"Шовіністи намагалися перетворити Одесу на ключ до русифікації всієї південної України - відповіддю їм був єврейський сміх, українська кмітливість та "одеська мова", - Портников

Мине всього кілька десятків років – і на бульварах і вулицях прекрасного міста одесити розмовлятимуть між собою чудовою українською мовою. Як добре, що тепер це – не слова, а цифри.

У Одесі. Фото: 112 Україна.

"Керівник одеського департаменту освіти і науки Олена Буйневич повідомила, що 83 відсотки батьків одеських першокласників обрали для навчання своїх дітей українську мову. Чиновник повідомила, що це – тенденція останніх років, проте в минулому році таких батьків було на 20 відсотків менше", - пише оглядач Віталій Портников у своїй статті, передають Патріоти України, та продовжує:

"Можна сказати, що саме 2018 року відбувся знаменний перелом – коли вже не просто більше половини батьків школярів, а переважна більшість українських молодих співвітчизників повірила і у перспективи Української держави, і у перспективи своєї рідної мови. Адже бажання повернути рідну мову своїм дітям – одне із найприродніших людських бажань.

«Мужик все винесе, все переживе, всіх пересуперечить і повільно, крок за кроком, але неухильно і непереможно з усіх боків втісниться до міст, і те, що тепер вважається мужицькою говіркою, буде в них за два покоління мовою газет, театрів, вивісок – і ще більше», – писав у 1911 році про майбутнє української мови та освіти великий одесит Володимир Жаботинський.

Зараз цей прогноз справджується і для його рідного міста, яке в різні періоди своєї історії вважалося оплотом імперської лояльності, невгамовного чорносотенства та антиукраїнських настроїв. Але це не було рухами душі Одеси, швидше – насильством над душею прекрасного українського міста.

«Одеська мова» – культурне надбання єврейського народу

Одеса створювалася як портове місто на нескінченних просторах Бессарабії. З першого дня свого існування вона була оточена не лише Чорним морем, але і морем українських, молдавських, гагаузьких, болгарських сіл. Всі ці люди, які стали першопрохідцями Одеси, спілкувалися між собою мовою імперії – в самому портовому місті до них додалося значне єврейське і російське населення. Російська мова Одеси, якою так люблять захоплюватися як культурним феноменом – це речення, які перекладені з ідиш із присмаком українських та румунських слів та виразів, її інтонаційний ряд, який прийнято у нас вважати неповторним, цілком «повторний» – так розмовляли російською мовою у єврейських містечках і так досі розмовляють в Ізраїлі, особливо коли вивчають російську мову як іноземну.

І нічого дивного в цьому немає – така доля будь-якої імперської мови, яка потрапляє на язик носіїв інших мов і культур. Я б ризикнув назвати «одеську мову» справжнім культурним надбанням – тільки не російського, а єврейського народу, ще одним ідишем або ладіно, на якій – о диво! – заговорили навіть самі генерал-губернатори і перші секретарі обкомів партії!

Але все останнє сторіччя в Одесі усе менше носіїв цього дивовижного діалекту і все більше – мешканців навколишніх українських сіл і містечок. Вони і складають сьогодні більшість жителів Одеси та інших міст регіону. Залишилося всього лише одне місто, де етнічні росіяни є найбільшою громадою (але не більшістю населення). Зрозуміле бажання імперії русифікувати Бессарабію за допомогою її найбільшого міста. Але в незалежної України – інше завдання.

Диво української Одеси

Шовіністи намагалися перетворити Одесу на ключ до русифікації всієї південної України – відповіддю їм був єврейський сміх і українська кмітливість, «одеська мова», яка за допомогою своїх носіїв розфарбувала в яскраві кольори сумне небо середньої смуги російської літературної мови. Ну а в незалежній Україні Бессарабія стає ліками для одеської душі.

Мине всього кілька десятків років – і на бульварах і вулицях прекрасного міста одесити розмовлятимуть між собою чудовою українською мовою. Як добре, що тепер це – не слова, а цифри. Статистика шкіл. І як важливо зберегти і зміцнити українську державність, щоб диво української Одеси відбулося".

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

"Нічні відьми" ХХІ століття: Україна переробляє легкомоторні літаки на безпілотні бомбардувальники та важкі дрони-камікадзе далекої дії (фотофакти)

субота, 27 квітень 2024, 8:15

Корисне навантаження таких БПЛА в рази більше ніж у Шахеда-Герані, а радіус польоту співставний з ірано-російськими дронами. Мова йде не про одноразові дрони-камікадзе, адже конструкція літака дозволяє здійснювати неодноразове скидання бомб. Про це ж с...

Допомогу США зупинять. РФ атакує Польщу. Снєгирьов: буде операція на кордоні, - Снєгирьов

субота, 27 квітень 2024, 7:15

Російські спецслужби будуть намагатися використати ультраправі партії Польщі й Румунії, щоб заблокувати ділянки українського кордону і тим самим перешкодити передачі допомоги Україні від США. Агенти Кремля вже давно діють в сусідніх країнах. Більш того...