"Росія засилала нам своїх троянських коней від перших років Незалежності", - Юрій Винничук

Письменник пише, що Росія добивається влаштування "третього Майдану" в Україні

Винничук. Фото: zahystmovy.org.ua

Український письменник і журналіст Юрій Винничук вважає, що незодоволених в Україні достатньо - тих, хто може щось повалити. А от будівників бракує. Про це повідомляють Патріоти України з посиланням на zbruc.eu.

"Ми живемо в дивовижній країні, де ще водяться неціловані дівчата, нелякані аферисти і високопоставлені пройдисвіти. У мене складається враження, що ми вже ніколи не перестанемо бути молодою нацією. Така, знаєте, вічна молодість із прогресуючим інфантилізмом. Молодості притаманні необдумані вчинки і схильність підпадати під вплив фейкових персонажів, витканих з повітря й туману.

Таким є Трамп для американців, чия молодість теж ніколи не закінчиться, бо не закінчиться еміграція безлічі народів на американський континент, а відтак консолідація нації завжди буде в нестримному русі.

Здавалося б, після Майдану, а тим більше під час війни українці (в багатонаціональному розумінні цього поняття) мали би зненавидіти свого ворога до глибини душі - раз і безповоротно. Аж ні. Є частина населення, яке все ще ставиться до Росії з симпатією. Відрадно, що їх все ж таки менше, аніж було до війни, а однак продовжувати вважати братами своїх же таки убивць - це вже не інфантилізм, а мазохізм.

Коли я на початку 2000-них став писати політичні блоги для окремих сайтів, де висловлював думку, що нема у нас більшого і лютішого ворога за Росію, мене просили згладити такі висловлювання на тій підставі, що «у нас же ж (себто в редакції сайту) і росіяни працюють».

Ще за Януковича я звертав увагу на те, що росіяни захопили у нас владу, бо ж і прем'єром, і міністром оборони, і головним есбеушником стали вихідці з Росії. Мене переконували, що тут нічого страшного нема, все це щирі українські патріоти і кваліфіковані фахівці. У їхньому «патріотизмі» ми нарешті переконалися.

Росія засилала нам своїх троянських коней від перших років Незалежності. Стара кагебістьска, а потім ефесбешна агентура влазила в усі діри, проникала у патріотичні структури і, зокрема, в Рух. До Чорновола було приставлено кілька таких креатур. Використовувались усі ці удовенки, костенки, бойки, лавриновичі, лелики-лєвіки та інші. Усі вони мали своє завдання і впоралися з ним без проблем. Проблеми були у Чорновола, який не вірив жодним аргументам.

Ланцюжок троянських коників та кобилок тягнеться до нашого часу. Ми й досі не можемо розпізнавати їх. Нам підсовують чергового псевдогероя, монтують над його головою зоряний німб і змушують вірити в нього.

Кілька років тому журналіст Олег Шалайський дуже мене соромив за мій наїзд на Тетяну Чорновол. Цікаво було б почути теперішню його думку про цю «героїню». На жаль, неадекватну.

Скільки часу мусило минути, щоб народ нарешті розплющив очі на Надю! Та чи весь народ? Ні, далеко не весь. І якби зараз були президентські вибори, то мали б ми й Надю, і Юлю в одному флаконі. Цікаво, що обидві не голосували за нелегітимність російської Держдуми. А разом з ними й десятки інших замаскованих агентів. Деякі навмисне були відсутні, прикриваючись якимись невідкладними справами.

У кожного такого троянського коника є свої функції. У когось законотворчі, а в когось навпаки - законоруйнівні за допомогою підступних поправок. А є й ті, у кого робота і геть не законотворча - робити картинку для російського тв.

Ні для кого не секрет, що Росія розхитує і ще буде довго розхитувати політичну ситуацію в Європі, Азії і зокрема в Україні. Буде розхитувати, доки матиме ресурси, і доки житимуть невтомні карлики.

Третій Майдан - це якраз те, чого Росія добивається. Це в її планах, як і в планах опозиційного блоку й особисто тов. Медведчука. На сайті, який належить йому й називається «Український вибір», безліч свідчень того, якою бачать Україну кремлівські прихвосні. Одних цих публікацій цілком достатньо для того, аби притягнути авторів і власників сайту до відповідальності. Але ж відомо: кагебіст кагебістові ока не видзьобає.

Ненависть до діючого президента час від часу дає про себе знати різними проплаченими акціями, як от махання смолоскипами і прапорами у Львові біля магазину «Рошен». Марґінальні нацики, які не спроможні більше ні на що, окрім таких театралізованих протестів, мабуть, і не замислюються над тим, хто і з якою метою їх використовує.

