Сьогодні Україна - завтра шостий поділ Речі Посполитої: Що рятує Варшаву від дрейфу до Москви, - Портніков

Правляча зараз в Польщі партія "Право і справедливість" ніколи не приховувала своїх симпатій до Орбана і корпоративної держави, яку він збудував в Угорщині - але одночасно ніколи не поділяла проросійських симпатій угорського прем'єра.

Віктор Орбан є шанувальником Володимира Путіна. Фото: nr2.com.ua.

"Той, хто дрейфує в бік Будапешта, рано чи пізно припливає до Москви. Єдине, що рятує Польщу від цього божевільного плавання - так це літак Леха Качинського. У Економічного форуму в польській Криниці були різні герої - і різні обставини вручення їм нагород. Пам'ятаю форум, коли людиною року в Криниці проголошували українського прем'єра-реформатора Віктора Ющенка - і це було явним сигналом до підтримки змін в нашій країні", - написав оглядач Віталій Портніков у статті для espreso.tv, передають Патріоти України.

Пам'ятаю форум, коли під тиском з адміністрації Віктора Ющенка керівництво форуму скасувало вже ухвалене раніше рішення про присудження звання "Людина року" Юлії Тимошенко - і це стало індикатором того, що хороші відносини з Києвом важливіші за ухвалені рішення. І ще пам'ятаю недавній форум, коли колективною людиною став Майдан ...

На цьому тлі присудження звання "Людина року" прем'єр- міністру Угорщини Віктору Орбану виглядає не менш символічним. Можуть сказати, що нагорода політику, який є одним з найщиріших європейських шанувальників Володимира Путіна - виключно внутрішньополітичного характеру.

Що правляча зараз в Польщі партія "Право і справедливість" ніколи не приховувала своїх симпатій до Орбана і корпоративної держави, яку він збудував в Угорщині - але одночасно ніколи не поділяла проросійських симпатій угорського прем'єра.

Але ці проросійські симпатії - не випадковість. Вони - наслідок внутрішньої політики Орбана. Наслідок того, що за багатьма параметрами Угорщина Орбана куди ближче до Росії Путіна, ніж до багатьох держав ЄС - і до Польщі також. І чим далі йти по шляху побудови корпоративної держави з її сумнівними для нашого часу цінностями - тим Путін буде ближчий і зрозуміліший і тим Європа - дальша і огидніша. Польща вже на цьому шляху.

Жест, який зроблений в бік Орбана під час Економічного форуму в Криниці, зроблений всього за кілька тижнів до того, як на саміті ЄС буде вирішуватися доля санкцій проти Росії. Будапешт - рішучий прихильник скасування цих санкцій. Варшава - не менш рішуча прихильниця їхнього збереження.

І одночасно польські політики і громадські діячі, які зараз визначають майбутнє Польщі, в захваті від політики Орбана. Так не буває! Ще як буває. Це і називається дрейф.

Той, хто дрейфує в бік Будапешта, рано чи пізно припливає до Москви. Мені доведеться ще раз повторити тезу, яку я висловив після прийняття відомого рішення польського парламенту: єдине, що рятує Польщу від цього божевільного плавання - так це літак Леха Качинського.

Є слабка надія, що очевидне прагнення використовувати трагедію в небі над Смоленськом для боротьби з внутрішньополітичними опонентами настільки посварить Варшаву і Москву, що зробить зближення між ними неможливим в осяжному майбутньому. Але якщо проблема літака буде якимось чином вирішена - або якщо вдасться повірити, що винуватцем загибелі брата Ярослава Качинського був не Путін, а Туск - тоді Польща Ярослава Качинського дуже швидко виявиться там же, де і Угорщина Віктора Орбана.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

"Не бачить майбутнього в Україні": Колега Ольги Фреймут розкрив подробиці про телеведучу, яка поїхала від війни за кордон

п’ятниця, 10 травень 2024, 12:43

Телеведучий Слава Соломка вважає, що його колега, телеведуча Ольга Фреймут, яка з війною знайшла з родиною тимчасовий прихисток у Великій Британії, не повернеться в Україну. В інтерв’ю OBOZ.UA Соломка розповів, як ставиться до того, що колишня головна ...

Їх запідозрили в неповазі, але причина інша: Чому деякі військові не віддали Путіну честь на параді у Москві (відео)

п’ятниця, 10 травень 2024, 12:28

На параді 9 травня у Москві раптом з’ясувалося, що більшість вищих офіцерів російської армії не знають її статуту. Про це свідчить уривок прямої трансляції заходу, що з’явився у соцмережах і викликав бурхливу дискусію серед так званих «z-патріотів», пе...