"Росію агресором не назвали, зате розширили повноваження президента": Військовий експерт прокоментував закон про реінтеграцію Донбасу

Експерт підкреслив, що повноваження президента в плані збройних сил розширили, а дію закону поширили на всю територію України. Крім того, термін "АТО" "ніби як замінено на самооборону".

Олег Жданов. Фото:antikor.com.ua

Закон про реінтеграцію Донбасу, який Верховна Рада прийняла 18 січня, не визнав збройний конфлікт між Україною і Росією і не назвав РФ агресором, зате розширив повноваження президента в плані застосування військ в мирний час і контролю над переміщенням вантажів і товарів через лінію зіткнення. Таку думку в коментарі InfoResist висловив військовий експерт Олег Жданов, передають Патріоти України.

"Цей закон в принципі нічого не дає українським збройним силам - політики намагаються узаконити застосування збройних сил у мирний час всередині країни і розширити повноваження президента. Справа в тому, що цей закон суперечить Конституції України, яка говорить, що збройні сили можуть бути застосовані тільки для захисту від зовнішнього ворога. А зовнішнього ворога немає", - заявляє експерт і зазначає, що ситуація склалася не з кращих: "Конституція говорить одне, а закон - зовсім інше".

За словами Жданова, "це фактично посилення влади президента, причому істотне":

"Ми отримуємо, я б навіть не побоявся цього слова, вже узурпацію. Збройні сили України наділяються функціями Національної гвардії, президент особисто може застосувати їх усередині країни в мирний час без введення воєнного стану. Тобто, для прикладу я скажу так: завтра, припустимо, на Банковій замість Нацгвардії ми можемо побачити десантно-штурмовий батальйон".

Експерт підкреслює, що повноваження президента в плані збройних сил розширили, а дія закону поширили на всю територію України. Крім того, термін «АТО» «ніби як замінено на самооборону».

«Тобто у нас є ще одна правова колізія в тому плані, що в міжнародному праві не існує поняття "самооборони". І західні партнери як не розуміли, що таке АТО, яке проводять збройні сили, так вони тепер не будуть розуміти сенсу застосування збройних сил в якості самооборони. Самооборони від кого? Самооборони якої? Немає формулювання, розумієте?" - зазначає Жданов.

При цьому він звернув увагу на те, що остаточного варіанту тексту проголосованого закону ще не бачив ніхто:

"Два дні вносилися поправки. Що внесли, що не внесли дуже важко сказати. Як коректувався текст теж важко сказати. На сайті ВР висить текст, проголосований в першому читанні. Навіть за заявами політиків друге читання кардинально відрізняється від першого. Тому важко сказати, за що ж депутати сьогодні проголосували".

Експерт дійшов висновку, що Росію "не образили і не назвали агресором":

«Хіба вже є заява про те, що на екстрене засідання збираються Радбез ООН чи Генеральна асамблея? Справа в тому, що якщо ми офіційно визнаємо Росію агресором, то автоматично включаються міжнародні механізми з протидії країні-агресору. І США тут же запустили б механізм реформування ООН, про що вони вже кілька років поспіль повторюють. Тому що країна агресор не може бути постійним членом Ради безпеки, а тим більше ще й з правом вето. Це перший момент. Другий момент - реакція Росії: вони що, образилися на нас за те, що ми назвали їх агресором? Ні. Вони сидять спокійно. Подивимося далі, але я думаю, що великої реакції не буде".

За словами Жданова, слово «агресія» є в преамбулі закону, у всякому разі, в першому варіанті, а словосполучення «Російська Федерація» взагалі не згадується в тексті закону: «поняття "окуповані території" є, але воно не прив'язане до РФ. "ЛНР" і "ДНР" - не терористичні організації".

"Закон посилює повноваження президента - раз. Друге, закон дає можливість президенту взяти під контроль всі переміщення вантажів і товарів через лінію зіткнення: воно йде під військових, а військові підкоряються президенту. І найголовніше - ми не образили РФ, не назвавши її агресором і не визнавши збройний конфлікт між Україною і Росією", - резюмував експерт.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

РосЗМІ приписали українським спецслужбам "замах" на Шарія, в ГУР Міноборони відреагували

вівторок, 16 квітень 2024, 19:29

В Головному управлінні розвідки назвали «звинувачення» в організації нападу на підозрюваного у державній зраді проросійського блогера Анатолія Шарія у березні цього року черговими вкидами російських пропагандистів. Про це у коментарі NV сказав представ...

"Танк на курячих ніжках": Окупанти викотили на поле бою нову модель Blyat-mobile (фото, відео)

вівторок, 16 квітень 2024, 14:01

Російські загарбники кинули у бій свій черговий «танк-мутант» з кустарним захистом від FPV-дронів. Відповідними скріншотами з розвідувального безпілотника ЗСУ поділився у себе у Telegram-каналі український журналіст Юрій Бутусов, передають Патріоти Укр...