Стан справ Асада досить плачевний: У чому був сенс атаки "ихтамнетов" Путіна на позиції курдів в Дейр-ез-Зорі

Найімовірніше основною метою атаки змішаних російсько-асадівських підрозділів був нафтоносний район на південному заході Сирії, до якого давно проявляє інтерес Росія.

Ілюстрація:rusjev.net

"У Сирії в п’ятницю в перебігу одного дня було вбито кілька сот військових. Дані про кількість загиблих різняться." Про це для сайту Русский мир. Другая Россия пише Віктор Шевчук, передають Патріоти України, продовжуючи:

Згідно з одними – загинуло понад 600 російських військових (військових контрактників нібито з ПВК), згідно з іншими більше 200. На сьогоднішній день вдалося по крихтах зібрати досить об’ємну інформацію про події і про наслідки прямого вогневого контакту між російськими військовими і американською армією. Втрат у сил коаліції, за останніми даними в результаті конфлікту – немає.

1. У чому був сенс атаки на позиції курдів в районі Євфрату?

Найімовірніше основною метою атаки змішаних російсько-асадівських підрозділів був нафтоносний район на південному заході Сирії, до якого давно проявляє інтерес Росія. Справа в тому, що не дивлячись на те, що Асад і Кремль спільно з Іраном контролюють приблизно 40-50% території Сирії, у них немає ніякої економічної можливості компенсувати витрати на війну, а головне немає ніяких ресурсів на відновлення повністю зруйнованої території, яку вони контролюють. Таким чином у Кремля виникла ідея зайняти нафтоносні райони в 80 кілометрах від Дейр-ез-Зора, де можливо в перспективі Роснефть і Газпром зможуть розгорнути свою діяльність. Однак буквально за кілька днів до просування в цей район російських військових територія була взята під контроль сирійською опозицією, яка входить до антитерористичної коаліції з військовими США. У порядках сил демократичної сирійської опозиції перебували і американські військові радники, в тому числі на передовій.

Проте Кремль вирішив все ж «промацати район» і в разі слабкої протидії захопити територію. Операція готувалася спочатку демонстративно, а після того, як також демонстративно був зруйнований міст через Євфрат, наведений російськими військовими, почалося накопичення великих сил для наступу.

2. Як розвивалася операція російських військ в Сирії.

«Генерал Хасан, командир очолюваних курдами Демократичних сил Сирії в цьому регіоні, вказує на те місце на карті на схід від міста Дейр-ез-Зора, в 80 кілометрах на південний схід звідси, де, за його словами, танки і артилерія, що підтримують режим президента Башара аль-Асада, почали в середу ввечері просування до штаб-квартири, займаної його силами і радниками зі складу американських сил спеціальних операцій (Хасан, як і деякі інші високопоставлені курдські командири, не називає свого повного імені).

За словами Хасана, він отримав розвідувальні дані про підготовку наступу з боку формувань, що підтримують режим. О 21:30 в середу, приблизно за півгодини до початку наступу, він подзвонив російському офіцеру зв’язку в Дейр-ез-Зорі, з яким підтримує контакт, в надії на те, що той зможе зупинити цю операцію. «Ми сказали, що відбувається певний рух і що ми б не хотіли атакувати учасників цих дій. Вони (росіяни) не прийняли наші пропозиції, вони все заперечували і говорили, що нічого не відбувається », – сказав Хасан через перекладача. Він розмовляв з декількома кореспондентами, які приїхали сюди в четвер разом з генерал-майором Джеймсом Джаррардом, що здійснює контроль за діями американських сил спеціальних операцій в Сирії і в Іраку.

Американські офіцери зробили аналогічну спробу, спрямовану на запобігання зіткнень. Як підкреслюється в зробленій в четвер заяві Пентагону, «представники коаліції постійно підтримували контакт зі своїми російськими колегами до, під час і після» наступу. «Російські військові запевнили представників коаліції в тому, що вони не будуть атакувати розташовані поблизу коаліційні сили», – говорилося в цій заяві.

За словами Хасана, атака почалася близько 22:00, і формування, що підтримують режим почали просуватися вперед під прикриттям залпів танкових і артилерійських гармат, снаряди яких розривалися приблизно в 450 метрах від тих позицій, які займали Демократичні сили Сирії і американські солдати.

Всього імовірно в атаці спочатку брала участь одна батальйонно-тактична група, в яку входило понад 10 танків і близько трьох десятків одиниць іншої бронетехніки. Після того, як американські військові відійшли від передових позицій, росіянами було вирішено розвинути наступ і ввести в дію другу – резервну батальйонно-тактичну групу, точна чисельність якої невідома.

Американські Військово-повітряні сили відповіли на цю загрозу руйнівними ударами, спочатку високоточною артилерією і можливо, судячи за оцінкою очевидців застосовувалися HIMARS (англ. High Mobility Artillery Rocket System – вимовл. Хаймарс) – американська високомобільна ракетно-артилерійська система оперативно-тактичного призначення. Це ракети, які можуть пролетіти до 200 км. за п’ять хвилин і знищити в одному залпі до 50 цілей високоточними боєприпасами. Найімовірніше саме за допомогою цієї системи були знищені російські артилерійські батареї прикриття, а безпілотники використовувалися лише для цілевказівки вогню. Після знищення артилерії противника, а також оперативних порядків росіян і асадитів, було завдано удару по тиловим підрозділам, яким була фактично знищена на марші друга БТГ.

Паралельно працювала система РЕБ, повністю придушив зв’язок в оперативних порядках, чим пояснюється, що вдалося отримати розшифровку переговорів тилових груп. Повітря контролювалося ймовірно двома парами (як завжди) F22 Raptor, котрі відстежували можливу появу авіації РФ в заданому районі.

