"Скасування формули "Роттердам плюс" вибиває з рук передвиборчі козирі в цілої групи політиків", - політолог

Політики, які зробили ставку на критику формули, після рішення Національної комісії, що здійснює регулювання у сфері енергетики і комунальних послуг (НКРЕКП), опиняться у складній ситуації.

Олексій Голобуцький. Фото: Фейсбук.

Скасування формули "Роттердам плюс" під час визначення ціни на електроенергію порушить передвиборчі плани деяких українських політиків, пише на своїй сторінці у Facebook заступник директора Агентства моделювання ситуацій Олексій Голобуцький, передають Патріоти України.

"Скасування формули "Роттердам плюс" вибиває з рук передвиборчі козирі в цілої групи політиків. "Роттердам плюс" скасовують. І не тому, що формула погана – насправді вона нічим не відрізняється від формули, яка діє у сфері газу на вимогу МВФ, тієї самої "Дюссельдорф плюс". Та сама ціна європейського хаба плюс логістичні витрати. Скасовують тому, що на заміну їй запроваджують вільний ринок електроенергії. Так працює енергетика в Європі, цього від України чекають західні партнери, так зазначено в ухваленому законі "Про ринок електричної енергії", – зазначив експерт.

Політики, які зробили ставку на критику формули, після рішення Національної комісії, що здійснює регулювання у сфері енергетики і комунальних послуг (НКРЕКП), опиняться у складній ситуації, вважає Голобуцький. "Тільки от панам [нардепу від БПП Сергію] Лещенку й іншим, хто на "роттердамській зраді" зробив собі ім'я, що робити? Вибори у жовтні 2019-го, а ринок електроенергії буде запущено вже в липні. Вони могли б, звісно, скасування формули собі на піджак як орден повісити та тріщати про те, що це саме їхня героїчна заслуга. Якби не те, що зі скасуванням "Роттердам плюс" та запровадженням вільного ринку тарифи для всіх груп споживачів істотно зростуть, надто для населення. І, власне, населення таку "заслугу" може, м'яко кажучи, не оцінити", – пояснив він.

Як передвиборчу риторику противники "Роттердам плюс" тепер могли б критикувати не "корупційну формулу", а "антинародний ринок", припускає він. "Але й цього, найімовірніше, не робитимуть – західні донори можуть не зрозуміти, а більше цим добродіям спертися немає на кого. Хіба що на [бізнесменів Ігоря] Коломойського та [Віктора] Пінчука як найбільших промислових споживачів електроенергії. Їм що "Роттердам плюс", що конкурентний європейський ринок – більмо на оці. Їм би тарифи подешевше, і байдуже як", – вважає Голобуцький.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Снайпери ССО показали ліквідацію групи окупантів на Авдіївському напрямку (відео)

четвер, 28 березень 2024, 10:00

Снайпери 3-го окремого полку ССО під час спостереження на Авдіївському напрямку зафіксували переміщення російських військових та відкрили по них вогонь, всіх окупантів знищено. Про це повідомляє ССО. . "Ми забезпечуємо прикриття підрозділів, знищуємо ...

Ті, що покликані зламати порочне коло України: BIHUS Info показали "зашквари" кандидатів у судді КСУ (відео)

четвер, 28 березень 2024, 9:17

Як зазначають журналісти, серед претендентів на посаду судді Конституційного суду були люди, які не декларували майно, відвідували РФ після 2014 року, купували автівки в Україні за іноземну валюту, а також були викриті на плагіаті, бійках і керуванні а...