Припинити фінансування та забрати "безвіз": Які санкції загрожують Україні за відмову у створенні Антикорупційного суду - Чумак (відео)

На думку нардепа, в першу чергу Євросоюз застосує санкції до наших клептократів та олігархів.

Віктор Чумак. Фото:скрін відеоПрезидент Петро Порошенко навряд чи подасть у Верховну Раду такий законопроект про Антикорупційний суд, який влаштує Міжнародний валютний фонд і інших партнерів України. Разом з тим, ЄС позбавить Україну безвізового режиму лише в крайньому випадку - спочатку він застосує санкції проти українських олігархів. Таку думку висловив позафракційний народний депутат Віктор Чумак, підбиваючи політичні підсумки тижня для Апострофа, зазначають Патріоти України.

Законопроект про Антикорупційний суд розглядається в Комітеті Верховної Ради з питань правової політики і правосуддя. Шанс, що його приймуть на наступній сесії парламенту, є, але потрібно розуміти, що закон про створення, реалізацію та ліквідацію судів - це повноваження президента, згідно з судовою реформою, яка була прийнята.

За фактом, розкритикувавши закон, МВФ вимагає відкликати цей законопроект від самого президента, який подавав його. А він каже: я нічого поганого не зробив, ви мене просили подати закон, я його подав, це з вашої точки зору він поганий, для мене - ні. Тепер нехай з ним мучаться парламентарії, доводячи його до розуму. Але парламентарії розуміють, що більшість в Раді - президентська фракція, фракція "Народного фронту", і вони не будуть його виправляти так, як хоче МВФ або рекомендує Венеціанська комісія.

Ми чітко розуміємо, що такий проект закону спеціально поданий. Його неможливо прийняти і неможливо потім імплементувати. Його неможливо навіть виконати. Там такі кваліфікаційні вимоги до суддів, що ви їх потім не виберете, тому що просто не знайдете їх в Україні.

Там така вимога до створення суду, що його неможливо буде створити вчасно. І все зроблено, щоб цей законопроект не був прийнятий. І начебто не з вини президента. Він каже: ось, я до 30 грудня все подав. Тут вже стає парламент крайнім, хоча суб'єктом ініціативи може бути тільки президент. Саме для того (подано такий варіант законопроекту, - ред), щоб цей закон не запрацював за час каденції Петра Олексійовича - те, що йому залишилося бути на посту президента.

Тому що він ще хоче переобратися, але всі розуміють, навіть його соратники, що йому це не вдасться. Але для того, щоб ніхто з цих соратників не потрапив під каток Антикорупційного суду, який може бути створений, саме все робиться, щоб він не запрацював. Особливо в тому вигляді, в якому рекомендують МВФ, Венеціанська комісія, Світовий банк і так далі.

В Європейському Союзі знову заявили, що можуть переглянути безвіз з Україною (через невідповідність закону про Антикорупційний суд від Петра Порошенка вимогам Венеціанської комісії, - ред). І ми можемо втратити безвіз, тому що Україна не виконує взяті на себе зобов'язання, які прописані в цих умовах, тому вони в розпачі і люті. Можливі подальші дії з їхнього боку? Припинення фінансової підтримки.

600 млн євро макрофінансової допомоги від ЄС, цей транш не надійде. $800 млн на проведення реформ від Світового банку не надійдуть. Це не смертельно, але що потім роблять президент і уряд? Вони домовляються про фінансування на приватних фінансових ринках. І замість того, щоб брати ці кошти без високих відсотків, під 0,75-1%, на приватних ринках вони беруть під 7-8% кошти для стабілізації економіки. Але віддавати ж потім нам з вами, а не президенту і його оточенню. У них все добре, все в офшорах. А там і долар попре вгору від таких позик.

Забрати безвіз, я думаю, - останнє, до чого може вдатися ЄС по відношенню до України. Вони розуміють, що цей крок буде дуже серйозним і вдарить по громадянах. Я думаю, будуть застосовані санкції до наших клептократів, олігархів.

Вони вже йдуть точково по світу, на це нам натякають: там заборонили брати гроші Коломойському, там Боголюбову, там Ахметову. Ось так ось ведуть деолігархізацію зовні, а не всередині країни, де президент вже про це навіть не говорить. Ну, як можна самого себе розкуркулювати?


Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Народні прикмети на 26 квітня. Який птах принесе щастя на рік

п’ятниця, 26 квітень 2024, 7:05

Православна церква України 26 квітня за новим стилем вшановує єпископа Василя Амасійського і праведної діви Глафіри. За старим стилем сьогодні вшановують мученицю Фомаїду Єгипетську. Наші предки 26 квітня починали сіяти квасолю і горох. Перед посівними...

Потрібний перекладач

п’ятниця, 26 квітень 2024, 6:59

З дипломатичної на офісно-президентську. Держдеп наголошує, що в України – проблеми зі свободою слова. Зокрема, марафон висвітлює урядову позицію…. Минулого року Держдеп наголошував на тому, що закриття трьох незалежних від влади каналів – це проблема....