Скрепи, що пожирають одна одну: Відомий російський режисер-"кримнашист" запідозрив щось неладне

Відомий такими кіношедеврами як "Острів" про святого подвижника та "Цар" про Івана Грозного Павло Лунгін охоплений жахом з приводу того, що в рідній "Рассеюшке" заново вибудовують культ кривавого царя.

Павло Лунгін. Фото: РИА Новости.

Відомий російський кінорежисер і сценарист Павло Лунгін, що підтримує анексію Криму Росією, після відкриття в Орловській області пам’ятника тирану Івану Грозному розкритикував російський менталітет. Про це повідомляють Патріоти України з посиланням на "Нову газету".

"Про Грозного відомо вже майже все. Він був синовбивцею, дружиновбивцею, внуковбивцею. Особисто брав участь в тортурах. Переривав молитву, і диктував — кого і як треба катувати. Відомо, що ця людина була справжнім лиходієм. Більш того, відомо, що він програв всі війни за 20 останніх років правління. і результатом його правління став один з найпохмуріших періодів в історії Росії. Він розділив країну на своїх і чужих. Все вилилося в Смутні часи, які по суті було Громадянською війною. Постає питання, що, Росія збожеволіла? Чому через п’ять століть хоче звеличувати лиходія?", — написав Лунгін.

Кінорежисер зазначив, що в контексті обговорення даного питання зазвичай згадують тирана і дружиновбивцю Генріха Восьмого з Великобританії. "Це була правда і особливості іншого часу. Нам же цікаво говорити не про Грозного — про нас. Не уявляю собі, щоб Англія вкрилася раптом пам’ятниками Генріху Восьмому. Або у Франції раптом, як гриби, виростали пам’ятники Карлу Дев’ятому, і на них би писалося : "Спасибі за Варфоломіївську ніч і винищення гугенотів".

Це питання до нас. Ці питання про нас. Як ми оцінюємо своє минуле і сьогодення", — продовжив він. "І тоді ми розуміємо, що насправді, мова йде не про Грозного. Це все евфемізми в так і не вирішених суперечках про Сталіна. І Грозного, якого з легкої руки Ейзенштейна використовують як метафору оцінки правління Сталіна. Це як би мрія про нього. Значить є певна частина людей в нашому суспільстві, які хотіли б розділити країну на своїх і чужих, на катів і на жертв. Чомусь вони свято впевнені, що вони-то будуть серед катів. чи виявляться серед опричників з собачою головою у сідла, або, як Сорокін геніально описував: "З собачою головою на радіаторі "Мерседеса"", — підкреслив сценарист.

"Просто хотілося б попередити, що історія набагато більш непередбачувана, складніша. Даремно вони вважають, що майбутнє катів їм уготовано. Нехай все-таки подумають про своє життя, своїх дітей, про життя сучасників. Хочеться застерегти: "Не викликайте дух лиходія. Не грайте з вогнем, це небезпечна гра, жертвами якої ви самі можете стати"", — резюмував Павло Лунгін. Такі зміни в думці відомого кінорежисера про російський уряд викликали бурхливу реакцію користувачів мережі. "О. Цікаво. У Павла Семеновича Лунгіна, здається, щось встає. Можливо, він починає про щось здогадуватися? Два з половиною роки по тому? По суті, не довго", — прокоментував думку Лунгіна російський журналіст Сергій Пархоменко.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Ворог "підняв свою ганчірку у багатоквартирній забудові": Російські окупанти захопили Архангельське - DeepState

неділя, 5 травень 2024, 0:55

Російські окупанти захопили село Архангельське Донецької області. Ворог підняв свій триколор у багатоквартирній забудові. Про це повідомляє DeepState. . "Ворог окупував Архангельське, піднявши свою ганчірку у багатоквартирній забудові. Крім того, в об...

Немає ніяких мудрих воєначальників, котрі знають, як воювати, - волонтерка Берлінська

неділя, 5 травень 2024, 0:30

"Якщо підсумувати мої основні висновки за вісім років війни, до повномасштабного, їх усього три. Поділюся з тими, у кого цей марафон почався два роки тому", - пише волонтерка Марія Берлінська у своєму Телеграм-каналі, передають Патріоти України, та про...