Росія пропонує Україні підписати «капітуляцію», - експерт

Конституційні поправки, що увічнюють «особливий статус» ОРДЛО, повинні, на вимогу Москви, вступити в силу до оприлюднення «закону про проведення перших місцевих виборів в окремих районах Донецької та Луганської областей».

Російські бойовики на Донбасі. Фото: espreso.tv.

Росія розповіла про свою точку зору на вибори в ОРДЛО в «дорожній карті» (ДК), яка подається як спільний продукт Москви, Донецька і Луганська. Під час останніх мінських переговорів Києву вкотре запропонували підписати цей документ. Про це пише в своїй статті для ZN.UA Сергій Рахманін, посилаючись на джерела, близькі до переговорного процесу, передають Патріоти України.

За його словами, російська ДК (на якій Москва наполягає) виглядає як акт про капітуляцію України. У першому пункті цього документа міститься вимога про припинення АТО і повне зняття економічної блокади з ОРДЛО. Відповідні президентські укази повинні з'явитися не пізніше, ніж за місяць до рішення про дату проведення виборів в «окремих районах».

Далі йдуть: - вимога про повномасштабну і беззастережну амністію; - «Введення в дію в повному обсязі на постійній основі Закону про особливий статус Донбасу», в якому мають бути відсутні будь-які тимчасові обмеження; - Закріплення «статусу» в Конституції.

«Більш того: автори російської ДК наполягають на тому, щоб попередньо схвалений Радою проект конституційних змін (що стосуються децентралізації і« особливостей самоврядування в ОРДЛО) піддався коригуванню. З перехідних положень проекту повинні бути вилучені норми про тимчасовий характер «особливостей». Подібний апгрейд суперечить Конституції. Але московські «правознавці» запропонували вихід: український Конституційний суд повинен дозволити подібне діяння, а Верховна Рада після цього покликана внести відповідні поправки до свого Регламенту.

Конституційні поправки, що увічнюють «особливий статус» ОРДЛО, повинні, на вимогу Москви, вступити в силу до оприлюднення «закону про проведення перших місцевих виборів в окремих районах Донецької та Луганської областей», - йдеться в статті.

Як пише Рахманін, за російською версією, вибори в ОРДЛО повинні пройти на мажоритарній основі. Особа, яка не проживала в «ДНР» і «ЛНР» останній рік, не має права висувати свою кандидатуру. Повноваження обраних органів не можуть бути достроково припинені протягом 4 років. Виборчкоми на виборах сформують місцеві. Києву «дозволять» делегувати в комісії по одному представнику, але без права займати посади голови або секретаря.

Неблагонадійні, з точки зору місцевої «влади», українські ЗМІ не можуть бути допущені до висвітлення кампанії. Забезпечення безпеки, а також «захист прав і свобод» запропоновано покласти на місцеві «суди, органи прокуратури і народної міліції». «Закон про особливий статус» з дня проведення виборів функціонує «в повному обсязі», після проведення виборів - «на постійній основі».

«Є в кремлівській ДК інші, трохи менш знущальні вимоги, але для усвідомлення «глибини» документа, досить і цього», - пише Рахманін.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Сирський прокоментував чутки про ймовірний наступ окупантів на Харків

п’ятниця, 29 березень 2024, 13:40

Україна не можна ігнорувати будь-яку інформацію про підготовку ворога до наступальних дій, у тому числі і ці оцінювання західними ЗМІ щодо нової загрози наступу на Харків. Про це заявив Головнокомандувач ЗСУ Олександр Сирський, передають Патріоти Украї...

У Британії розгорівся ядерний скандал через витік важливої інформації, - Financial Times

п’ятниця, 29 березень 2024, 13:29

Британське Агентство з ядерного регулювання (ONR) подало до суду на оператора атомного комплексу Sellafield Ltd через виявлені порушення у сфері IT. Йдеться про небезпечний ядерний об'єкт, де зберігаються найбільші у світі запаси плутонію. Про це пише ...