"Самогубство адвоката Україна", - Портніков про те, як очільник МЗС Польщі може зруйнувати 25 років міждержавного поступу

На думку експерта, в момент, коли Україна постукає в двері Європейського Союзу, він вже не буде міністром закордонних справ Польщі.
Вітольд Ващиковський. Фото: Рейтерс.

"Підтримка України - не тільки в наших, але перш за все в польських інтересах. А відмова від підтримки - це не зрада України, це зрада Польщі. Одним необережним інтерв'ю глава польського зовнішньополітичного відомства Вітольд Ващиковський поставив під сумнів головний капітал польсько-українських відносин останніх 25 років. І цей головний капітал полягає навіть не в довірі та взаєморозумінні. Він полягає у відчутті реальності", - пише оглядач Віталій Портніков у статті для espreso.tv, передають Патріоти України, та продовжує:

"Міністр закордонних справ через польське видання передає українцям послання нинішнього польського керівництва - «з Бандерою в Європу не ввійдете». Гучне, красиве і безглузде гасло. Я не буду полемізувати з високопоставленим дипломатом щодо оцінки історичної ролі Степана Бандери - це завдання насамперед істориків, а не політиків і публіцистів. Мене в куди більшій мірі цікавить український похід в Європу.

Угода про асоціацію з Європейським Союзом, яка була підписана три роки тому, почне діяти в повному обсязі тільки восени поточного року. Попереду у нашої країни - роки його виконання. Необхідно провести цілий ряд важливих реформ, домогтися відновлення територіальної цілісності країни, виконати копенгагенські критерії, отримати перспективу членства. Для всього цього потрібен не рік, не два і не десять.

Ніхто не знає, яким буде в цей час Європейський Союз. Ніхто не знає, чи буде Польща членом цього об'єднання. Ніхто не знає, чи захоче подавати тоді заявку до Європейського Союзу Україна. Все це - питання віддаленого майбутнього. Тому ясно, що ультиматум, який стосується цього віддаленого майбутнього - цілковита нісенітниця.

Одне я можу гарантувати Вітольду Ващиковському з усією ясністю: в момент, коли Україна постукає в двері Європейського Союзу, він вже не буде міністром закордонних справ Польщі. Майбутнє польсько-українських відносин стануть тоді визначати люди, які зараз можуть ще знаходитися на студентських і шкільних лавах.

Ще більш вражаючим є приклад, який міністр закордонних справ Польщі наводить як позитивний приклад тиску на суверенну державу - поведінку Греції по відношенню до Республіки Македонія. Небажання Греції визнавати назву сусідньої країни і блокування вступу Македонії в НАТО призвели до негативних наслідків для самого альянсу через зростаючий вплив Росії в регіоні і дестабілізацію ситуації в Македонії.

Але ставлення Греції до Македонії призвело до негативних наслідків і для самих Афін. Греція втратила шанс стати регіональним лідером. У Скоп'є ніколи не сподівалися на підтримку сусідньої країни і тому постійно зверталися до інших гравців. Раніше - до головного конкурента Греції в регіоні, Туреччини.

Потім - до Росії. І врешті-решт вже сама Греція почала грати за російськими правилами у визначенні перспектив своєї енергетичної політики. Чи це не яскравий приклад перетворення з суб'єкта на об'єкт?

Ми в Україні - на відміну від македонців, які не довіряли грекам - з першого дня проголошення незалежності країни - довіряли полякам і мали для цього всі підстави. Але те, що ми спостерігаємо зараз - це справжнісіньке самогубство «адвоката» України.

Тому що Україна зацікавлена в підтримці Польщі не менше, ніж сама Польща зацікавлена підтримувати Україну. Наша країна - це саме та держава, яка відокремлює - і захищає - Польщу від Росії. Наша країна - це саме та держава, співпраця з якою дозволяє Польщі хоча б теоретично претендувати на роль регіонального лідера в умовах, коли велика частина її сусідів схиляється до особливих відносин з Кремлем. Не буде Польща підтримуватиме Україну - і вона, подібно до Греції, перетвориться із суб'єкта в об'єкт. А Україна змушена буде шукати собі інших «адвокатів» - і, не сумніваюся, знайде їх.

Я завжди вважав, що нас і поляків об'єднують спільні цінності. Загальне розуміння демократії, свободи слова, прав людини, Європи. Що українці можуть вчитися свободі на прикладі «Солідарності» точно так, як поляки - на прикладі українських Майданів.

Але з інтерв'ю глави польського зовнішньополітичного відомства я дізнався, що нас і поляків поділяють питання історичної пам'яті, а ось між Польщею та Білоруссю «немає ідеологічної війни». Я не дочув? У Польщі немає жодних ідеологічних проблем з країною, в якій панує авторитарний режим, в якій немає чесних виборів, вільної преси, вільного ринку? З країною, яка розгромила незалежні організації білоруських поляків? З країною, яка допустила на свої кордони з Польщею російські війська?

У Польщі проблеми з Україною - країною, громадяни якої заплатили кров'ю за всі ці цінності? І які своєю відвагою не допустили на українські кордони з Польщею російські війська. Може, я чогось не розумію? Може, я наївний - саме так, з панською недбалістю характеризує польський міністр українців в своєму інтерв'ю.

Ні, пане міністре. Ми не наївні. Ми точно знаємо, що Європа не виграє конфлікт з Росією за нас - просто тому, що європейці не хочуть воювати і гинути поруч з нами. І поляки теж не хочуть.

Я не збираюся їх за це звинувачувати. я просто хочу нагадати вам, що поки ви і ваші співрозмовники спілкувалися в затишному кабінеті, ще кілька моїх наївних співвітчизників могло загинути на лінії розмежування. За Україну. За нашу і вашу свободу. За безпеку і майбутнє Польщі. Саме тому підтримка нашої країни - не тільки в наших, але перш за все в ваших інтересах. А відмова від такої підтримки - це не зрада України. Це зрада Польщі".

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Перетворити друге за величиною місто України на сіру зону: Кремль затіяв операцію проти Харкова, щоб з міста втекли люди, - ISW

вівторок, 23 квітень 2024, 9:40

Рупори Кремля також використовують занепокоєння щодо майбутньої наступальної операції Росії проти Харкова для проведення скоординованої інформаційної операції, щоб викликати паніку серед українців. . За оцінками ISW, ймовірність успішного наземного нас...

Народні прикмети на 23 квітня: Вранці потрібно виглянути у вікно і запам'ятати, кого першим побачили на вулиці

вівторок, 23 квітень 2024, 7:05

Християни східного обряду відзначають церковне свято 23 квітня на честь мученика Терентія, який відмовився принести жертву язичницьким богам навіть під загрозою тортур. Цей день зазвичай приносить тепло і ясну погоду. За повір'ями, сонце в цю дату вип...