на сайті Новое время пише політолог Володимир Фесенко, передають Патріоти України, і продовжує:

Я особисто стримано ставлюся до цієї платформи – вона радше для вираження емоцій, ніж для серйозних обговорень. Це майданчик для лайків, а не обміну думками. Серйозні тексти в Facebook не читають.

Тому в нас навряд чи станеться бойкот і масова відмова від соцмережі з тієї простої причини, що їй просто немає заміни. Для нас Facebook – головний майданчик неформальної суспільно-політичної комунікації.

Звичайно, використання інструментів Facebook в рамках майбутньої президентської кампанії в Україні можливо. Російські спецслужби і та величезна інформаційна армія, яка з ними пов'язана, працює в соцмережах. Саме тому офіційний Київ відрізав або хоча б спробував знизити вплив російських соцмереж, за допомогою яких можна було впливати на наші вибори.

Такі Facebook-технології, як робота з великою кількістю даних і таргетування, добре знайомі Москві. Вони спрацювали на американських виборах і на голосуванні за Брекзіт, спрацюють і на наших виборах. Проте, ефект буде обмежений.

Справа в тому, що основна маса української аудиторії все ж черпає інформацію з телевізора. З точки зору отримання новин, інтернет і соцмережі охоплюють не більше 50% населення. А з точки зору активного отримання інформації, ця частка ще менша.

До того ж частина активної аудиторії соцмереж взагалі не ходить на вибори, на відміну від телевізійної. Наша партія телевізора куди активніша, ніж партія соцмереж. А тому і вплив на наші вибори буде меншим, але все ж таки буде.

Справа в тому, що український Facebook дуже сегментований. Є умовна аудиторія патріотів, є любителі/не любителі Порошенка, є різні критики – тут гратимуть, як в США, за настроєм. Російські спецслужби і всі, хто працює на фронті інформаційної війни в Росії, знавці своєї справи. Тут треба віддати належне – вони працюють не в лобову, а на внутрішніх українських конфліктах.

Буде кілька ліній російського впливу в соцмережах.

По-перше, гра на настроях – посилення конфліктів, роз'єднаності, емоцій «зрадофільства» і розчарування. Спробують мобілізувати електорат на користь проросійських кандидатів – від Рабиновича до Бойко.

На протилежному фланзі майданних і постмайданних партій буде дещо по-іншому. Тут ставка на роз'єднання і розкол аудиторії. Ті, хто поділяє європейські цінності і підтримував Майдан, стануть між собою воювати. Додатково потрібно посилити депресивні настрої так, щоб більшість людей з подібними переконаннями не пішли на вибори.

Ну і третя група – це ті, хто перебуває в стані гострого політичного неврозу або під синдромом Савченко. Тобто люди, які відчувають вкрай агресивне ставлення до влади. Ідея полягатиме в тому, що змінювати владу потрібно силою, а не за допомогою виборів.

Методи захисту від подібних тактик існують. Найефективніший – залізна завіса. Кажуть, що проти лома немає прийому. Але це тільки в прислів'ї так, в інтернеті все інакше. Так, існують програми, що дозволяють обходити блокування російських соцмереж, але їх заборона все ж істотно знизила вплив пропаганди на наш інформаційний простір.

Заборона російських телеканалів спрацювала ще краще. Звичайно, їх українська аудиторія була не такою великою, але як показала ситуація з Кримом і Донбасом – вплив росТБ виявився дуже сильним.

Залізна завіса – найпростіший, нехай і не стовідсотковий метод впливу на ситуацію.

Росіяни впевнені, що добре знають українців. Однак вони далеко не завжди розуміють нашу ментальність, її соціологічну і політичну специфіку.

Тому на президентських виборах буде багато пострілів в молоко – ККД російського втручання тут не передбачається високим. У вирішальній мірі результати наших виборів будуть залежати від українських громадян, а не від російської пропаганди в соцмережах.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Падіння "Техаса": Російські окупанти викрали та зґвалтували свого ж пропагандиста. Після того як розгорівся скандал - ліквідували

субота, 20 квітень 2024, 1:45

Російські окупанти викрали і зґвалтували прокремлівського пропагандиста зі США Рассела Бентлі на прізвисько Техас. Про це у своєму Telegram-каналі переповів український журналіст Юрій Бутусов, посилаючись на звернення дружини американця Людмили. За її ...

Найшли вила на зелені граблі: Екс-нардеп Ляшко опинився в епіцентрі скандалу щодо своєї військової кар'єри

субота, 20 квітень 2024, 0:55

Олег Ляшко дав привід "старим друзям" з телеканалу Зеленського-Коломойського пройтися по його діяльності, тепер вже у складі ЗСУ. Патріоти України пропонують ознайомитись з матеріалом ТСН, ісамим визначитись наскільки виправдана риторика кореспондента ...