"Путін зробив свій хід, треба подивитися, як відповість Трамп" - експерт про військові навчання Кремля та загрози для України

Блогер прокоментував заплановані Росією навчання "Схід-2018", які будуть проводитися спільно з Китаєм та Монголією.

Олексій Арестович. Фото:qha.com.ua

У вівторок, 28 серпня, з'явилася інформація, що Росія планує провести масштабні військові навчання із залученням 300 тисяч осіб та 36 тисяч одиниць техніки. Особливістю цієї події є те, що в навчаннях візьмуть участь також війська Китаю та Монголії. Навіщо Кремлю раптом знадобилися найбільші військові навчання з 1981 року і чого від них чекати, розповів військовий експерт і блогер Олексій Арестович, передають Патріоти України.

На даний момент є дуже мало інформації щодо цих навчань, щоб робити конкретні висновки. Зараз варто відзначити кілька моментів:

1) Бойова підготовка армії здійснюється безперервно. Якщо провели в один рік навчання, це не означає, що їх більше не буде. Навчань мало не буває. Росія в минулому році провела масштабні навчання на західному напрямку, в цей раз мова йде про Далекий Схід.

2) участь у навчаннях Китаю - чіткий військово-політичний сигнал США і їх союзникам в Азії. Можна сказати, що це удар по інтересах Вашингтона в даному регіоні. Не секрет, що головна увага в тій частині світу прикута до проблеми Північної Кореї. Тут Сполучені Штати потрапляють в непросту ситуацію, коли їм треба буде адекватно відреагувати на навчання Росії і Китаю. Варто згадати, що на зустрічі з главою КНДР Кім Чен Ином президент США Дональд Трамп пообіцяв не проводити спільних навчань поблизу Корейського півострова. У разі ігнорування навчань Сенат обов'язково запитає Трампа, чому це Штати не реагують на очевидну загрозу. Американський президент опинився в становищі, коли на кону його репутація. Якщо Трамп проведе у відповідь військові навчання, то вийде, що він збрехав Кім Чен Ину. А якщо США ніяк не реагуватимуть у відповідь, то до нього однозначно виникнуть питання і всередині країни, і в рядах союзників - Південної Кореї, Японії, Тайваню.

Потрібно розуміти, що Північна Корея - це пітбуль Китаю, який постійно лякає те Японію, то Корею, то США. У свою чергу, навчання "Схід-2018" будуть демонстрацією, що чекає США в разі атаки на КНДР. Це не обов'язково війна, це може бути комплекс заходів зі стратегічного стримування, перекидання військових підрозділів та інше.

Варто підкреслити, що Росія вибрала дуже вдалий час для цих навчань: склалася сприятлива для Кремля внутрішньополітична ситуація в США. Потрібно буде дуже уважно стежити за реакцією з-за океану. Навчання - це ж не просто тренування військ, це ще й комплекс політичних і дипломатичних дій. У цьому конкретному випадку Росія і Китай грамотно використовують один одного. Москва таким чином відповідає на введення нових санкцій, а Китай захищає свої інтереси в регіоні, завдаючи також удар по інтересах США.

Що стосується масштабу цих військових навчань, то зараз дуже мало інформації. Росія діє за добре налагодженою схемою: голосно анонсуються великі навчання, до них залучається велика увага преси і світової спільноти, а потім під їх виглядом проводяться, можливо, навіть менші масштабні навчання, проте за ними відразу слідують ще одні. Так було в минулому році під час навчань «Захід-2017», які проводилися спільно з Білоруссю. Слідом за «Заходом» розпочалися навчання «Бойове братство».

У зв'язку з цим головна загроза для України буде не під час цих навчань, а після них. По завершенні «Сходу-2018» Росія може почати нове тренування військових. Небезпечний сценарій буде в разі, якщо війська під виглядом навчань почнуть масово перекидати зі сходу на захід, до українських кордонів. Росія може таким чином зміцнити свій другий ешелон, сформувавши поблизу України велике підготовлене угруповання військ.

Що стосується самої Росії, то тут неприємних несподіванок у Путіна взагалі не буде. Економічні проблеми виникають тільки у пересічних росіян. Це їм влада підвищує пенсійний вік, а сама пенсія залишається на мізерному рівні. На війну ж Москва гроші завжди знайде. Жителям РФ навіть не треба буде нічого пояснювати - за те, щоб разом з китайцями побрязкати зброєю перед Трампом, вони готові будуть затягнути паски не те що на останню дірку, ще й на три додаткові.

У будь-якому випадку, оголосивши про навчання, Кремль зробив свій хід. Тепер треба дивитися, як на це дадуть відповідь США і яким буде реальний масштаб цих навчань.

Джерело: Факты
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

МП в Україні на чолі з митрополитом Онуфрієм нагадує особу, яка страждає від домашнього насильства, але не здатна порвати з насильником, - Євстратій Зоря

п’ятниця, 29 березень 2024, 0:30

"Також впливає матеріальна залежність – відсутність власного житла, власних зовнішніх контактів, осіб, на чию допомогу можна розраховувати. Зрештою, впливає звичайний страх, що «все буде лише гірше». Структура МП в Україні на чолі з митрополитом Онуфрі...

Апетити всяких Аль-Каїд та ІДІЛ обмежуються банками, автобусами, церквами та концертними залами. Росія ж знищує цілі міста разом з їхнім населенням, - Невзоров

п’ятниця, 29 березень 2024, 0:15

"ІДІЛ – винятково мерзенна організація. Але поводиться вона набагато делікатніше і скромніше, ніж росія. Саме РФ зараз претендує на місце примадонни світового тероризму", - пише російський публіцист Олександр Невзоров у своєму Телеграм-каналі, передают...