Танго з агресором: Що Олланд обговорював у Москві, - політолог

Загального стратегічного розуміння майбутнього Сирії у Заходу і Росії немає, а без нього співпраця навряд чи можлива. Теракти нічого не змінили.

Володимир Путін та Франсуа Олланд. Фото: www.gapp.az.

"Французький президент Франсуа Олланд, приїхавши до Москви, провів за обговоренням з Путіним питання співпраці в Сирії не більше півгодини. Якби була досягнута домовленість про створення широкої коаліції, як мінімум, було б більше заяв щодо розмови президентів", - написав політолог Сергій Таран у своїй статті для НВ, передають Патріоти України.

На зустрічі в Москві Олланд заявив, що Франція продовжить підтримувати повстанські рухи, які борються з режимом Асада. На цій же зустрічі Путін заявив, що буде воювати з повстанськими рухами, що протистоять режиму Асада. До того ж, він продовжує активно підтримувати сирійського диктатора.

З цього можна зробити висновок, що у Росії і Франції різне стратегічне розуміння подальшої долі Сирії. Франції, як і Заходу в цілому, потрібен мир і відхід від влади Асада. Для Росії важливо, щоб Асад залишався на своєму посту і, бажано, щоб війна тривала – адже, поки йдуть бої, існує і потреба в РФ.

При настільки діаметрально протилежних стратегічних цілях глобальна домовленість щодо Сирії між Росією і Заходом здається мені маловірогідною. Я не виключаю, що будуть домовленості про обмін інформацією, про якісь локальні спільні дії – це цілком можливо. Але така співпраця має місце серед усіх, у кого є спільний ворог – таким у даному випадку виступає ІДІЛ.

Але стратегічного бачення не буде, і на перспективи широкої коаліції я дивлюся дуже скептично. Тим більше, за ініціативою Франції – вона є членом НАТО, а НАТО свої дії погоджує в першу чергу з США. Зрозуміло, Франція та інші союзники також мають вагу, але будуть грати у прийнятті рішення далеко не ключову роль.

І теракти цього не змінили. Вже після того, що сталося в Парижі, член НАТО збив російський літак, а Росія на це нічого не відповіла. Крім того, чи є якісь спільні дії після терактів? Жодної. Немає навіть заяв про можливі спільні дії між Росією і Заходом. А представник США чітко заявив, що вони будуть можливі за умови наявності загального розуміння, що буде в Сирії після цього. І плани щодо Асада дуже відрізняються.

Путін говорить про те, що Асада потрібно демократично переобрати за допомогою сирійського народу, хоча громадянська війна в Сирії, по-моєму, досить чітко показує, чого хоче народ і чи хоче він Асада при владі. Тоді як США говорять про те, що у Асада в Сирії майбутнього немає. Загального стратегічного розуміння у Заходу і Росії немає, а якщо немає стратегічного розуміння – співпраця навряд чи можлива. І теракти в цьому плані не змінили нічого.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Народні прикмети на 30 квітня. Якщо любите мед, сьогодні він особливо корисний

вівторок, 30 квітень 2024, 7:05

Християни східного обряду 30 квітня за новим стилем вшановує Якова Зеведеєва, одного з 12 апостолів. За старим стилем у цей день вшановують єпископа Симеона Персидського, мученика Адріана і папу римського Агапіта. Наші пращури у ці дні поралися з бджол...

У Криму пролунали вибухи. Бази у Джанкої, навколо Сімферополя, Севастополь знов під ударом. Керченський міст перекритий

вівторок, 30 квітень 2024, 3:25

У ніч на вівторок, за повідомленнями місцевих мешканців, в окупованому Криму, а саме у Сімферополі, Гвардійському та Джанкої пролунали вибухи. Про це зокрема повідомляють російські пабліки у Telegram . Кримський міст, за інформацією окупаційної влад...