"Що подивитися у столиці Польщі та скільки для цього потрібно грошей", - блогер

Так, тут очі не розбігатимуться від кількості пам'яток, але при цьому є чому приділити увагу під час прогулянок.

Варшава. Фото: соцмережі.

"Польща – досить популярна країна для відвідування серед наших громадян. Як правило, саме з Польщі починається знайомство з закордоном, особливо для жителів Західної України. Зазвичай серед наших співгромадян найбільш популярним є Краків, адже місто добре збереглося, в ньому є на що подивитися і при цьому воно найближче до кордону з Україною", - пише спортивний оглядач Сергій Забуранний у своєму блозі на сайті 112.ua, передають Патріоти України, та продовжує:

"Варшава в певному сенсі обділена увагою – зазвичай сюди приїжджають або у справах, або для пересадки на лоукост для подальшого прямування. Між тим, це досить приємне для життя місто, де наче годинник працює громадський транспорт і є чим зайнятися у вікенд.

Як дістатися

Від Києва до Варшави порівняно недалеко – близько 800 км. Тому для багатьох може підійти варіант з машиною або ж більш бюджетний сценарій з автобусом, благо рейсів у цьому напрямку задосить. Ось тільки при плануванні подібної поїздки варто пам'ятати, що чимало часу доведеться витратити на кордоні, де польська сторона не сильно нас любить, а тому особливо не поспішає при митному контролі: звичайна практика, коли на кордоні доводиться провести 6-8 годин, що становить третину поїздки. Тому заявлені 14 годин в дорозі можуть перетворитися на повну добу. Це варто враховувати, щоб зайвий раз не розчаровуватися в дорозі. Особливо якщо ви бронюєте готель заздалегідь.

До речі про готелі. Якщо їдете автобусом і прибуваєте увечері, варто зняти житло неподалік автобусного вокзалу "Варшава-Заходня", бо можливе нічне заселення і ви зможете заощадити на таксі. Один з бюджетних і при цьому комфортних варіантів – це готель Premiere Classe Varsovie.

Вартість автобусної поїздки стартує від 400 грн в одну сторону (середня ціна – 600 грн), вартість перельоту – від 1500 грн, якщо без сумок, і від 3000 грн з сумками. Тривалість польоту – 1,5 години, час прильоту і вильоту досить зручні в рамках вікенду. З варшавського аеропорту Фредеріка Шопена можна поїхати громадським транспортом: тут курсують відразу 4 автобуси – 148, 175, 188, 331. Вони ходять досить часто, кожні 5-10 хвилин. Також є і нічний автобус – 32 (інтенсивність транспортного сполучення вночі – близько 30 хв).

Проживання

У Варшаві величезний вибір житла на будь-який смак. Тут і розмаїття хостелів на різний гаманець, і більш преміальні варіанти. Загалом за 30-40 євро можна вибрати відмінний двомісний номер.

Hipstel Warsaw, WDj Hostel, Patchwork Warsaw Hostel, Hostel Travel Plus – для молодих і не дуже вибагливих, це той випадок, коли недорого і не дуже сердито.

Hotel Łazienkowski, Logos, Belwederski Hotel – більш комфортні та дорогі варіанти для вікенду, підійдуть для сімейної подорожі.

Пам'ятки

Варшава не може сильно похвалитися старою архітектурою та знаковими пам'ятками. Все тому, що під час Другої світової війни за наказом Гітлера місто було практично знищено.

Замкова площа

Замкова площа розташована в межах Старого міста. Найкращий краєвид на неї відкривається з вежі костелу Святої Анни.

Королівський замок

Королівський замок був тотально зруйнований під час війни, після бомбардувань залишалася тільки арка, а те, що ми бачимо зараз, – результат відновлювальних робіт у 1970-х. Фасад будівлі досить спокійний, а от інтер'єри можуть зацікавити любителів розкоші.

Королівський тракт

Центральна вуличка Старого міста, яка йде від Замкової площі до Лазєнковського парку і з'єднує практично всі основні визначні пам'ятки міста.

Вілянівський палац

Маленький Версаль. Побудований для дружини короля Яна III Собеського як нагадування про рідну Францію, тому порівняння з Версалем невипадкове.

Національний стадіон (Stadion Narodowy)

Стадіон побудований на місці застарілого "Стадіону десятиліття" до спільного з Україною Євро-2012. Сучасний спортивний комплекс, де проводять не тільки спортивні заходи.

