Путін спробує замаскувати ескалацію на Донбасі під "миротворчий" маневр з ОДКБ, - військовий експерт

Військову місію Організації Договору про колективну безпеку Кремль намагатиметься закамуфлювати з допомогою мандату ООН або ОБСЄ, вважає Валентин Бадрак.

Навчання так званих "миротворчих сил" ОДКБ. Ілюстрація:StanRadar

Росія розглядає можливість проведення в Україні "миротворчої операції" під егідою Організації Договору про колективну безпеку (ОДКБ), причому операція повинна бути "замаскована" мандатом ООН. До такого висновку прийшли експерти Центру досліджень армії, конверсії і роззброєння. Про це написав у статті для ZN.ua його керівник Валентин Бадрак, передають Патріоти України.

"Спостерігачі вже давно відзначають і небувале пожвавлення в керівних структурах ОДКБ, і неабияку активність організації в сфері "миротворчих" контактів з ООН і ОБСЄ. Фахівці небезпідставно відзначають, що має сенс насторожено сприймати візити профільних чиновників з ООН в РФ для "перевірки оперативних можливостей ОДКБ", а двозначна діяльність попереднього генсека ООН Пан Гі Муна і зовсім віддавала проросійським душком", - сказано в матеріалі.

Росія навіть виплатила до бюджету ООН внесок в розмірі $77,9 млн - серйозну для себе в нинішній економічній ситуації суму, написав Бадрак.

У серпні 2016 року у навчаннях "Нерушимое братство" війська ОДКБ відпрацьовували проведення операції з підтримання миру в умовній країні, що не входить в організацію, пише експерт і робить висновок, що під цією країною мається на увазі Україна.

"В ході відпрацювання "миротворчих" завдань на цих навчаннях силова компонента вперше домінувала, що реально зрівнює їх із загальновійськовими і поліцейсько-каральними операціями, наприклад, з зачистками в Чечні і Дагестані. Навчання супроводжувалися пікантним доповненням: за їхніми умовами миротворчі сили ОДКБ вперше умовно отримали мандат Ради безпеки ООН", - вказав автор.

Введення на Донбас "миротворчого контингенту" - один зі сценаріїв Москви в протистоянні з Заходом, вважає Бадрак.

"Використовуючи політиків, дипломатів і спецслужби, Кремль готує грунт для легалізації своїх "миротворчих" планів. Найбільш сприятлива для Москви версія - отримання мандату РБ ООН, нехай навіть "заднім числом", після початку операції. Це, до речі, вигідно деградуючій ООН.

Таким чином вона здатна продемонструвати свою спроможність за гроші РФ. Фінансування - важлива обставина для Організації об'єднаних націй, і можна не сумніватися, що Володимир Путін для вирішення такого завдання знайде сотні мільйонів доларів", - говориться в статті.

"Якщо не вийде з ООН, Кремль намагатиметься отримати мандат ОБСЄ, де вплив РФ теж вражаючий", - додав експерт.

Як відомо, в ОДКБ, крім Росії, входять Вірменія, Таджикистан, Білорусь, Казахстан і Киргизстан.

Навесні 2016 року Україна провела активні переговори з міжнародними партнерами з приводу розміщення на Донбасі збройної поліцейської місії ОБСЄ. А в серпні того ж року підготувала проекти документів про направлення миротворчої місії ООН на Донбас.

Росія виступає проти введення іноземних миротворчих сил на Донбас, зокрема, миротворчої місії ООН.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

"Просто боляче дивитися на Донбас... Але ми наведемо там лад": Путін зробив чергову цинічну заяву

четвер, 25 квітень 2024, 22:29

Володимир Путін заявив, що йому боляче дивитися на те, через що проходять жителі Донбасу. Цікаво це чути від людини, яка й віддавала накази бомбити міста Донбасу, знущалася з мирного населення, позбавивши будь-яких благ та прав, розорила промисловість ...

На окупованій Донеччині помітили черговий російський "цар-танк" (фото, відео)

четвер, 25 квітень 2024, 22:17

Російський "цар-танк" зафіксували на ТОТ Донецької області. Його завдання – виводити до позицій. Втім наші бійці завжди знайдуть спосіб, аби зруйнувати плани ворога. Про це пише журналіст Юрій Бутусов у своєму Телеграм-каналі, передають Патріоти Україн...