Робота над помилками або Як налагодити діалог Україні та Польщі, - журналіст

Негативне, а часто просто скептичне ставлення до українців у Польщі провокують два фактори: непросте спільне минуле і актуальні міграційні процеси.

Ілюстрація:112 Україна

Взимку 2013-2014 у варшавському громадському транспорті часто можна було почути розмови про Україну. Українцями захоплювалися, їм співчували; помітивши когось, хто говорить українською, пропонували допомогу. Три роки потому все по-іншому, про українців на вулицях польських міст, звичайно, говорять, але вже в іншому контексті: як їх стало багато навколо, скільки вони заробляють, чи готові вони розділити польські погляди на історію. Про це пише журналіст Олена Бабакова на сайті Новое время. передають Патріоти України, продовжуючи:

Інтерес до східних сусідів поляків, безумовно, є, але як перетворити його на більш глибоке польсько-українське партнерство?

Негативне, а часто просто скептичне ставлення до українців у Польщі провокують два фактори: непросте спільне минуле і актуальні міграційні процеси. Тема трагічних подій на Волині 1943-44 рр., яку в Україні стали активно обговорювати лише останнім часом, в польському публічному просторі була присутня завжди. Якщо раніше Волинську трагедію розкручували праві радикали, то в останні роки тема впевнено увійшла в польський політичний мейнстрім.

Тези на кшталт «українець тобі не брат, бо він любить Бандеру» тепер можна не тільки прочитати на другосортних сайтах, але й почути з трибуни Сейму. Сумно, але факт: Волинь перестала бути в Польщі просто спірним і болючим моментом у відносинах з сусідами. Це реальний і потужний інструмент мобілізації електорату, який використовує ряд політичних партій, в тому числі і правляча «Право і справедливість».

Боюся, українцям доведеться змиритися: досить високий відсоток поляків поділяють антиукраїнські погляди і без російської пропаганди, а їх переконання так само ефективне, як і у випадку розмов з тими, хто виходить на мітинги «за возз'єднання Криму з Росією».

Занепокоєння викликає і те, що роль громадського подразника набуває тема міграції з України. Прем'єр Беата Шидло і шеф МЗС Вітольд Ващиковський воліють називати десятки тисяч українських трудових мігрантів, які платять податки і відрахування в фонд соцстрахування, «мільйоном українських біженців». Така свідома підміна понять у Брюсселі викликає подив, але в пересічних поляків провокує переконання, що українці приїжджають в їх країну пожити за рахунок гостинних господарів.

Якщо підприємці розписуються, якими прекрасними працівниками є українці, то серед пересічних поляків зростає страх за своє місце на ринку праці. Вже сьогодні в мережі панує міф, що саме через приїжджих зі сходу перестали рости зарплати. Поки безробіття в Польщі не перевищує 7-8%, а ВВП показує стабільне зростання, проблема не стоїть гостро. Але як тільки погіршуватимуться показники, а місцеві політики будуть і далі вправлятися у підрахунку біженців та описі волинських звірств, атмосфера навколо українських мігрантів у Польщі може різко загостритися.

Незважаючи на згадані ризики, українці полякам не просто цікаві, вони їм досить симпатичні - 36% жителів Польщі, за підрахунками варшавського CBOS, декларують позитивне ставлення до східних сусідів, ще 26% - нейтральне. Я часто отримую запрошення на дискусії про Україну, фестивалі української культури, які проводять саме польські активісти. Польські мандрівники мріють не тільки подивитися Львів і навколишні замки, мої друзі-маркетологи з Вроцлава в цьому році роблять весілля в Одесі, а компанія знайомих з Гданська збираються на мальчишник в Київ.

Поїздки та особисті контакти навіть змушують деяких поляків вчитися говорити українською. 24 серпня жовто-блакитний прапор у Варшаві можна побачити у вікнах і українських, і польських квартир. Це капітал симпатії, який важко переоцінити. Але і він потребує інвестицій. Плюс, непогано б перетягнути на свою сторону 26% тих, що сумніваються.

Корисним для українців може бути досвід польсько-німецьких відносин, де лід між двома народами почав танути з одного боку, завдяки конкретним крокам офіційних властей, з іншого — посиленню міжлюдських контактів.

