"Призначення Славоміра Новака, колишнього міністра інфраструктури Польщі, керівником Укравтодору – серйозна помилка", - Богдан Яременко

Тепер маємо непрофесіонала і людину, чию репутацію вже не назвеш бездоганною, на посаді, де встояти перед спокусами корупції буде значно важче, ніж у Польщі, вважає експерт

Славомір Новак. Фото: ЦТС

Полк іноземних експатів, що працюють в українських держструктурах, поповнився ще одним "бійцем". У середу на засіданні Кабміну було оголошено, що виконуючим обов'язки голови Держагентства автомобільних доріг України призначений екс-міністр транспорту Польщі Славомір Новак. Подію коментує Богдан Яременко, голова правління "Майдану закордонних справ", повідомляють Патріоти України з посиланням на "Європейську Правду".

Сам Новак відомий тим, що відповідав за транспортні плани та інвестиції при підготовці Польщі до Євро-2012. Однак вже у листопаді 2013 року Новак був змушений подати у відставку після скандалу із незадекларованим годинником Ulysse Nardin вартістю $5,5 тис.

Також Новак був депутатом польського Сейму, а під час минулорічних президентських виборів очолював штаб президента Броніслава Коморовського.

* * * * *

Призначення Славоміра Новака, колишнього міністра інфраструктури Польщі, керівником Укравтодору – серйозна помилка, яка є свідченням нездатності української політики бачити усю картину.

Славомір Новак не є фахівцем у сфері транспорту. Не має відповідної освіти і досвіду роботи у цій сфері, за винятком посади міністра.

Це типовий несамостійний політик середньої руки, з такими ж невисокими амбіціями. Свого часу цей чоловік, працюючи в адміністрації польського президента, мріяв про посаду міністра молоді як вершину своєї кар'єри.

І лише волею долі та бажанням свого політичного патрона і покровителя Дональда Туска став міністром інфраструктури.

Але того, що було – любові до розкошів (хоча претензій до пана Новака є трохи більше за занадто дорогий годинник), було достатньо у Польщі, щоб отримати проблеми і зіпсувати репутацію.

Тепер же заступництвом того ж таки Дональда Туска пан Новак знайшов хлібну посаду в Україні. В країні, де масштаби корупції значно вищі, ніж у Польщі.

Отже, маємо непрофесіонала і людину, чию репутацію вже не назвеш бездоганною, на посаді, де встояти перед спокусами корупції буде значно важче, ніж у Польщі.

Але ж є ще й інша сторона проблеми.

Пан Новак і його політичний патрон Дональд Туск є представниками політичної сили, що є в опозиції до діючої в Польщі влади. В опозиції з туманними перспективами отримати політичну перемогу і повернутися до влади.

З тією владою, з якою вже маємо проблеми, але маємо потребу заручитися її підтримкою в низці життєво важливих питань.

Ми влізли в дуже неприємний і невигідний політичний розклад. І нагадаю, що у прикупі - лише сумнівні ділові та особисті якості кандидата.

Можливо, хтось думав, що цінність Новака в тому, що він не представляє жоден з українських політичних кланів, що б'ються за контроль над фінансуванням галузі?

Може, це і так. Поки що. Але як довго це триватиме, і наскільки це переважує усі інші проблемні аспекти цього призначення?

При затвердженні на засіданні Кабміну Славомір Новак нескромно підкреслив свою заслугу (нехай і часткову, на його думку) у "цивілізаційному стрибкові Польщі".

Не згадав пан Новак лише те, що в плані розвитку інфраструктури цей польський стрибок фінансувався значною мірою Європейським Союзом. І це ще одна помітна розбіжність між Україною та Польщею".

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Колись росія жахнеться своїх втрат: "Из сотни бойцов - 10 сбежало, остальные погибли", - полонений загарбник про свій підрозділ та про себе (відео)

середа, 24 квітень 2024, 6:15

Гурянов Євген родом з Курганської області. На війну росіянину порадили піти люди з органів опіки. Пообіцяли сина до інтернату не забирати. Росіянин у полон потрапив випадково. Каже, взагалі йшов до своїх, а знайшов українських бійців. Найбільше на тере...

Сили оборони просунулися поблизу Часового Яру - ISW

середа, 24 квітень 2024, 5:00

На фронті тривають позиційні бої на більшості напрямків. Сили оборони України нещодавно просунулися поблизу Часового Яру на захід від Бахмута, разом з тим фіксується просування російських окупантів на захід і південний захід від Донецька. Про це повідо...