Протидіяти руйнівному інформаційному впливу РФ в умовах гібридної війни будемо з допомогою доктрини

Ворог намагається вплинути на уми українців, годуючи людей викривленими фактами

Президент Петро Порошенко своїм наказом увів у дію рішення Ради нацбезпеки і оборони "Про доктрину інформаційної безпеки України". Її мета -- протидія руйнівному інформаційному впливу Російської Федерації в умовах розв'язаної нею гібридної війни, пише газета "Експрес", повідомляють Патріоти України.

Доктрина передбачає залучення кілької державних відомств. Мініформполітики моніторитиме інтернет та медіа, щоб виявляти інформацію, поширення якої заборонено в Україні, СБУ протидіятиме проведенню проти нашої держави спеціальних інформаційних операцій, спрямованих на підривання конституційного ладу та загострення суспільно-політичної й соціально-економічної ситуації, МЗС повинно сприяти просуванню українських телеканалів у кабельні та супутникові мережі за кордоном.

А Міністерство культури, Державне агентство з питань кіно, Нацрада з питань телебачення і радіомовлення, Державний комітет телебачення і радіомовлення відповідно до компетенції братимуть участь у забезпеченні захисту українського інформаційного простору від пропагандистської аудіовізуальної та друкованої продукції держави-агресора. Також вони мають розробляти пріоритети і стимули розвитку українського кіно, телевізійного контенту, книгодрукування, зокрема висвітлення героїчного спротиву українського народу російській агресії. А координуватиме весь процес РНБО.

Докладніше -- у нашій розмові з експертом з питань медіа, керівником комітету “Рівність можливостей” Олександром Чекмишевим.

-- Чи потрібна нам доктрина інформаційної безпеки?

-- Ще з перших днів Незалежності! І ось нарешті вдалося це зробити. Варто розуміти, що ворог воює з нами не лише використовуючи смертельну зброю, а й намагаючись вплинути на уми людей -- і в Україні, і поза її межами. Ще з початку подій на Євромайдані мої колеги в ЄС констатували, що в соціальних мережах з'явилося багато фейків, ботів. Вони вели цілеспрямовану кампанію проти нашої держави за кордоном. Писали мовами тих країн, на громадян яких намагалися вплинути, -- польською, німецькою, чеською тощо. Активна атака ведеться й в українському інформпросторі, зокрема в тих же російських Однокласніках і Вконтактє, на сумнівних новинних сайтах.

-- До яких наслідків може призвести вплив ворога на інформаційний простір?

-- Коли громадяни системно дістають інформацію, яка викривлює їхнє бачення подій у політиці, економіці, інших сферах, це небезпечно. Фейки дезорієнтують і скеровують туди, куди вигідно ворогові. Загальновідомо, що дезінформацією можна збурити протести проти влади та навіть спричинити масштабні громадські заворушення. Однак це не єдина небезпека. Коли людей годують викривленими фактами тривалий час і системно, це змінює їхні уявлення про те, що добре, а що погано. За прикладами далеко ходити не потрібно. Гляньте на ту ж Росію. Та там ледь не 90% людей переконані, що в Україні на кожному кроці -- фашисти й нацисти, а Європу в РФ обзивають "Гейропою" й думають, що їздити туди страшно.

-- Чи можете спрогнозувати, наскільки результативним буде впровадження нової доктрини?

-- Усе залежить від того, як саме відповідальні органи влади організують роботу, наскільки це буде фахово й системно. Було б вкрай прикро, якби прийняття цієї дуже потрібної для нашої держави доктрини не вплинуло на інформаційну безпеку держави й закінчилося пшиком.

Опублікував: Світлана Іваненко
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Як ''...праля'' пробивається між люди

субота, 4 травень 2024, 0:55

Доля книжки. Дарований кінь, як на мене, істота потішна. І для уважних людей завжди приносить прибуток… насамперед, до розряду цікавих історій. Як і сталося з моїм зовсім ще юним романом ’’Монастирська праля’’. Я, через поголовне письменницьке бідацтв...

Всім прихильниками казок ОП, що гроші росіян в Європі от-от конфіскують і передадуть Україні, треба позбуватися хибних ілюзій і дивитися на світ не через рожеві окуляри, - Борислав Береза

субота, 4 травень 2024, 0:30

"У наших ЗМІ почали передруковувати думки західних ЗМІ про те, що США і Європа кардинально розходяться в поглядах на те, як далеко можна зайти у питанні використання арештованих російських активів. США вже не так активно проголошують, що треба все конф...