Сердечно вітаємо з Великою суботою

15 квітня – Велика субота Велика (Великодня, Страсна) субота — останній день страсного тижня. Ця субота присвячена спогаду про перебування Ісуса Христа у гробі.

За давніми українськими традиціями у Велику суботу в обов’язки господаря входило наробити свічок і зладнати кошик для посвяти. Жінки ж фарбували крашанки в лушпинні цибулі, або, як кажуть Київщині, «галунять яйця», а в Карпатах — «сливчать сливки». Шкарлупу з яєць, що тріснули або розбилися відносили до річки й пускали на воду, «щоб допливла до рохманів ( померлих душ) і сповістила, що за завтра Великдень».

Крашанки переважно фарбують у червоний, жовтий, синій, зелений і золотистий кольори. Яєць красять 13 (мають тут на увазі 12 апостолів і Спаситель). Найбільше готують червоних крашанок, бо це нагадує про кров Спасителя. Люди вірили, що в свяченому яйці знаходиться сорок милостень, а отже, й перебуває «Дух святий», а тому лушпиння зберігали, щоб підкурити ним людей та худобу від пропасниці. Перше пофарбоване яйце віддавали наймолодшому в сім’ї. Не годиться робити чорних, бо вони нагадують про кров «лукавого».

Раніше випускали з яйця всю рідину, порожнє фарбували і вішали коло ікон. Тепер цей звичай майже забувся, бо хтось сказав, що тоді, коли гримить грім , “той що під греблею сидить” (нечистий), ховається в порожніх крашанках.

Особливо клопітно жінкам у страсну суботу. Адже потрібно напекти пасок, приготувати смажене й варене їство, нафарбувати яєць і посвятити їх у церкві. Відповідно до традицій у свято Воскресіння Христового на столі має бути не менше 12 страв. А найбільше, у суботній день трудиться піч – гріється вода, готується смажене й варене їство, печуться чорні паски, себто паляниці, запікають писанки. Крім того, якщо в четвер не вдалися жовті паски, то їх повторно виробляли у суботу. За різними турботами непомітно спливає день. Як тільки в оселі згустились сутінки на покуті запалюють божницю, яка горітиме цілу ніч. Біля храму, в центрі села, на пагорбах молодь розпалює багаття, котре має горіти доти, доки не проспівають «Христос Воскрес». Вогнища зігрівають тих, хто прийшов на всюношну. Щоб вони змогли зігрітися, почути цікаві казки і перекази. З цим вогнем пов’язана біблейська історія, згідно з якою, коли помирав розіп’ятий Христос, довкіл ватри разом з охороною сидів і Святий Петро.

Велика субота – день доброти, примирення й всепрощення. Сьогодні обов’язково потрібно просити пробачення в усіх, кого могли скривдити. Бажано помиритись з усіма, з ким посварились – не потрібно затьмарювати завтрашнє свято негативними почуттями й емоціями. Також у суботу перед Великоднем обов’язково потрібно роздати милостиню всім нужденним, які зустрінуться на життєвому шляху. Ну а родичі й близькі люди не повинні залишитися без великодніх подарунків.

Як і протягом всього Страсного тижня, у Велику суботу не можна справляти весілля, дні народження, різні торжества й взагалі веселитися. Відповідно до повір’їв, якщо весілля зіграли на Страсному тижні, то молоді разом довго жити не будуть. І, треба сказати, ця народна прикмета найчастіше виявляється справедливою.

У цей день не відмовлялось людям у проханнях. Також у Велику суботу не поминають покійних, це означає, що не ходять на цвинтар. Кожен віруючий напередодні великого свята намагався поводитися праведно, не сваритися ні з ким, не лаятися й утриматися від з’ясування стосунків.

Всі – і дорослі і підлітки намагалися не спати всю ніч. Казали: «якщо проспить всеношну господар, то виляже пшениця, а коли господиня, – льон»; дітей також заохочували до цього різними обіцянками, наприклад в такий спосіб: “якщо не проспиш всюношну, то неодмінно знайдеш кубло дикої качки….” Отже, в суботу люди жили передчуттям великої радості, «що недалечко красне яєчко» – прихід до довгожданого Великодня.

У Католицькій церкві Велика субота – день тиші, коли віруючі моляться й міркують про таємницю Спасіння. У цей день не відбувається літургії, іноді в церквах привселюдно читається Літургія годин. Також у цей день відбувається освячення великодньої їжі. Урочисте великоднє богослужіння, навечерие Великодня починають звичайно опівночі (іноді раніше).

На заутрені Великої Суботи плащаниця обноситься навколо храму, підноситься до відкритих царських воріт і повертається на “гробницю” посередині храму. Літургія у цей день буває пізніше, ніж звичайно, і з’єднується з вечірнею. На службі читаються п’ятнадцять паремій, що оповідають про старозаповітні пророцтва про спасіння людей хресною смертю Спасителя.

Незадовго до півночі у всіх храмах служиться всеношна, на якій плащаницю несуть у вівтар і покладають на престол. Великодню заутреню, урочисте богослужіння, присвячене воскресінню Христа, звичайно починають опівночі. Отже в суботу люди жили передчуттям великої радості — довгожданним очікуванням Великодня.

Опублікував: Михайло Векленко
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Потрібний перекладач

четвер, 25 квітень 2024, 14:21

Пояснити б їм це… Бо парламентськими методами доходить надто повільно

Тільки шолом потягне на 25 тисяч грн: У воїна ЗСУ запитали, скільки коштує його "вбрання"

четвер, 25 квітень 2024, 13:55

Блогер Ніколас Карма, який цікавиться у звичайних людей і знаменитостей, скільки коштує їхній "лук", поставив те саме запитання воїну ЗСУ, який служить у 6 батальйоні 12 бригади "Азов", передають Патріоти України. Під час прогулянки Львовом захисник бу...