Про те, як "прижився" на передовій український тактичний комплекс "Хижак" (Predator)

Висока маневреність, широке застосування тактичних груп і сил спеціального призначення – характерні риси сучасних військових конфліктів. Бойові дії російсько-української війни (АТО) на сході України – ще одне підтвердження цієї тенденції.

Для підвищення ефективності малих підрозділів необхідні нові технічні рішення. Серед цікавих вітчизняних пропозицій – ініціативні розробки Харківського заводу засобів індивідуального захисту, розповідають Патріоти України.

На виставковому стенді «Ліги оборонних підприємств» на збройовій виставці в Туреччині були представлена продукція харків’ян, яка вже використовується бійцями спецпідрозділів Збройних сил і Національної гвардії України в ході російсько-української війни (АТО). Особливий інтерес у відвідувачів викликав тактичний комплекс “Хищник (Predator)”, який призначений для оснащення кулеметників.

Він забезпечує безперебійне живлення зброї боєприпасами з контейнера, який кріпиться за спиною кулеметника. “Хищник (Predator)”, за твердженням розробників, незамінний при виконанні рейдових завдань і в ближньому бою, де потрібна висока щільність вогню. Комплекс дає бійцю можливість вільно пересуватися і утримувати зброю на напоготові, тривалий період вести контрольований вогонь, не витрачати час на перезарядку стрічок.

Комплекс складається з розвантажувальної системи для перенесення, нейлонового рюкзака і короба з композитних матеріалів, стрічкопровода для подачі боєприпасів в різних положеннях, систем швидкого скидання (повне скидання – 4 сек.).

Комплекс може використовуватися для забезпечення безперебійного живлення кулеметів у калібрах 7,62 або 5,56. “Хищник (Predator)” адаптивний як під кулемети радянської розробки, так і під західні зразки. Зокрема, це ПК / ПКМ, Negev / Форт 401, Mark 46, Mark 48, M240, M249. Максимальна кількість боєприпасів, що вміщає в контейнер “Хищник (Predator)” – 550-650 штук в залежності від калібру. Маса конструкції без боєприпасів – 8 кг. Тактична система може використовуватися спільно з бронежилетом будь-якого класу захисту.

Для зменшення вагового навантаження на бійця розробники Харківського заводу засобів індивідуального захисту пропонують ще одну новинку – пластикову кулеметну стрічку, яка здатна зменшити вагу спорядженого комплекту “Хищник (Predator)” в 6 разів. Також ця стрічка може без обмежень застосовуватися кулеметниками і інших штатних армійських підрозділів.

В Україні пластикову стрічку в обмежених кількостях постачають до військових частин і спецпідрозділів, перевіряють в умовах критичних температур. Для масового переходу на пластикову стрічку необхідно переконати військових в тому, що вона анітрохи не поступається металевій.

У зону АТО вже відправлено понад 40 “Хищник (Predator)”. Конструкція постійно вдосконалюється. На виставці в Туреччині була представлена четверта модифікація піхотного тактичного комплексу, яка зацікавила одну з італійських компаній. Запропоновано використовувати “Хищник (Predator)” в парі з екзоскелетом італійської розробки.

У “Хищник (Predator)” врахований досвід розробки зарубіжних аналогів. У США представлені схожі за конструкцією комплекси TMIL Systems PRIME, The TYRTactical MICO, вартість яких близько $ 4000. У РФ компанією FRONT просувається кулеметний комплекс «Скорпион» (вартість близько 42 тис.рублів). Вартість українського “Хищник (Predator)” для експорту – в два рази нижча, ніж американських виробів. Для внутрішнього споживання вартість формується з урахуванням обсягу продукції, що виготовляється серії і рівня рентабельності (54 тис. грн.).

Опублікував: Олекса Хвацький
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Потрібний перекладач

четвер, 25 квітень 2024, 14:21

Пояснити б їм це… Бо парламентськими методами доходить надто повільно

Тільки шолом потягне на 25 тисяч грн: У воїна ЗСУ запитали, скільки коштує його "вбрання"

четвер, 25 квітень 2024, 13:55

Блогер Ніколас Карма, який цікавиться у звичайних людей і знаменитостей, скільки коштує їхній "лук", поставив те саме запитання воїну ЗСУ, який служить у 6 батальйоні 12 бригади "Азов", передають Патріоти України. Під час прогулянки Львовом захисник бу...