«Роботу над помилками» має провести офіційний Київ. Українським політикам варто уважніше підходити до календаря голосувань і двосторонніх візитів. Ситуації, коли Верховна Рада голосує за закони, в одному з яких згадується УПА, відразу після виступу польського президента або Київрада присвоює проспекту ім'я Степана Бандери за кілька днів до поїздки Петра Порошенка у Варшаву, не повинні повторитися.

З іншого боку, українській владі потрібно делікатно, але послідовно реагувати на заяви польських колег про «українських біженців». Тут можна брати приклад з тих же поляків, які кожного разу, коли у Британії їх співгромадян намагаються представити як нахлібників, відповідають офіційним спростуванням і публікацією статистики — скільки податків, наприклад, поляки заплатили в Сполученому Королівстві в минулому році.

І, безумовно, українська влада нарешті повинна вирішити питання з кордоном. Сьогодні поїздка з України в Польщу машиною або автобусом — це дев'ять кіл пекла. Багатогодинні черги, хабарництво, контрабанда. У цій ситуації вина лежить і на польських прикордонниках, які явно не поспішають надавати українським пасажирам належну повагу. Але найбільше страждає саме український імідж — не так багато українців скасують поїздку в Польщу, але тільки за останній місяць троє знайомих поляків відмовилися поїхати на вихідні випити львівської кави через перспективи провести ніч в Рава-Руській.

Не менша, а можливо і велика роль у польсько-українському діалозі відведена бізнесу та громадянському суспільству. Україні катастрофічно не вистачає піару в Польщі, ініціатив, які б могли переламати образ «бідної сусідньої держави, де нещасні люди вічно повстають, а потім їдуть до нас на заробітки».

Зараз промоція української культури відбувається переважно силами польських НКО, переклади книг українських письменників здійснюються за підтримки польської держави. Цей продукт потрапляє до еліт і тих, кому Україна вже цікава. Український бізнес міг би фінансувати, а НКО реалізувати програму популяризації більш масових речей: музики, танцю, сучасного візуального мистецтва.

Тисячі українських студентів вже встигли отримати освіту в польських вузах, тоді як в українські університети приїжджають одиниці поляків. Створення спеціального стипендіального фонду для поляків, які бажають провести семестр-два в Україні, не вимагає великих вкладень капіталу, але є інвестицією в майбутнє: можливо, саме ці люди через кілька років будуть формувати польську східну політику. Якщо цю ініціативу не в змозі впровадити Київ, нею можуть зайнятися самі університети або органи місцевого самоврядування.

Дуже важливо інтенсифікувати обмін саме між регіональними чиновниками та активістами з Польщі та України. Те, що експерти з Києва та Варшави часто бачать один одного це, звичайно, добре, - як жартує мій польський колега-журналіст, нам приємно слухати роками від одних і тих же людей речі, які ми і очікували почути. Але польсько-український діалог тільки тоді стане дійсно масштабним, коли у нього будуть задіяні не тільки Київ і Львів, але і Дніпро, Херсон чи Суми.

На якісно новий рівень контакти між поляками і українцями може вивести безвізовий режим. Він дозволить українцям побачити, як живуть польські сусіди, а полякам познайомитися з людьми, яким цікава їхня країна. Дослідження показують, що міжнаціональної напруженості багато там, де між народами немає живого контакту. Реальне спілкування як ніщо інше, сприяє руйнуванню стереотипів. У поляків та українців з'явиться шанс проводити більше часу разом. І шанс ще більше сподобатися одне одному.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Затримання заступника Шойгу – це негативний сигнал для нас, - Вадим Денисенко

четвер, 25 квітень 2024, 0:30

"Затримання заступника Шойгу. Чому це негативний сигнал для нас", - пише політолог Вадим Денисенко на своїй сторінці у соцмережі "Фейсбук", передають Патріоти України, та продовжує:. "1. Затримання такого рівня не могло бути проведене без погодження з ...

"Стоило мне лишь один раз вы*бать овцу… ": Іван Яковина дотепно пояснив, ким став Путін для Єльцина

четвер, 25 квітень 2024, 0:15

"Ельцин много всего хорошего хотел сделать, а в начале своего срока даже кое-что сделал. Но запомнится он тем, что буквально за руку привел Путина в свой кабинет и посадил его на трон", - пише російський опозиційний журналіст Іван Яковина на своїй стор...