"Ртутний Чорнобиль": Як виглядає найотруйніше місце столиці з висоти (відео)

Покинутий хімзавод «Радикал» загрожує здоров’ю киян.

Ілюстрація. Фото: ЗМІ

Епопея з покинутим хімзаводом «Радикал», який місцеві називають «ртутним Чорнобилем», триває вже близько двадцяти років, повідомляють Патріоти України з посиланням на Інформатор.

Напередодні журналісти за допомогою дрона дізналися, як з висоти виглядає ця місцевість. Територія заводу використовується під складські та офісні приміщення. Так, зовсім поруч знаходиться «Епіцентр», «Даринок», недалеко розташований і коворкінг «Платформа», де часто влаштовуються фестивалі вуличної їжі. «Під час яких кияни відпочивають, їдять і веселяться під поривами ртутних випарів», – зазначають автори відео.

Найгірше те, що навколо покинутого заводу – житлові квартали Дарницького та Деснянського районів столиці із загальним числом жителів близько 800 тисяч чоловік. А за результатами останніх вимірів, концентрація ртуті на території заводу «Радикал» перевищує гранично допустиму норму в 30 разів, а отруйних речовин в грунті – в 14,5 рази. Смертельні дози надтоксичних речовин всюди: ними просочене повітря, грунт, стіни будівель, металеві конструкції, що нагромаджуються на ділянці. Екологи підозрюють, що весь цей хімічний коктейль вже давно надходить в стічні води.

Нагадаємо, «Радикал» був введений в експлуатацію в 1951 році. Підприємство виробляло деякі види синтетичних матеріалів, зокрема пінополіуретан, бертолетову сіль, гермобутіл, хімічні засоби захисту рослин. У 1996 році робота заводу була припинена, проте токсичні речовини, зокрема радіоактивні, так і не були вивезені з підприємства.

Опублікував: Інна Мартинчук
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Народні прикмети на 25 квітня: Що потрібно зробити для гарного самопочуття, а чого уникати у Марків день

четвер, 25 квітень 2024, 7:05

Народне свято 25 квітня відоме під назвами , Марк ключник, Василь-парильник. Православна церква України 25 квітня за новим стилем вшановувала пам'ять одного з дванадцяти апостолів євангеліста Марка. За старим стилем у свято сьогодні вшановують преподоб...

Военная помощь США сначала пойдет на закрепление позиций Сил обороны Украины и отражение наступления РОВ - Злий Одесит

четвер, 25 квітень 2024, 3:25

Сенат США во вторник 23 апреля (ночью 24 апреля по Киеву) поддержал законопроект о предоставлении помощи Украине на сумму около 61 млрд долларов. Подписание документа президентом США Джозефом Байденом – тоже не проблема, но как скоро настолько необходи...