Теракти в Криму потрібні Путіну як привід для наступу на Донбасі, – чеченські добровольці

Стратегічна ціль Росії не змінювалася з 2013 року – не відпустити Україну з зони свого впливу. Мова не йде про Донбас, мова йде про всю Україну. Методи Кремль готовий використовувати найбрудніші.

Агресора поки що не зупинили. Фото: ipvnews.net.

Чеченські добровольці в Україні попереджають про можливі теракти в Криму і повторення сценарію російської агресії 1999 року – спочатку вибухи в житлових будинках, потім наступ. 17 років тому саме так розпочалася Друга чеченська війна, а сьогодні від дій Путіна може постраждати Україна, говорять добровольці. Про це повідомляють Патріоти України з посиланням на Радіо Свобода.

До кінця зими в Криму можуть організувати теракти, після яких російські війська почнуть наступ або на півдні, або на сході України. Нібито для того, щоб захиститися від терористів. За словами командира добровольчого батальйону ім.Джохара Дудаєва Адама Осмаєва, саме такі прийоми використовував президент Росії Володимир Путін напередодні Другої чеченської війни в 1999 році.

«Із достовірних джерел отримана інформація, що з 4 по 9 січня в Крим приїхало 4 групи по 5-7 людей, які служать в російському спецпідрозділі МВС «Терек». Їхня задача – проведення терористичних актів із подальшими звинуваченнями України і кримськотатарського населення в очах світової спільноти», – наголосив Осмаєв.

Також, за словами командира, Росія планує затримати підставних терористів із номерами телефонів кримськотатарських лідерів, шевронами добровольчих підрозділів, забороненою літературою і навіть символікою Ісламської держави. Шеврони, за словами Осмаєва, вже виготовили у симферопольському філіалі компанії «Русфлаг».

У самій компанії «Русфлаг» Радіо Свобода повідомили, що, по-перше, у сімферопольському філіалі немає власного виробництва, а, по-друге, компанія не виготовляє продукцію із забороненою в Росії символікою.

Теракти, наголошують добровольці, хочуть провести на ринках Сімферополя, а також на трасі між Сімферополем і Ялтою. Не виключені диверсії у Керчі чи Севастополі, зокрема вибух на одному з військових кораблів. Інформацію про можливі теракти добровольці отримують від людей з оточення глави Чеченської республіки Рамзана Кадирова і силових структур республіки.

Росія використає вибухи як привід для вторгнення, запевняє прес-офіцер батальйону ім. Джохара Дудаєва Аміна Окуєва. «Вони зроблять провокацію, і це послужить приводом для наступу, як у нас в 1999 році. Нібито Україна не може контролювати своїх бійців чи добровольчі батальйони. Вони можуть зробити теракт в Криму, але почати наступ на сході в зоні АТО. Щоб активізувати бойові дії і нібито не порушити мінські домовленості їм потрібен привід», – наголошує вона.

Чеченці вважають, що саме для цього останнім часом в російських ЗМІ з’являються повідомлення про нібито бійців Ісламської держави в лавах українських добровольчих батальйонів – суспільство, зокрема європейське, готують до можливої активізації бойових дій і боротьби з тероризмом не лише в Сирії, а й в Україні.

У коментарі Радіо Свобода російський військовий експерт Павло Фельгенгауер наголосив, що минулого року російська армія успішно використала зимовий період бойових дій і взяла Дебальцеве та Донецький аеропорт. Але спочатку потрібно прийняти політичне рішення про ведення бойових дій. Минулорічні тактичні військові успіхи не принесли стратегічних дивідендів, говорить експерт.

«Використати Крим як базу в принципі можна, хоча це й не найкращій варіант. До Другої чеченської війни, наприклад, почали готуватися десь за півроку, це визнавали російські посадові особи. Але все одно, Крим буде допоміжним напрямком, хіба що на Одесу десант висаджувати. В принципі зараз найкращий час, щоб воювати – багнюка замерзла, отже можна їхати через поля і маневрувати. Крім того, в Росії призов закінчився, тактичні і батальйонні групи в оптимальній формі», – вважає Фельгенгауер.

Проте, на думку експерта, рішення воювати в російського керівництва, можливо, ще немає – вони можуть й надалі тиснути на Україну дипломатичними та економічними засобами і намагатися домовитися із західними країнами.

«Стратегічна ціль Росії не змінювалася з 2013 року – не відпустити Україну з зони свого впливу. Будь яка форма асоціації із Європою визнається неприпустимою. Мова не йде про Донбас, мова йде про всю Україну», – заявив військовий експерт.

Коментуючи військові загрози, міністр оборони України Степан Полторак зазначив, що українська армія готова дати відсіч противнику. «Те, що стосується дій терористичних угруповань, то ви знаєте, дуже важко передбачити, як вони будуть діяти, але ми готові до зміни їхньої тактики. І ми не будемо чекати, коли вони підуть у наступ та будуть перед нами», – наголосив міністр. Полторак заявив, що українськім воякам є чим відповісти на порушення мінських угод з боку бойовиків.

Наступна війна буде релігійною – волонтер

За переміщенням російських військ в анексованому Криму і на окупованих територіях сходу слідкують активісти Inform Napalm. Координатор проекту Роман Бурко говорить, що проведення терактів на півострові може бути приурочено до візиту московського патріарха Кирила до Швейцарії, де він буде зустрічатися із представниками усіх помісних православних церков. Саме для цього серед цілей можливих терактів розглядають православні храми, щоб війну проти України можна було оголосити не лише антитерористичною, але й духовною.

«Наступна хвиля інформаційної війни стосуватиметься питань релігії, тим паче тему священної війни Росія вже використала в Сирії», – вважає волонтер. Згідно із офіційним сайтом Московського патріархату, патріарх Кирило перебуватиме за кордоном з 22 січня, а вже 29 січня має провести зустрічі в Москві.

«Якщо російські війська будуть наступати з Криму, то вони використовуватимуть авіацію. Наразі на кордоні сконцентрована велика група військ, але головними ударами стануть ракетні і бомбові, а піхотні підрозділи використовуватимуть лише для зачистки», – наголосив Бурко. На його думку, наразі головна задача України – утримати агресора на дистанції, поки того послаблюють санкціями.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Полковник "вирішує питання": Начальника ТЦК Рівного викрили в любовних пестощах з підлеглими під іконою у робочому кабінеті (відео)

п’ятниця, 29 березень 2024, 3:25

Начальник Рівненського ТЦК підполковник Олександр Ярмошевич потрапив до сексуального скандалу. У мережі з'явилося відео, як він на робочому місці цілується з кількома колегами. Пресслужба Рівненського територіального центру комплектування та соціальної...

МП в Україні на чолі з митрополитом Онуфрієм нагадує особу, яка страждає від домашнього насильства, але не здатна порвати з насильником, - Євстратій Зоря

п’ятниця, 29 березень 2024, 0:30

"Також впливає матеріальна залежність – відсутність власного житла, власних зовнішніх контактів, осіб, на чию допомогу можна розраховувати. Зрештою, впливає звичайний страх, що «все буде лише гірше». Структура МП в Україні на чолі з митрополитом Онуфрі...