Російських агентів виявилося більше, ніж гадали: Як у Швейцарії розгорівся шпигунський скандал

Федеральна прокуратура Швейцарії розпочала вже друге шпигунське розслідування: Росію звинувачують у спробі таємного стеження за роботою Всесвітнього антидопінгового агентства (WADA), головний офіс якого розташований у Лозанні.

Шпигунський скандал у Швейцарії стрімко набирає обертів. Після повідомлення про те, що російські розвідники намагалися стежити за приватною хімічною лабораторією в місті Шпіц, яка пов'язана з розслідуванням отруєння Скрипалів у Британії, швейцарська влада з'ясувала, що росіяни контролювали роботу офіційного антидопінгового агентства в Лозанні, передають Патріоти України.

Як повідомляють швейцарські ЗМІ, Федеральна прокуратура Швейцарії розпочала вже друге шпигунське розслідування: Росію звинувачують у спробі таємного стеження за роботою Всесвітнього антидопінгового агентства (WADA), головний офіс якого розташований у Лозанні.

Зокрема, газета Tages-Anzeiger із посиланням на речницю прокуратури Лінду фон Бург зазначила, що були зареєстровані спроби здійснити кібератаку проти WADA. Її виконавцями, за даними швейцарських правоохоронців, стали двоє росіян, які діяли з території Голландії – їх заарештувала місцева поліція.

Окрім того, двоє громадян РФ, як зауважує видання, є також виконавцями кібератаки на хімічну лабораторію в Шпіці. Ця лабораторія, за даними газети Neu Zürcher Zeitung, займалася аналізами проб нервово-паралітичної речовини "Новачок", якою 4 березня в британському Солсбері отруїли колишнього подвійного агента Сергія Скрипаля та його дочку Юлію.

Щоправда, якщо інтерес російських шпигунів до цієї хімічної лабораторії очевидний, то навіщо їм знадобилася атака на WADA після всіх антидопінгових скандалів у РФ – питання відкрите. Швейцарські журналісти пояснюють, що WADA наразі веде нове розслідування проти російських спортсменів. Зрештою, саме воно зчинило міжнародний скандал під час зимової Олімпіади в Сочі 2014 року – скандал, який призвів до відсторонення російських атлетів від літніх Олімпійських ігор-2018.

Один зі швейцарських парламентарів, Самуель Шмід, який представляє свою країну в так званій Етичній раді Міжнародного олімпійського комітету, наголосив в інтерв'ю газеті Schweiz am Wochenende, що насправді шпигунський інтерес росіян до WADA у Швейцарії помітили ще наприкінці 2017 року.

"Під час однієї з конференцій Агентства російська делегація приїздила до одного готелю з делегацією ФСБ, яка прибула нібито до своїх швейцарських колег. Ми вже тоді зрозуміли, що стали ціллю для атаки",
– пригадує Шмід.

Шпигуни на півставки

Звичайно, що Кремль поспішив спростувати всі ці заяви, назвавши їх "вигадками". Але швейцарці вже "прокинулися": у понеділок, 17 вересня, Бундесрат Швейцарської Конфедерації офіційно заявив, що російські дипломати займаються на території країни шпигунською діяльністю. За інформацією кількох місцевих видань, таких у Швейцарії назбиралася одна четверта від "особового складу" російських дипустанов.

Тобто кожен четвертий російський дипломат у Швейцарії – агент російської розвідки. Такого висновку дійшло Федеральне агентство інформації (або NDB – швейцарська контррозвідка), про що й розповіло у своїй доповіді, на яку посилаються, зокрема, газета Sonntags-Zeitung та франкомовна Le Matin Dimanche. Федеральний уряд Швейцарії, взявши до уваги цей документ, попередив, що "у країні діє велика кількість офіцерів-розвідників під дипломатичним прикриттям". Щоправда, уряд прямо не назвав, звідки походять ці "офіцери-розвідники", але зрозуміло, що йдеться саме про Росію. NDB, у свою чергу, заявило, що відтепер саме Росія стає основним об'єктом його роботи, тому що кремлівські спецслужби нараховують десятки постійних агентів, насамперед, у Женеві, Берні та Цюриху. А якщо їх не вистачає для виконання якогось особливого завдання – то до країни залюбки приїздять додаткові російські шпигуни.

Насправді Російська Федерація, починаючи від свого заснування 27 років тому, ніколи не припиняла шпигунської діяльності у Швейцарії. Але, за словами швейцарських контррозвідників, вона ще ніколи не була такою активною та... незграбною. На думку фахівців із NDB, російські розвідники навряд чи отримали фахову освіту чи мають великий досвід, тому і припускаються найелементарніших помилок. Схоже, що росіяни вирішили копіювати діяльність китайців, які роблять ставку на так зване "масове шпигунство", коли будь-які студенти, тимчасові працівники або члени торговельних делегацій "нишпорять", фотографують та хапають все, що погано лежить, сподіваючись здобути щось цінне та цікаве. Таких шпигунів швейцарці вже прозвали "агентами на півставки" (Teilzeit-Agenten). Особливо багато їх "розвелося" в Женеві, де постійна російська місія займає багатоповерховий комплекс.

Лише тиждень тому та ж Sonntags-Zeitung писала, що виконавці отруєння Сергія Скрипаля – агенти ГРУ Олександр Петров та Руслан Боширов – після виконання замовлення, "гайнули" саме до Швейцарії. Вони цього факту, до речі, не спростували, пояснивши, що купували в Женеві... спортивне харчування. Де ж його ще купувати, як не у Швейцарії?!

А поки що швейцарське міністерство закордонних справ викликало російського посла в Берні та висловило йому протест проти "діяльності, несумісної зі званням дипломата". Окрім того, Швейцарія офіційно зажадала від Росії негайно припинити шпигунську активність на своїй території та попередила, що перевірятиме тепер кожного російського дипломата.

Традиційно для реакції МЗС Росії його представник назвав усі звинувачення з боку Швейцарії "абсурдними". Зрозуміло чому – хіба ж росіяни можуть взагалі шпигувати? Це ж цілком неможливо, вони цього просто не вміють".

Джерело: 24 канал
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Сирський прокоментував чутки про ймовірний наступ окупантів на Харків

п’ятниця, 29 березень 2024, 13:40

Україна не можна ігнорувати будь-яку інформацію про підготовку ворога до наступальних дій, у тому числі і ці оцінювання західними ЗМІ щодо нової загрози наступу на Харків. Про це заявив Головнокомандувач ЗСУ Олександр Сирський, передають Патріоти Украї...

У Британії розгорівся ядерний скандал через витік важливої інформації, - Financial Times

п’ятниця, 29 березень 2024, 13:29

Британське Агентство з ядерного регулювання (ONR) подало до суду на оператора атомного комплексу Sellafield Ltd через виявлені порушення у сфері IT. Йдеться про небезпечний ядерний об'єкт, де зберігаються найбільші у світі запаси плутонію. Про це пише ...