Розслабтеся, це буде вже не гібридна: Тим, хто чекає наступу Московії з Криму - військовий експерт

Суто з тактичних міркувань, то найбільш вірогідні напрямки російського наступу – це ті місця, де сьогодні в них накопичено найбільше сил – на лінії зіткнення.

Російські солдати в Криму. Ілюстрація:www.rbc.ua


Тим, хто чекає наступу з боку окупованого Криму, хочу сказати наступне: Московія може наступати з будь-якого напрямку. Про це пише на своїй сторінці у Facebook військовий експерт Святослав Стеценко, повідомляють Патріоти України.

Вона має для цього достатньо сил. Йдеться лише про час для підготовки такого наступу і накопичення потрібних сил.

На Кримському півострові у них накопичене значне угруповання сухопутних військ, авіаційне угруповання, кораблі військово-морського флоту. Тож з того напрямку вони дійсно можуть здійснити наступ.

Однак з одним застереженням: цей наступ можливий лише великими силами. Обмежений наступ там успіху не дасть, адже перешийок, що з’єднує півострів з материком, достатньо вузький.

Для того, щоб вийти на оперативний простір, їм потрібно не лише прорвати нашу оборону - їм потрібно виконати наступні оперативні завдання.

А для цього необхідне розташування всього угруповання московських військ, яке є сьогодні в окупованому Криму. Що означає – потрібна велика війна. З ударами авіації, з застосуванням воєнно-морського флоту.

Удар з боку Криму - це не питання можливості або не можливості. Це питання готовності Московії до того, аби розпочати велику війну. Аби скинути всі маски. Аби позбутися цього маскувального халату гібридності, в який Кремль огорнув свою агресію проти України.

Події останніх днів на Чонгарі, коли були підірвані електроопори і знеструмлено Крим, не можуть стати каталізатором, який змусить Московію це зробити. Причини для ескалації війни завжди лежать у військово-політичній площині.

Ті, хто боїться, що блокада може стати приводом для ескалації - можуть видихнути: для ескалації не потрібен привід. Для неї потрібна причина. А привід вони завжди знайдуть – такий, який буде для них зручний.

Що ж до мене, я впевнений, що припинення постачання електрики в Крим навпаки демонструє Московії рішучість, впертість і наполегливість українців.

Я не дарма згадав на початку, що Московія може почати наступ з будь-якого боку. Хоча я можу аналізувати можливі напрямки наступу лише з точки зору тактики – тоді як Московія (якщо вона таки зважиться наступати) плануватиме свої дії не з тактичних, а з оперативно-стратегічних міркувань.

Якщо брати тактичні міркування, то найбільш вірогідні напрямки наступу – це ті місця, де сьогодні в них накопичено найбільше сил – на лінії зіткнення. Хоча це можуть бути лише окремі невеличкі завдання – захопити якийсь населений пункт, перерізати якусь дорогу… Це максимум, що може зробити те угрупування, яке в них зараз там є.

Якщо ж буде великий наступ, йому неодмінно передуватиме накопичення додаткових сил. І тоді навіть територія Донбасу може використовуватися, як додатковий, а не основний плацдарм.

Якщо Московія прийме рішення починати велику війну - їй буде дуже зручно нанести удар з півночі, відрізати Харків і нанести зустрічний удар з окупованої території.

Їй буде зручно провести морську десантну операцію і вихід сухопутних військ з Криму, що супроводжуватиметься відволікаючим ударом з Придністров`я на Одесу.

Відразу відрізати південь, а також Харків, Харківську область, вийти на оперативний простір. Вибори засвідчили, що там досі чимало ворожої агентури і симпатиків Оппоблоку, а значить – і Московії.

Тож варіанти є. Питання лише в тому, чи готова Московія сьогодні до останнього кроку - до великої війни.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

ISW дав прогноз, коли Сили оборони України зможуть піти у рішучий контрнаступ

неділя, 28 квітень 2024, 9:23

Збройні сили України за допомогою сучасного військового озброєння, наданого союзниками, зможуть не допустити суттєвого просування російських військ. Україна, найімовірніше, стабілізує лінію фронту в найближчі місяці та зможе розпочати обмежені контрнас...

Відкочування фронту на Донецькому напрямку продовжується... Але це все ще можна виправити, - український військкор

неділя, 28 квітень 2024, 9:14

Український військовий кореспондент Богдан Мирошников у свіжому пості від ранку 28 квітня таке доповідає про ситуацію на фронті.