Росія причетна до виникнення ІДІЛ - експерт

Як колись Сталіну вдалося на хвилі боротьби з Гітлером легітимізувати свої територіальні придбання, так і Путін сподівається отримати виправдання своїх злочинів на хвилі спільної боротьби з ІДІЛ. .

Авраам Шмулевич. Фото:focus.ua"Путіна постійно порівнюють з Гітлером, а це невірно. Його набагато коректніше порівнювати зі Сталіним", - до такого висновку прийшов президент Інституту Східного партнерства (Ізраїль) рабин Авраам Шмулевич в інтерв'ю Крим.Реалії, повідомляють Патріоти України.

На його думку, як Сталіну вдалося на хвилі боротьби з Гітлером (до приходу до влади якого він свого часу доклав руку) легітимізувати свої територіальні придбання, так і Путін сподівається отримати виправдання своїх злочинів на хвилі спільної боротьби з ІГІЛ. При цьому експерт підкреслює: до створення ІГІЛ Росія доклала руку не менше, ніж Сталін - до посилення німецького фашизму.

«Почнемо з того, що радикальний ісламізм почався з вторгнення СРСР до Афганістану. Усі найбільш радикальні ісламісти, включаючи Бен Ладена, виросли на боротьбі з Радянським Союзом. Другий поштовх зростанню радикалізму був даний вторгненням Росії до Чечні і тієї безглуздою бійнею, яку вона там влаштувала », - перераховує Авраам Шмулевич.

Експерт відзначає: найбільша кількість бойовиків ІГІЛ рекрутується з Росії і з країн пострадянського простору. Частково це пов'язано і з тим, що протягом багатьох років російські спецслужби буквально «виштовхували» своїх ісламістів до Сирії та Іраку, ставлячи їх перед вибором: еміграція або в'язниця, а то і вбивство.

"Звичайно, ми не знаємо, які мотиви переслідували при цьому ФСБшники: хотіли лише очистити свою територію від неугодних елементів, або має намір посилювали ІДІЛ. Але по факту саме російські спецслужби поставляли туди самий мотивований і освічений контингент бойовиків.

Відносини Асада з ІДІЛ теж неоднозначні. Буквально тижні три тому прем'єр-міністр Туреччини публічно звинуватив їх у співпраці. У територій, контрольованих Асадом і ІД, найдовша лінія дотику - і найменше бойових зіткнень, що не може не насторожувати.

Також в ІДІЛ воює досить багато колишніх генералів армії Саддама Хуссейна, які в минулому отримували освіту в Росії або в СРСР", - перераховує Шмулевич.

При цьому експерт підкреслює, що у нас на даний момент немає даних про те, наскільки російські спецслужби використовують сьогодні свої старі зв'язки в «Ісламській державі» і відтік туди бойовиків з Росії, а також про те, наскільки «ісламське підпілля» в Росії підконтрольне спецслужбам .

«Проте, якщо Росія хоче уникнути звинувачень у співпраці з ІДІЛ, вона повинна, як мінімум, прояснити це питання. Москва протягом декількох років створювала «зелений коридор» для бойовиків, охочих приєднатися до терористів.

Оскільки ніяких пояснень з цього приводу не робилося, ми можемо припускати найгірше. Крім того, російська розвідка має докладне досьє на дуже багатьох командирів ІДІЛ, і хотілося б зрозуміти, як вони користуються цими даними?

Словом, підозри на цей рахунок є, і Росія не робить нічого, щоб їх розсіяти. Принаймні, на даний момент ми можемо достовірно стверджувати лише те, що Росія доклала руку до створення ІДІЛ. Я не кажу, що вона повністю керує терористами, але якісь важелі впливу на це утворення у неї, безумовно, є", - пояснює рабин.

Ще одним фактом, промовистим і явно не на користь Росії, експерт називає те, що саме ця країна стоїть біля витоків арабського тероризму. «Саме Росія виховала, навчила, організувала так званий Палестинський терористичний рух, і всі ті методи, які застосовують зараз ісламські терористи, включаючи захоплення літаків і вибухи смертників, були розроблені КДБ та його сателітами, наприклад, Болгарською розвідкою», - додає Шмулевич.

