Радник Авакова просив нагородити екс-беркутівців, які втекли до Росії

Станом на сьогоднішній день, Антон Геращенко не прокоментував ситуацію з втечею співробітників "Беркута", яких він просив нагородити.

Антон Геращенко. Фото:news.bigmir.net

Радник глави МВС Антон Геращенко просив нагородити екс-співробітників Беркута, які втекли до Росії. Як відомо, 15 квітня 2017 року Україну покинули чотири беркутівця, які звинувачуються прокуратурою у вбивстві учасників Євромайдану. Всі втікачі працювали в Національній поліції України. Двоє з них, в січні 2015-го, брали участь у побитті журналістів, за що їх і хотіли нагородити медаллю. Про це йдеться на сайті Дорожний контроль, передають Патріоти України.

Отже, 6 квітня Апеляційний суд Києва ухвалив рішення відпустити з СІЗО екс-співробітника "Беркута" Віталія Гончаренка під особисте зобов'язання. Гончаренко, а також ще троє беркутівців Олександр Костюк, Владислав Мастега, Артем Войлоков були затримані Генеральною прокуратурою 23 червня 2016 року. На момент затримання вони всі були чинними співробітниками Національної поліції України.

Гончаренка тоді відразу відправили в СІЗО, а іншим обрали запобіжний захід у вигляді особистого зобов'язання. Після того, як 6 квітня суд випустив Гончаренка з СІЗО, він зібрав своїх спільників Костюка, Мастегу, Войлокова і втік з ними в Росію. Гончаренко був звинувачений у вбивстві трьох майданівців 18 лютого 2014. Ще двох звинувачують в тому, що вони скинули з колонади на вулиці Грушевського 20 січня 2014 року двох мітингувальників.

29 січня 2015 року, між журналістами Громадського Костянтином Реуцьким, Анастасією Станко і екс-співробітниками Беркута виник конфлікт. Реуцький і Станко їхали із зони АТО, де знімали репортаж і були зупинені на посту ДАІ "Пісочин" в Харківській області (не є зоною АТО). В порушення закону, беркутівці вирішили провести ґрунтовний обшук машини журналістів. Ст.233 КПК - "ніхто не має права проникнути до житла чи іншого володіння особи з будь-якою метою, інакше як лише за добровільною згодою особи, яка ними володіє, або на підставі ухвали слідчого судді.

Журналіст Костянтин Реуцький почав обурюватися, дістав відеокамеру і вирішив зняти на відео незаконні дії міліції. Екс-співробітники Беркута Віталій Гончаренко, Олександр Костюк та Володимир Ріяко напали на журналіста, побили його, відібрали відеокамеру та вкрали флеш-карту. Після побиття, беркутівці заявили: "Нам нічого не було за Майдан і за цей напад нічого не буде". Тоді в інтернеті розгорнулася інформаційна кампанія, мовляв журналіст змушений був підкоритися міліціонерам, міліціонери хороші, а все що говорять журналісти - наклеп.

Дорожній контроль "тоді направив в МВС офіційний інформаційний запит з вимогою пояснити громадськості, на яких конкретно законних підставах співробітники міліції вирішили провести обшук автомобіля журналістів. "ДК" отримав відповідь від МВС, що дана інформація засекречена. Насправді, міліціонери не мали законних підстав для обшуку, а щоб не визнавати свою провину, написали, що "інформація секретна". Це підтверджує умисел МВС на приховування обставин скоєного злочину.

1 березня 2015 року, радник голови МВС Антон Геращенко пише повідомлення про те, що беркутівці Гончаренко, Костюк і Володимир Ріяко спіймали учасника добровольчого батальйону, який перевозив зброю.

"Я встретился с двумя их трех работников милиции, которые выполнили свой долг и рискуя жизнью выявили и задержали злоумышленников. Они не возражали против опубликования их лиц, так как они и так хорошо известны обществу после известной истории произошедшей месяц назад на Песочинском блок посту. Буду ходатайствовать перед руководством МВД о награждении всех троих работников милиции проведших данную операцию", - написав тоді Геращенко.

Повідомлення Антона Геращенка набрало тоді майже 5 тисяч "лайків" і 480 "репостів". Українцям сподобалася ідея нагородити беркутівців. Через півтора року, в червні 2016- го, Генпрокуратура затримує Гончаренка і Костюка за звинуваченням у вбивствах на Євромайдані. Володимир Ріяко також знаходиться під слідством, але він поки що перебуває в Україні і продовжує служити в Національній поліції. Виходячи з запобіжного заходу "особисте зобов'язання", Ріяко в будь-який момент може виїхати в Росію і приєднатися до своїх колег.

Станом на сьогоднішній день, Антон Геращенко не прокоментував ситуацію з втечею співробітників "Беркута", яких він просив нагородити. Відзначимо, що Геращенко систематично захищає поліцейських з сумнівною репутацією.

Наприклад, Геращенко виправдовував співробітника патрульної поліції Сергія Олійника, який в лютому 2016- го вбив підлітка. У 2014-му, Сергій Олійник, будучи слідчим Оболонського РВВС м.Києва, відправив в СІЗО учасника "Євромайдану", якого жорстоко побив Беркут 23 січня 2014-го у Кріпосному провулку.

Буквально недавно, Антон Геращенко виправдовував і захищав співробітника Нацполіції Юрія Голубана, який навесні 2014 го був учасником терористичної організації "Восток", яка в складі "ДНР" вбивала українських військових. Також, Геращенко виправдовував співробітників Беркута, які були розстріляні в Києві в травні 2015 го. Розстріляні беркутівці брали участь у знищенні машин і побитті активістів "Автомайдану" 23 січня 2014 го у Кріпосном провулку. Виходить якась нездорова закономірність.

Проблема в тому, що глава МВС Арсен Аваков залишив на службі в Національній поліції майже всіх співробітників Беркута, які калічили і вбивали активістів Євромайдану. Чому не можна було вигнати всіх цих міліціонерів і набрати нових порядних людей - залишається загадкою.

Природно, що скоюючи злочини в старій міліції, ці громадяни продовжили незаконні дії вже в складі нової поліції. А Антон Геращенко, замість того щоб визнати факт незаконних дій, усіма силами намагається виправдати поліцейських-злочинців.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Російські "танки-черепахи" виявилися ефективними, але їхній час добігає кінця, - Forbes

п’ятниця, 26 квітень 2024, 23:16

На початку квітня українські оператори безпілотників були вражені, помітивши на полі бою біля Красногорівки — на захід від Донецька — російський танк Т-72 із металевим дахом на корпусі та башті. Неймовірно, але цей мутант виявився вдалою знахідкою для ...

Росіяни захопили два села неподалік від Авдіївки - Deep State

п’ятниця, 26 квітень 2024, 22:19

Російські окупаційні війська, що рухаються від Авдіївки, захопили села Соловйове та Семенівка в Донецькій області. Про це повідомив аналітичний проєкт Deep State, передають Патріоти України. "Кадри сьогоднішніх відео, та і наші друзі, свідчать про те, ...