Протести у Молдові: До влади рветься пропутінська опозиція

Помилки молдавських і українських політиків дуже схожі. В обох випадках простий народ розуміє перспективність руху в Європу і значимість європейських цінностей, але політична верхівка все ще не дозріла до цього.

Протести у Молдові. Фото: www.rbc.ua.

Протести в Молдові пов'язані з активністю пропутінської опозиції, яка прагне домогтися влади. Однак нові опозиційні політики нічим не краще старих корупційних кадрів. У той же час справжні європейськи орієнтовані активісти взагалі не вийшли на акцію. Таку думку висловив у соцмережі відомий український журналіст Роман Бочкала, передають Патріоти України.

«З приводу сьогоднішніх протестів у Кишиневі. Опозиція анонсувала, що сьогодні буде наймасштабніша акція протестів. Їх каталізатор стався в середу - протестувальники вийшли зі звичного млявого стану і на час захопили парламент. Причиною стало кулуарне призначення голови уряду. Під покровом ночі за 10 хвилин. І ось всі чекали неділі. Вирішальний день. Але нічого не вийшло. Замість заявлених опозицією 100 тисяч зібралося в кращому випадку п'ять. Коротше революції не буде. Це не Майдан. І чи потрібен він Молдові – велике питання», - пише Бочкала.

За словами журналіста, сьогоднішня опозиція у Молдові нітрохи не краще діючої корупційної влади. Це очевидно молдавським єврооптимістам, проте їм також зрозуміло, що поки що в їх рядах немає гідного лідера, якого б підтримав народ.

«До чинної влади багато питань. Корупційні скандали її вірний супутник. Але опозиціонери не краще. Ті, хто рвуться на зміну, а саме проросійський бізнесмен Усатий і комуніст Додон. Люди, проєвропейськи налаштовані на акцію сьогодні майже не вийшли. Не тому, що не помічають корупцію або не вважають, що її немає. А просто не хочуть підігравати пропутінським популістам. Головна проблема єврооптимістів, що вони не зуміли виростити в своєму середовищі популярних у народі пасіонаріїв. Тих, хто не на словах, а на ділі готовий проводити реформи, відмовитися від шкурняків. Керуватися законом, а не особистою вигодою. Підсумок може бути сумний», – зазначає журналіст.

Бочкала вважає, що помилки молдавських і українських політиків дуже схожі. В обох випадках простий народ розуміє перспективність руху в Європу і значимість європейських цінностей, але політична верхівка все ще не дозріла до цього.

«Якщо опозиції не вдасться домогтися позачергових парламентських виборів, то через три роки вони в будь-якому випадку відбудуться. І тоді до влади може перейти умовно кажучи місцевий «оппоблок». Хоча переважна кількість молдаван щиро прагнуть у Європу. Але ці устремління зовсім не відповідають рівню зрілості місцевої політичної еліти. Політики начебто теж за Європу. Але при цьому і за корупцію, керованих суддів і прокурорів. І боюся, Україну чекають ті ж самі хвороби зростання», – резюмує він.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Народні прикмети на 19 квітня. Розпочата цього дня справа принесе позитивний результат

п’ятниця, 19 квітень 2024, 7:05

Православна церква України 19 квітня за новим стилем вшановує пам'ять преподобного Іоанна Старопещерника, мученика Феона і патріарха Трифона Константинопольського. За старим стилем у свято сьогодні вшановують патріарха Євстихія Константинопольського. ...

До Криму залишилося 60 км. Росіяни тікають без бою – нічим відбиватися - Снєгирьов

п’ятниця, 19 квітень 2024, 3:25

Західні ЗМі повідомляють про критичну ситуацію на фронті, колишній командувач об'єднаних сил Великої Британії пророкує Україна поразку вже у цьому році. Але ситуація на фронті дещо інша. І повідомляють про це саме росіяни. Мова йдеться про серйозний ус...