Досі у нас практично ще не виникло жодного націоналістичного руху чи націоналістичної організації, яка б не була фінансована з Москви. Усі на стабільному підсосі.

Довести це дуже просто. Досить лише замислитися, чому наші нацики не влаштовують такі самі пікети зі смолоскипами і масками на адресу олігархів та Медведчука. Чому їхні акції проти опоблоку такі виховано-ввічливі, без агресії і обмежуються скромними наліпками. А де порив? Де зіґи і вигуки запальні?

Проти русифікації теж наші нацпатріоти не протестують. Тут чомусь мусить братися до діла творча інтелігенція. Згадаймо більш, ніж скромні, пікети проти мовного закону Ківалова-Калєснічєнка.

Та, зрештою, згадаймо Майдан. Де були ті вишколені в підпільних таборах бійці «Тризубу», якими нас лякала ще раніше преса? Жоден не засвітився на Майдані. І жоден член Правого сектора не наклав головою. А таємничий візит Яроша до Овоча так зостався для всіх нас таємницею. Ярош був на той час ніким і звати його було ніяк. А от саме з ним чомусь забажав Овоч поспілкуватися.

І нема жодного кадру, де б ми побачили «легендарного» сотника, як і його бойової сотні. А де були афганці? Чому гинули вчителі, студенти, селяни?

Яким чином «легендарний» сотник вирвався з полону? Його не змогли ідентифікувати? У вік інтернету? А на запитання про його побратимів з Майдану колишній весільний фотограф не зміг назвати нікого.

Є ще один лакмус, за яким можна визначити приналежність псевдонациків до фінансових структур. Спробувати написати щось негативне про ту чи іншу націоналістичну організацію і розмістити на сайті, який належить олігархам.

Я не можу сказати, що в захопленні від президента, але з жахом можна уявити собі нові вибори. Є ряд відомих депутатів (та й не конче депутатів), які увесь час мужньо борються з Порошенком, викривають його зради, звинувачують у продажності Кремлю і т д. Якийсь час минає, і їхній крик душі застаріває, бо вийшло не так, як вони накамлали, а вийшло цілком добре.

Але вони замість того, аби вибачитися перед своїми читачами за те, що надто поквапилися обкидати лайном, переходять на новий виток. Знову вихапують якусь новину і починають її жувати, здобривши їддю. За кілька днів і ця новина протухла і здохла. Ну, нічого. Новин багато, можна продовжувати плідну роботу. Але ця плідна робота, на жаль, тільки цим і обмежується, бо законотворча діяльність цих дупотатів туманна і мутна. Вони більше нічим не займаються, окрім пиляння тої самої гілляки, на якій ми усі сидимо.

Коли ж отак делікатно в коментарях поцікавишся у одного-другого: а хто, як не шакаладний заєц? У вас є альтернатива?

Є! Уявляєте? Є!

І звучать прізвища, які або вам нічого не говорять, або прізвища людей цілком порядних, відомих, може, навіть харизматичних. Але є одне АЛЕ. За них не проголосує не те, що 40-50%, а й 10%. Вони просто пролетять, як фанера над Межигір'ям, давши змогу вирватися вперед троянським кобилкам.

І ми вже це проходили. Коли перли на посаду президента усі демократичні світила водночас, а вигравали кравчуки і кучми. І зараз так само буде, не сумнівайтеся. Незадоволених у нас достатньо, аби щось валити. Будівників тільки бракує.

А головна проблема в незрілості соціуму. Буйна уява народних мас здатна продукувати лише фейки і фейкових вождів. Особливо, якщо вони в камуфляжі", - пише Винничук.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Народні прикмети на 26 квітня. Який птах принесе щастя на рік

п’ятниця, 26 квітень 2024, 7:05

Православна церква України 26 квітня за новим стилем вшановує єпископа Василя Амасійського і праведної діви Глафіри. За старим стилем сьогодні вшановують мученицю Фомаїду Єгипетську. Наші предки 26 квітня починали сіяти квасолю і горох. Перед посівними...

Потрібний перекладач

п’ятниця, 26 квітень 2024, 6:59

З дипломатичної на офісно-президентську. Держдеп наголошує, що в України – проблеми зі свободою слова. Зокрема, марафон висвітлює урядову позицію…. Минулого року Держдеп наголошував на тому, що закриття трьох незалежних від влади каналів – це проблема....