"Справи Савченко та Саакашвілі мають стати визначальним уроком для влади", - Леонід Кравчук

В ЄС вже хочуть знати усі подробиці цієї справи, чи дотримуватимуться прав людини та її свободи, чи буде місце демократії, чи відбудеться справжнє судочинство, які можливості для захисту матиме сама Надія Савченко.

Порошенко має зробити для себе висновок зі справи Савченко. Фото: 112 Україна.

"На мою думку, ЗМІ приділяють надто багато уваги поки що невирішеному і не до кінця з’ясованому питанню щодо Надії Савченко. Прокуратура надасть відповідну інформацію в суд, там приймуть рішення і тільки тоді ми зрозуміємо, у чому полягає вина Савченко і на яку кару вона заслуговує", - пише екс-президент України Леонід Кравчук у своєму блозі на сайті видання "НВ", передають Патріоти України, та продовжує:

"Та з того, що я сьогодні чую, поведінка Савченко викликає не просто запитання, а обурення. Йдеться про дуже серйозні речі. Та це не доведено, і з огляду на презумпцію невинності, я не можу в чомусь звинувачувати Савченко.

Хоча, звісно, справа не стільки в самій Савченко, скільки в проблемі навколо неї. Я чую, як люди ставляться до цього арешту. Телепередачі та різноманітні дослідження показують, що люди не надто вірять у висунуті звинувачення. Вони радше недовіряють.

Чому? Бо ставляться негативно до влади загалом. Справа Савченко, Саакашвілі та інших людей такого калібру повинні стати визначальним уроком для влади. І мова йде не лише про покарання, а про завоювання або повернення довіри до влади та президента зокрема.

Без довіри на народ важко опертись. І нині українці протестують проти політиків не тому, що ті за чи проти Савченко, а тому, що їм просто погано жити. До того ж, треба дуже обережно оцінювати будь-які дії влади. Скажімо, чому в нас з’явився Саакашвілі? Його запросили, і як на мене, радше з популістських, ніж фактичних намірів. Вважалося, що Саакашвілі приїде в Україну, допоможе їй, і все стане краще. Ну а ті, хто запросив, завоюють авторитет народу. Мовляв – бачте, взяли реформатора, і в Україні справи пішли вгору.

Як було з Савченко? Так, вона потрапила в російські каземати. Зрозуміло, що визволити її було необхідно, бо ми маємо визволяти кожного – це ознака демократії. Але не може існувати загального підходу.

Не можна ж, нічого не вивчивши, направляти до Москви президентський літак, давати героя і таке інше. А потім виявляється – сиділа в казематах у Москві, а тепер буде сидіти в українських. А хто створив таку ситуацію? Та ж влада.

Тому я за те, що влада має уважно вивчати кожне питання і дуже обережно ставитись до своїх слів, вчинків та нагород. Аби потім не було неприємностей.

Я знаю, як люди ставляться до будь-яких помилок президента. Якщо ті виявляються необґрунтованими чи поспішними – його рейтинг падає моментально. Президент не може дозволяти собі такого побутового ставлення до політики, такого полегшеного ставлення до людей, які повертаються з полону чи звідкись ще.

Зрозуміло, що їх треба визволяти, але й перевіряти – якщо ми хочемо використати їх в управлінських справах. Що з ними було в полоні? Що слід враховувати, а що ні? Не можна ж просто так іти за течією.

У ЄС вже заявили, що вони будуть уважно стежити за тим, як відбувається слідство у справі Савченко. Адже її визволяла вся Європа – ми це запропонували, ми у Верховній Раді славили Савченко, ми кожної сесії обвішували трибуни її плакатами. І президент зробив так, як я вже згадав.

Люди, що працюють в ЄС, досвідчені. Вони не діти в політиці, на відміну від нас. У наших діях часом проявляється такий дитячий садок, що аж незручно.

В ЄС хочуть знати, як ми будемо вивчати цю справу далі: чи дотримуватимуться права людини та її свободи, чи буде місце демократії, чи відбудеться справжнє судочинство, які можливості для захисту матиме сама Савченко. Тобто, вони будуть підходити до цієї проблеми, виходячи з європейських цивілізованих правових норм.

І якщо ми допустимо якийсь огріх: внизу чи зверху, через легковажність чи бажання когось покарати, «бо мені так хочеться», а в Європі це зафіксують, то імідж тих, хто це зробив (і перш за все президента) аж ніяк не підвищиться".

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Сирський прокоментував чутки про ймовірний наступ окупантів на Харків

п’ятниця, 29 березень 2024, 13:40

Україна не можна ігнорувати будь-яку інформацію про підготовку ворога до наступальних дій, у тому числі і ці оцінювання західними ЗМІ щодо нової загрози наступу на Харків. Про це заявив Головнокомандувач ЗСУ Олександр Сирський, передають Патріоти Украї...

У Британії розгорівся ядерний скандал через витік важливої інформації, - Financial Times

п’ятниця, 29 березень 2024, 13:29

Британське Агентство з ядерного регулювання (ONR) подало до суду на оператора атомного комплексу Sellafield Ltd через виявлені порушення у сфері IT. Йдеться про небезпечний ядерний об'єкт, де зберігаються найбільші у світі запаси плутонію. Про це пише ...