Харчування

З погляду харчування, Варшава досить демократична і надає можливості поїсти для людей з різними смаками і гаманцями. Крім їдальні в IKEA (де навіть є місцевий бігос), можна скористатись меню молочних їдалень (bar mleczny). Подібні заклади дісталися у спадок від радянського минулого і досі успішно функціонують при регулярних дотаціях держави – саме так уряд піклується про своїх громадян.

Тут можна спробувати страви національної кухні й залишити невеликі гроші навіть за українськими мірками (повноцінний обід в межах 80 грн), середня вартість страви – 30-35 грн. Найвідомішим молочним баром вважається Prasowy (ul. Marszałkowska 10/16), розташований у центрі, неподалік Міністерства закордонних справ, а тому тут цілком реально зустріти чиновника середньої руки.

У Варшаві закладів такого типу досить – кілька десятків. Ось лише деякі з найбільш затребуваних: бар Pyzy flaki gorące, Bar Bambino, Bar Familijny, Milk Bar Prasowy, Mokotowski Bar Mleczny, Złota Kurka Bar, Gdański. Bar mleczny, Wilanowski milk-bar Bar Mleczny, Bar Mleczny Śmietanka Towarzyska, Bar Mleczny "Codzienny", Kuchnia bar mleczny, Bar Mleczny Malwa, Rusałka, Czerwony Rower.

Варто відзначити, що молочні бари (столові) зазвичай розташовані у спальних районах, до них охочі економно поїсти мають добиратися окремо. У центрі, крім столових, є і цілком бюджетні ресторани, наприклад, Lotos (Belwederska 2), де комплексний обід буде в межах 150 грн, а інтер'єр в стилі 70-х відтворить неповторну атмосферу минулих років.

Ресторан Jaś i Małgosia (aleja Jana Pawla II, 57) теж цілком бюджетне і приємне місце, де за 150-200 грн на одну людину можна пообідати або повечеряти. Дуже популярний серед місцевого населення.

Що стосується кави, то поряд з крафтовими локальними кав'ярнями у Варшаві дуже затребувані світові мережі кав'ярень – Starbucks, Costa Coffee. Ціни тут європейські, але помірні, тому за 2-3 євро можна випити кави.

Транспорт

Транспорт у Варшаві досить зручний. Метро, автобус, трамвай і приміські електрички об'єднані в єдину систему ZTM (Zarząd Transportu Miejskiego). Квиток один на всі види транспорту, його найзручніше купити в газетному кіоску. Є варіанти квитка на одну поїздку (20, 75 і 90 хвилин) або на цілий день. Найдешевший варіант поїздки – близько 25 грн, найдорожчий – майже 60 грн.

На день проїзд обійдеться в 120 грн на одну зону і 220 грн на обидві зони. Майже за такі ж гроші (24 злотих) можна купити квиток вихідного дня, який починає діяти з 19:00 п'ятниці до ранку понеділка (8:00), він працює для двох зон, що покриває кордони всього міста. Важливо знати, що у Варшаві функціонують і нічні маршрути (загалом 40), які вирушають о 00:00 і 0:39 хвилин щогодини з зупинки "Варшава Центральна".

Загальне враження

Варшава – досить приємне місце для спокійного вікенду. Так, тут очі не розбігатимуться від кількості пам'яток, але при цьому є чому приділити увагу під час прогулянок. Лояльні ціни на житло, транспорт і харчування дозволяють відчути закордон за помірні гроші, що розкріпачує і дозволяє відпочити під час поїздки. Чудовий м'який перехід від наших реалій до розцінок країн Євросоюзу".

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Народні прикмети на 19 березня. Що треба зробити у день Дарини Брудної, щоб зберегти любов і вірність в родині

вівторок, 19 березень 2024, 7:05

19 березня за новим стилем (1 квітня - за старим) - день пам'яті святих мучеників Хрисанфа і Дарії III століття, які жили в стародавньому Римі. Хрисанф походив із багатої і знатної сім'ї язичників. Батьки дали йому гарну освіту, сам він дуже любив чита...

"Оточення Путіна має розуміти, що його фізичне усунення - єдиний шанс на порятунок для них. Інакше він розпочне війну із Заходом", - Ейдман

вівторок, 19 березень 2024, 6:15

"Програма нового строку Путіна - глобальна катастрофа", - пише у своєму блозі Ігор. "Із новин: "Згідно з аналізом спецслужб Німеччини, Росія готується до масштабного конфлікту із Заходом, на що вказує реорганізація російської армії, пересування військ ...