Терор у Києві: Родину американського кіноактора Дастіна Гоффмана розстріляли озвірілі більшовики під командою Миколи Щорса, - історик

Дідусь Дастіна Гоффмана - Френк, який вже емігрував в США, - повернувся в Київ врятувати родичів, і замість цього і сам став жертвою розправ чекістів

Дастін Гоффман. Фото: newsyou.info.

Сім'ю відомого американського актора Дастіна Гоффмана, як і сотні інших киян, розстрілювали чекісти під командуванням Миколи Щорса, пам'ятник якому досі стоїть у Києві. Про це написав у Facebook заступник директора архіву СБУ історик Володимир Бирчак, передають Патріоти України.

Він зазначив, що це сталося в лютому 1919 року, коли "Київ охопив більшовицький терор, під командуванням Миколи Щорса розстрілювали, садили в тюрми і відправляли в концтабори". "Саме в цей час більшовики розстріляли також діда і прадіда відомого американського актора Дастіна Гоффмана. Його батьки були родом з Білої Церкви, ще перед Першою світовою вони емігрували в США, і коли почули про масові вбивства євреїв, дідусь Дастіна - Френк - повернувся в Київ врятувати родичів, і замість цього і сам став жертвою розправ чекістів", - написав Бирчак.

Як зазначає історик, на те, що Гоффманів розстріляли саме у 1919 році в період більшовицького терору в Києві, коли комендантом міста був Микола Щорс, вказують кілька джерел. Однак у деяких також зустрічається дані про розстріл 1921 році.

"Проте я все ж відстоюю думку, що це був 1919, адже це пояснює відсутність будь-яких документів. Ми перевірили - Галузевий державний архів СБУ, Центральний державний архів громадських об'єднань, Державний архів Київської області, Державний архів Хмельницької області - і, на жаль, нічого не знайшли. Під час більшовицького терору такі матеріали могли просто не заводитися, а людей розстрілювали без суду і слідства. Якщо б це був 1921, то повинно було хоч щось залишитися", - пише Бирчак.

Нагадаємо, 44.ua з посиланням на прес-службу мера Києва Віталія Кличка повідомляв, що згідно з висновками експертної ради Департаменту архітектури, пам'ятник Щорсу не підлягає знесенню. “Згідно з постановою Кабінету міністрів України (від 03.09.2009 р. №928) пам'ятник Щорсу на бульварі Шевченка є пам'яткою монументального мистецтва національного значення. Експертна рада Департаменту містобудування та архітектури (КМДА) рекомендував залишити пам'ятник на місці установки як видатний витвір монументального мистецтва", - сказано в повідомленні. Зазначалося, що остаточне ж рішення буде прийматися Міністерством культури України.

У той же час, в Українському інституті національної пам'яті акцентували, що пам'ятники особам, які брали участь у встановленні радянської влади на території України, повинні бути демонтовані. "Позиція київського міського голови, як і рішення консультативно-дорадчих органів КМДА, не може йти врозріз із законодавством України. Експертна рада з розгляду та визначення художньої цінності об'єктів з символікою комуністичного та націонал-соціалістичного тоталітарних режимів, створеною при Департаменті містобудування та архітектури КМДА, уповноважена лише давати рекомендації про подальшу долю демонтованих пам'ятників і пам'ятних знаків. Але ніяк не може вирішувати, чи виконувати закони України на території столиці", - повідомили в прес-службі відомства.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Про перегрупування (переміщення) військ противника... - Машовець

четвер, 2 травень 2024, 4:15

1. Спочату про перегрупування (переміщення) військ противника... . Джерело

Оце уявлення Кулеби еталонної українки? У соцмережах захейтили створений МЗС цифровий аватар Вікторію за типово негроїдні риси

четвер, 2 травень 2024, 0:55

Модель, що слугувала прототипом аватара обурена расистськими, як на її думку, випадами. Критики ж творіння МЗС обурені, що державне відомство геть відкинуло красу притаманну співвітчизницям, згідно загальноприйнятій самоідентифікації. Соцмережами прон...