Сьогодні минає 295 років з дня народження філософа, просвітителя, поета Григорія Сковороди!

Без бажання все важке. Навіть найлегше.

У Цей день у 1722 році тому народився один із найвидатніших мислителів нашої держави – Григорій Савич Сковорода, просвітитель, філософ і поет.

Людина універсальних знань і здібностей, палкий захисник інтересів знедоленого народу.

Постать Григорія Сковороди є унікальною для України. Вічний мандрівник і безсрібник, Сковорода не лише залишив у спадок нащадкам свої твори та роздуми, але й дав рідкісний приклад життя людини, яка дозволила собі жити за покликом душі і навчала того ж інших.

Пропонуємо згадати кілька його думок, що не втратили актуальності і нині…

Ні про що не турбуватися, ні про що не хвилюватися - значить, не жити, а бути мертвим. Адже піклування - рух душі, а життя - це рух.
*
Любов з'являється з любові. Коли хочу, щоб мене любили, я сам перший люблю.
*
Бери вершину і матимеш середину.
*
Не називай солодким те, що породжує гіркоту.
*
Як нерозумно випрошувати те, що можеш сам досягти!
*
Хто не любить клопоту, мусить навчитися просто й убого жити.
*
О, якби ми в ганебних справах були такі ж самі соромливі і боязкі, як часто ми буваємо боязкі і хибно соромливі у порядних вчинках.
*
Хто добре запалився, той добре почав, а добре почати - це наполовину закінчити.
*
Вчися збирати марнування думок твоїх і звертати їх всередину тебе. Люди живуть почуттями, а для почуттів байдуже, хто правий.
*
Уникай людей, які, бачачи твої вади і недоліки, виправдовують їх або навіть схвалюють. Такі люди або підлабузники, або боягузи, або просто дурні. Від них не чекай допомоги ні в якій біді чи нещасті.
*
Нам недобре від того, що ми знаємо багато зайвого, а не знаємо найпотрібнішого: самих себе. Не знаємо того, хто живе в нас. Якби ми знали і пам'ятали те, що живе в кожному з нас, то життя наше була б зовсім іншим.
*
Хто сліпий, тому всюди ніч... Якщо ти темрява - скрізь для тебе пекло.
*
Більше думай, а тоді вирішуй. Поспішай повільно!
*
Без бажання все важке. Навіть найлегше.

Опублікував: Михайло Векленко
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

МП в Україні на чолі з митрополитом Онуфрієм нагадує особу, яка страждає від домашнього насильства, але не здатна порвати з насильником, - Євстратій Зоря

п’ятниця, 29 березень 2024, 0:30

"Також впливає матеріальна залежність – відсутність власного житла, власних зовнішніх контактів, осіб, на чию допомогу можна розраховувати. Зрештою, впливає звичайний страх, що «все буде лише гірше». Структура МП в Україні на чолі з митрополитом Онуфрі...

Апетити всяких Аль-Каїд та ІДІЛ обмежуються банками, автобусами, церквами та концертними залами. Росія ж знищує цілі міста разом з їхнім населенням, - Невзоров

п’ятниця, 29 березень 2024, 0:15

"ІДІЛ – винятково мерзенна організація. Але поводиться вона набагато делікатніше і скромніше, ніж росія. Саме РФ зараз претендує на місце примадонни світового тероризму", - пише російський публіцист Олександр Невзоров у своєму Телеграм-каналі, передают...