"Сильний хід Петра Порошенка", - Фесенко розповів, чому Шокін і Яценюк разом прямують у відставку

У президента не залишилося жодних ілюзій щодо необхідності збереження Яценюка на нинішньому посту.

Петро Порошенко та Арсеній Яценюк. Фото: vchaspik.ua.

"Вимагати відставки прем'єра без жертв зі свого боку у президента не вийшло б, тому він зважився віддати свого ферзя. Заяву генпрокурора Віктора Шокіна про відставку слід розглядати в комплексі з пропозицією відставки прем'єра Арсенія Яценюка, оскільки тут значення має саме розмін двох ферзів", - написав політолог Володимир Фесенко у своєму блозі на НВ, передають Патріоти України.

Це сильний хід Петра Порошенка, адже просто вимагати відставки Яценюка без жертв зі свого боку у нього не вийшло б. Багато хто чекав, що він віддасть Ігоря Кононенка, але президент обрав фігуру більш серйозну і важливу, в тому числі і для Заходу. Адже, піди він на відставку одного Яценюка, це викликало б багато питань і критики з боку наших міжнародних партнерів.

А так він показує: «Ви критикуєте Шокіна? Я його прибираю, але при цьому виступаю за перезавантаження уряду і заміну прем'єра при збереженні реформаторського технократичного ядра». Тактично, треба визнати, це правильний і сильний хід.

Також у мене виникає відчуття, що існують пакетні кулуарні домовленості. Те, що проголосували дуже спірний і критикований закон про чистку партійних списків, а одночасно було поставлено питання про звільнення Яценюка, показує, що є домовленості про обмін інтересів.

Раз Порошенко так відкрито, публічно і досить жорстко висловився за відставку прем'єра, значить, це питання вирішене. Вчора я ще сумнівався, але сьогоднішні події показали, що у президента не залишилося жодних ілюзій щодо необхідності збереження Яценюка на нинішньому посту. Відповідно, або він піде сам, або рішенням парламенту: питання тільки в формі.

І я маю підозру, що, навіть якщо не вирішено питання про кандидатуру нового прем'єра, то сторони дуже близькі до узгодженої кандидатури. Адже оптимальний варіант – відразу ж після відставки Яценюка, якщо не в той же день, то на наступний вирішити питання про нового прем'єра і узгоджений списоку членів нового уряду. Це оптимальний для нас варіант, щоб не було паузи та урядової кризи.

Список можливих кандидатів відомий – умовно кажучи, від Володимира Гройсмана та Олександра Турчинова до Наталії Яресько, Давида Сакварелідзе або Бориса Ложкіна. Але не виключено, що може бути і нестандартний варіант. У ролі прем'єра потрібно показати технократа, а не партійного лідера. Це буде така відповідь Порошенка і нинішньої коаліції Заходу. Думаю, фігура може виявитися несподіваною, таким собі сюрпризом – іноді президент до них схильний.

Наприклад, чи може стати прем'єром Айварас Абромавічус? Це велике питання. У день його прес-конференції я навіть писав у соцмережах, що ось він – готовий кандидат. І теоретично це, як і раніше, можливо, але у мене складається відчуття, що, як це ні парадоксально, демарш Айвараса і його поведінка згодом показали, що він радше слабкий, аніж сильний політик.

Абромавічус, по-моєму, і сам не хоче цієї посади. До того ж, демарш, вважаю, викликав певну недовіру до нього не тільки у президента, але і у низки політичних сил. Тому в можливості такого призначення я не впевнений, хоча і сам раніше припускав такий варіант. Швидше я повірю в варіант з Наталією Яресько, хоча і до неї є чимало питань всередині коаліції, і не факт, що її кандидатура виявиться прохідною.

У питанні кандидатури нового прокурора визначеності менше. Я прогнозував, що відставка Шокіна – всього лише питання часу та обставин. Те, що Порошенко, по суті, запропонував йому самостійно написати заяву про відставку – дотримання форми і повага до генпрокурора як до людини. Проте, розмін зараз – оптимальний варіант для Порошенка.

А ось хто прийде замість Шокіна – передбачити складно. Зрозуміло, у Порошенка в загашнику може бути кілька давніх друзів з цієї сфери, але чи пройдуть вони через парламент? До того ж, це теж може викликати різку критику. Але хто ж тоді?

Правоохоронний блок і прокуратура зокрема – дуже закрита каста; краще, звісно ж, було б шукати людину зі сторони, але цьому перешкоджають обмеження із закону про прокуратуру – людина повинна працювати в системі. Для Порошенка проблема в тому, що він повинен довіряти новому генпрокурору – це не повинна бути чужа або нейтральна людина. Президент знає закон української політики: нейтральних генпрокурорів не буває. В інші можливості Порошенко не вірить. Водночас, йому треба показати прогресивного і сучасного генпрокурора.

Один з варіантів – Давид Сакварелідзе, але тут є питання, і не факт, що Порошенко на нього погодиться. Близькість Сакварелідзе до Саакашвілі може бути стримуючим фактором як для президента, так і для частини його оточення; вважаю, повної довіри до голови Одеської області там вже немає. Тому поки що питання залишається відкритим.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

У Бундесвері знову трапився витік інформації: Доступними стали таємні відеонаради - ЗМІ

неділя, 5 травень 2024, 14:15

У німецькому Бундесвері стався витік даних про таємні відеонаради. Секретну інформацію можна було знайти у мережі у відкритому доступі, передають Патріоти України з посиланням на Die Zeit.

В окупованому Бердянську підірвали авто зі зрадником

неділя, 5 травень 2024, 14:03

У тимчасово окупованому Бердянську Запорізької області вдень 5 травня пролунав вибух. Українські партизани передали "привіт" черговому зраднику, який працював у створеній окупантами "виправній колонії": його підірвали в автомобілі. Зрадник помер дома. ...