При цьому рабин не схильний вважати, що саме Путін стоїть за паризькими терактами, і припускає, що вони були повністю організовані самим ІДІЛ. Однак експерт відзначає, що російський лідер максимально використовує трагедію у своїх інтересах, і на даний момент йому вдається переконати Захід у тому, що Росія стане надійним союзником у боротьбі з терористами.
"Риторика Заходу щодо Росії істотно пом'якшилася, а лідери західних країн говорять про те, що потрібне співробітництво з нею у врегулюванні сирійської кризи. Також пом'якшилася риторика Заходу щодо Асада. При цьому днями ізраїльська преса опублікувала дані про те, що Путін пред'явив Асаду ультиматум про необхідність піти з політичної арени, інакше Росія змушена буде припинити його підтримку", - повідомляє Авраам Шмулевич.
За словами аналітика, найголовнішою проблемою після відходу сирійського президента може стати кривава різанина, в якій противники Асада будуть знищувати його прихильників, а це - близько 20% населення. Завадити такому результату можна тільки за участю сторонніх збройних сил, здатних взяти під захист анклави прихильників згорнутого лідера.
Також можливим виходом може стати реорганізація Сирії за принципом Іраку або Лівану, де за фактом існує цілий ряд незалежних територіальних утворень. «Після відходу Асада саме Путін може взяти на себе невдячну роботу щодо забезпечення стабільності в регіоні.
Він може отримати статус покровителя Латакії і побудувати військову базу в Тартусі, заявивши, що здійснив тим самим давню мрію російських царів - вийшов до Середземного моря. І, можливо, ціною, яку він вимагатиме за це, буде Україна", - попереджає експерт.
При цьому Авраам Шмулевич побоюється, що шанс того, що Захід піде на поступки Москві в цьому питанні, на жаль, досить високий, оскільки у Заходу немає ніяких офіційних зобов'язань з підтримки України, за винятком вже порушеного Будапештського меморандуму.
Такий ризик істотно підвищується у разі вчинення ІГІЛ нових терактів. «За даними німецької розвідки, близько 2500 бойовиків ІДІЛ просочилося з потоком біженців на територію Західної Європи, причому інформація ця була оприлюднена ще до останньої масової хвилі біженців.
Тепер їх, очевидно, набагато більше. Нові теракти можуть бути як на території Європи (старої або нової), так і в США або на території американських військових баз по всьому світу. І з кожним новим успішним терактом про Україну згадуватимуть все менше », - застерігає Шмулевич.
Ознакою того, що Путін розраховує саме на такий варіант, експерт назвав нову ескалацію бойових дій на Сході України. «Українські військові експерти відзначають, що вперше за півтора року війни кадрові частини російської армії виведені на передню лінію дотику, не ховаючись за бойовиками.
На Донбас потоком йде важка техніка і системи ведення вогню, якими просто не в змозі управляти звичайні бойовики. Це можна розцінювати як підготовку до масованого наступу. Звичайно, питання в тому, чи буде воно згодом, але певні маневри в цьому відношенні видно », - відзначає аналітик.
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

ЗСУ вдалося вибити противника з двох позицій на Бахмутському напрямку, - комбат 92-ї омбр

п’ятниця, 26 квітень 2024, 12:15

Командир батальйону ударних безпілотних авіаційних комплексів "Ахіллес" 92-ї окремої механізованої бригади Юрій Федоренко заявив, що у Часовому Яру противника немає, місто повністю контролюється Силами оборони України, передають Патріоти України. "Бойо...

Окупанти хотіли вкрасти українську міну, але щось пішло не так (відео)

п’ятниця, 26 квітень 2024, 11:44

Українські захисники з тактичної групи «Адам» влаштували пастку для надмірно цікавих російських загарбників. Відповідним відео поділився у себе у Telegram-каналі журналіст Юрій Бутусов, передають Патріоти України. Скориставшись непереборною тягою окупа...