За словами Хасана, в розпал цієї кривавої бійні йому знову зателефонував російський офіцер зв’язку і попросив його тимчасово припинити бойові дії для того, щоб забрати вбитих і поранених – в ході того наступу, який він перед тим заперечував. Курдський командир побачив у цьому віроломство. «Більше ми росіянам не довіряємо», – сказав Хасан. А коли один з репортерів зазначив парадоксальність ситуації – російський офіцер спочатку заперечує проведення атаки, а потім просить про припинення вогню, – Хасан зауважив: «Кумедно, що наддержава не знає, що роблять її сили на землі».

Приблизно через дві години після нанесення контрударів було знищено 80% всіх сил росіян і асадитів. Тепер почалося «блошине полювання» – використовуючи «протипартизанський» АС130 і дві пари ударних вертольотів, американці, під прикриттям F22 остаточно зачистили район наступу противника.

Як приблизно це відбувалося можна оцінити по відеоролику нижче (запис 18+ архівний з Афганістану – для наочності):

Загальні втрати РФ і Асада склали до 90% всієї техніки і 70-80% живої сили. Американські військові вийшли з поєдинку цілком ймовірно без втрат. Вся операція тривала близько шести годин.

3. Чому різняться дані про втрати росіян?

Основна причина – повна скритність інформації від початку проведення операції армією РФ і до її завершення. Крім того – було дві батальйонно-тактичних групи. Ймовірно в першій (на лінії зіткнення) і загинуло 217 росіян (найманців з ПВК). Друга група була розбита на марші (мінімум три роти росіян). Звідси і різниця в оцінці – від 217 до 640 російських військових. Потрібно сказати, що в дійсності силами коаліції була знищена повністю не тільки передовае угруповання, а й група артилерійської підтримки, а також тилове угруповання, включаючи оперативний штаб, який командував наступом.

4. Що таке ПВК «Вагнер» і чому пишуть, що загинули тільки вони?

ПВК «Вагнер» – це маскувальна назва найбільш боєздатних російських підрозділів в Сирії, так звані «іхтамнєти». Це загони штурмового спецназу, які до цього активно воювали в Україні, а тепер і в Сирії. Перед наступом, російські військові з цих підрозділів здають свої паспорти, військові квитки, переодягаються у форму військ Асада. Насправді вони всі – кадрові російські військові-контрактники. Коаліція про це чудово знає, і стежить за їхнім переміщенням постійно.

5. Які наслідки даної операції для Кремля і коаліції?

Потрібно сказати, що повне знищення американськими силами в Сирії російської військового угрупування в перші години викликало шок як в штабі російських військ в Сирії, так і в Кремлі опісля. Було несподівано не тільки те, що американці відповіли на виклик Кремля в нафтоносному районі Сирії, але і та міць, з якою вони відповіли. За оцінками, підрозділи росіян, знищені на півдні Сирії становили близько 20% всіх російських штурмових сил. Знищені вони були за кілька годин. Уже через кілька годин американська сторона оголосила з офіційних джерел, що знищила сили Асада під час їх наступу на позиції коаліції. Також вони заявили, що ні про які «російських іхтамнетів» в даному районі їм нічого не відомо. Через добу на двох літаках у Росію було доставлено близько 150 поранених росіян. Частина поранених залишили на території російських авіабаз в Сирії.

Кремль утримався від виразної реакції у відповідь, висловивши лише «глубокую обеспокоенность» ситуацією, що склалася на півдні Сирії. Найімовірніше в найближчій перспективі Росія утримається про проведення будь-яких операцій в напрямку військ коаліції, отримавши жорстокий урок. За оцінкою експертів, Росія в разі конфлікту з коаліцією може втратити всі свої бази в Сирії протягом трьох діб.

Через добу після подій в районі Дейр-ез-Зор, почалася активна операція ізраїльської армії в районі Дамаска. Виявивши в своєму повітряному просторі безпілотник іранського виробництва, армія Ізраїлю збила його, а потім завдала масованого удару по військових об’єктах Хізбалли і сил Асада. Потім, після втрати одного свого літака (імовірно збитий комплексом ППО С-300), Ізраїль знищив в районі Дамаска масованим ударом одночасно 8 батарей ППО.

Висновки.

Ймовірно найближчим часом військові дії в Сирії активізуються в основному в центральних районах. Ситуація навколо російської військового угрупування буде значно погіршуватися найближчими місяцями, що може призвести, якщо не будуть досягнуті чіткі домовленості, до її евакуації в середині-кінці року, а також анігіляції режиму Асада в наслідку.

Армія США довела свою велику перевагу на даному театрі військових дій. Починаючи від технічної переваги і закінчуючи методами ведення бою і управління військами. Війська РФ підготували і провели абсолютно бездарну і безглузду операцію, яка була виявлена ще на етапі планування. Крім того, російська армія не здатна вести нічні наступальні операції – війська асадитів і росіян були розстріляні фактично як в тирі, причому при повній втраті орієнтації останніми.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

В РФ горять заводи і НПЗ. Губернатор влаштував диверсію. Скоро за ним прийде ФСБ - Снєгирьов

субота, 27 квітень 2024, 2:35

В різних куточках Росії палає після масштабної атаки безпілотників України. Незважаючи на незадоволення з боку США Україна продовжує бити по нафтобазам і іншій критичній інфраструктурі ворога. Але цікаво інше – губернатор одного з регіонів зробив заяву...

ATACMS полетять по Кримському мосту - Тарас Березовець

субота, 27 квітень 2024, 0:30

"Щойно президент США Джо Байден встиг поставити підпис під документом про виділення Україні рекордної за обсягом допомоги - а виявилося, що фахівці з Пентагону вже розгорнули логістику, підготували і розподілили допомогу по складах у Німеччині й Польщі...