Схоже, після ЧС-2018 між президентом Хорватії та Володимиром Путіним зав'язався справжній політичний "роман"

Прояснити позицію президента Хорватії, яка запросила Путіна в Загреб, можуть два моменти.

Колінда Грабар-Кітарович та Володимир Путін. Фото:N1 televizijaСеред членів Клубу тих, хто запросив Путіна в гості "у неозначеному майбутньому", поповнення. Про це пише журналіст Роман Федюк, передають Патріоти України, і продовжує:

Президент Хорватії Колінда Грабар-Кітарович повідомила світові, що вже двічі запросила президента Росії Путіна з державним візитом у Загреб. І зробила це зізнання в інтерв'ю російському виданню, в супроводі чисельних компліментів організації останнього чемпіонату світу з футболу. Куди вона ж, до слова, регулярно їздила. Щоправда, демонструючи єдність з "простим народом" (вона взагалі любить похизуватись своєю "простотою", вмінням доїти корів і т.д.), одного разу сиділа у секторі хорватських вболівальників, а не у ВІП-ложі.

І нехай би ще йшлося просто про поїздку на футбольний чемпіонат – хорвати там вдало відіграли, здолали росіян, пані президент, що прилетіла економ класом і посиділа на стадіоні "з народом" ще більш вдало попіарилась – та й по всьому.

Але все не так – Грабар-Кітарович, яка до обрання чимало часу провела на високій посаді у НАТО, заявила, що "наші (з Путіним – ред.) переговори могли б піти на користь не тільки Росії і Хорватії, а й всьому регіону Південно-Східної Європи".

Себто натякає, що безпека цього регіону залежить саме від Росії. Ні, ну доля правди, у цьому, звичайно є – як показав досвід тієї ж Чорногорії, де росіяни готували збройний переворот. Але дбати про безпеку в регіоні, напевно, треба не переговорами із Путіним, а шляхом відлову російських шпигунів та диверсантів, та множенням на нуль впливу фінансованих із Кремля місцевих НДО.

При тому президент Хорватії у тому ж інтерв'ю говорить чимало речей, які на дружній до Росії спіч не схожі аж ніяк.

По-перше, вона хвалиться будівництвом доволі великого (на 2 мільярди кубів на рік – з можливістю розширення) терміналу для зрідженого газу на острові Крк. Який, можна не сумніватись, буде заповнюватись зовсім не російським паливом – яке було б дешевше й простіше перекачувати за наявними газогонами.

По-друге, навіть в інтерв'ю російським журналістам, Грабар-Кітарович абсолютно відверто висловлюється за те, щоб в НАТО вступило якомога більше російських сусідів. "Звичайно, кожна країна повинна сама за себе вирішувати, і ми не будемо нікому з сусідів говорити: "Ви повинні вступити в НАТО". І я поважаю волю тих, хто від цього відмовився. Але для тих країн, хто хоче вступити в НАТО, ми зробимо все можливе для політичної підтримки і щоб допомогти їм виконати критерії, необхідні для вступу", - сказала вона.

На думку Грабар-Кітарович, необхідною умовою для миру й безпеки на Балканах є вступ всіх тамтешніх країн до НАТО.

На додаток до цього очільниця Хорватії нагадує, що також висилала з країни російського дипломата після скандалу у Солсбері, не сильно вникаючи в подробиці справи – бо члени одного військового союзу повинні демонструвати солідарність.

На перший погляд, така "подвійна" позиція виглядає дивною. Прояснити її можуть два моменти. Перший полягає в тому, що Хорватія хоче залучити російських туристів. Які, до слова, поки що становлять мізерних 130 тисяч осіб на рік (із 20-мільйонного туристичного потоку) – але в зв'язку з економічною кризою на Росії та проблемами з отриманням шенгенських віз, їх кількість може помітно збільшитись. І відвідини російських стадіонів, перельоти економ-класом із Загреба до Росії, та запрошення Путіна в гості – все це можна розглядати як промо-кампанію цього напрямку.

А іншим, можливо навіть важливішим стимулом для Грабар-Кітарович запросити в гості російського президента є бажання запропонувати Загреб в якості майданчика для російсько-американських перемовин, а себе – в якості модератора такого діалогу, якщо він колись трапиться.

Президент Хорватії має навдивовижу хороші зв'язки в адміністрації чинного президента США, і користується позитивним ставленням з боку самого Трампа. Її кандидатура буде підтримуватись і апаратом НАТО, де вона працювала достатньо років. А от чи стане Хорватія вдалим майданчиком для Росії – питання більш ніж неоднозначне.

Оскільки будь-яка демонстрація довіри хорватам з боку Володимира Путіна викличе автоматичне погіршення стосунків з заклятими "братами" хорватів у Сербії. Які, наразі, виконують функцію "віддалених сателітів" Москви у балканському регіоні. І міняти яких на прагматичну Грабар-Кітарович Путін навряд чи поспішатиме. Тому чекати на візит російського президента Загреб може ще вельми довго.

Джерело: Depo.ua
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Росіяни захопили чергове село на Покровському напрямку, - DeepState (мапа)

субота, 27 липень 2024, 9:20

Російські військові окупували село Вовче Покровського району Донецької області. Про це повідомляють аналітики проєкту DeepState, передають Патріоти України. "Ворог захопив Вовче та просунувся в Яснобродівці, Красногорівці, біля Діброви та Желанного", ...

Народні прикмети на 27 липня. На Пантелеймона-цілителя українці здавна моляться за поранених військових. Того, хто порушує заборони цього дня, може спіткати пожежа

субота, 27 липень 2024, 7:05

27 липня за новим церковним календарем (9 серпня за старим) - день пам'яті великомученика Пантелеймона, цілителя. За старим календарним стилем - день пам'яті святих отців шести Вселенських соборів і преподобного Стефана Махрищського. . Пантелеймон нар...