The Washington Post: У США показали, як високопоставлені російські чиновники святкували перемогу Трампа

Високопоставлені чиновники в російському уряді святкували перемогу Дональда Трампа над Хілларі Клінтон як геополітичне досягнення Москви.

Про це пишуть Адам Ентоус і Грег Міллер в статті "США перехопили, як високопоставлені російські чиновники святкували перемогу Трампа", опублікованій на сайті газети The Washington Post. Бурхлива реакція високопоставлених російських чиновників (в тому числі тих, кому, за припущеннями американських чиновників, було відомо про кібер-кампанії Росії по втручанню в вибори в США) дозволила розвідці США прийти до висновку, що зусилля Москви, по крайней мере, частково, були спрямовані на те, щоб допомогти Трампу потрапити в Білий дім.

Інша важлива інформація, зібрана розвідувальними агентствами США, включає визначення особистості "гравців", які брали участь в передачі вкрадених електронних листів демократів сайту WikiLeaks, а також відмінності в рівні зроблених зусиль російської розвідки для проникнення і використання конфіденційної інформації, що зберігається в мережі демократів і республіканців. Ці та інші дані є ключовими в безпрецедентному звіті розвідки, який з'явився у Вашингтоні на цьому тижні. У ньому детально описані докази втручання Росії в президентську кампанію 2016 року і перераховані інші кібер-операції Москви щодо виборчих систем США за останні дев'ять років. Секретний документ (за словами чиновників, 50 сторінок) був доставлений президенту Обамі в четвер, і очікується, що він буде представлений Трампу в Нью-Йорку в п'ятницю високопоставленими чиновниками розвідки, в тому числі директором національної розвідки Джеймс Клеппер-молодшим і директором ЦРУ Джоном Бреннаном . З огляду на скептицизм обраного президента щодо розвідки - зокрема, її висновків про Росію - брифінг в Trump Tower перетворився в з'ясування стосунків між обраним президентом і спецслужбами, до яких він ставиться зі зневагою. "Росіяни раділи тому, що стався 8 листопада, і вони також були задоволені тим, що зробили", - сказав високопоставлений представник США.

Американські чиновники відмовилися говорити, чи є транскрипт перехоплених розмов в засекреченої версії звіту, зробленого за розпорядженням Обами. Вони також підкреслили, що, хоча повідомлення розглядаються як виразний показник намірів Москви і явної переваги Трампа, їх не можна вважати переконливими доказами зусиль російської розвідки по досягненню цього результату. "Існує безліч різних доказів, які можуть служити обгрунтуванням, і різні фактори, які дозволяють розвідувального співтовариства з високим ступенем впевненості" сказати, що Росія прагнула частково допомогти Трампу, - каже другий високопоставлений американський чиновник, який розглядав висновки розвідки по кібер-операцій Росії. Чиновники підкреслили, що до "радіорозвідки", як засобу, аналітики ставляться з обережністю, оскільки заяви можуть бути вирвані з контексту, а витончені противники, включаючи Кремль, вміло поширюють дезінформацію.

Американські посадовці, які переглянули новий звіт, кажуть, що він виходить далеко за рамки короткого публічної заяви, яке Клеппер і міністр внутрішньої безпеки Джей Джонсон представили в жовтні. У заяві вони звинуватили Росію в "ініціюванні" кібер-операцій для зриву виборів у США, а також уклали (маючи на увазі президента Росії Володимира Путіна), що "санкціонувати подібну діяльність могла тільки" верхівка "російського уряду". Новий звіт включає матеріал з попередніх оцінок і в єдиному документі надає подробиці кібер-операцій, починаючи з 2008 року. Проте, за словами чиновників США, навіть у закритому звіті немає ніяких нових несподіваних викриттів. Більш коротка, розсекречена версія, як очікується, буде опублікована на початку наступного тижня. Передбачувана роль Росії у виборах 2016 року і питання реакції Сполучених Штатів перетворилися на предмет запеклих суперечок у Вашингтоні; вони сіють розбрат серед республіканців на Капітолійському пагорбі, що ускладнює перехід між адміністраціями Обами та Трампа, і загострює всі більш токсичні відносини між обраним президентом і американською розвідкою. Високопоставлені законодавці закликали провести повне розслідування російських хакерських атак. У виступі перед Комітетом з питань збройних сил Сенату в четвер, Клеппер заявив, що кібер-напад Москви на вибори виходить за рамки втручання і має бути класифікований як "активізм" (активне урядове втручання).

На слуханнях в четвер, Клеппер заявив, що спецслужби США "насправді більш рішуче відстоюють" висновки, зроблені в минулому році, про рішення Росії зірвати вибори в США. Він також направив свою риторику на іронію Трампа в соціальних мережах щодо розвідки США, заявивши, що "існує різниця між скептицизмом і приниженням". Минулого тижня Обама оголосив про низку заходів, спрямованих на те, щоб покарати Росію. Ці дії він охарактеризував як "необхідний і адекватну відповідь на зусилля, спрямовані на заподіяння шкоди інтересам США". Обама ввів економічні санкції щодо російських розвідслужб, вислав зі Сполучених Штатів десятки ймовірних російських розвідників і закрив два комплексу, які протягом десятиліть імовірно служили притулком для російських дипломатів, але адміністрація назвала їх місцями для здійснення шпигунської діяльності. Тим часом, Трамп продовжив свою практику атак в Twitter, звинувативши спецслужби США - написавши слів "розвідка" в лапках - в відкладання запланованого брифінгу по Росії і виборів. Чиновники США спростували ці звинувачення. Схоже, Трамп також встав на сторону засновника WikiLeaks Джуліана Ассанжа, який заперечує, що його організація отримала вкрадені електронні листи від Росії. Але розвідка США вважає, що WikiLeaks отримали матеріали через посередників зі зв'язками з Кремлем.

У четвер Трамп, здавалося, відступив, звинувативши "нечесні" ЗМІ в перекручуванні його коментарів з приводу Ассанжа. "ЗМІ брешуть, щоб представити все так, ніби я проти" розвідки ", - сказав він," коли, насправді, я великий шанувальник! "За словами американських чиновників, перехоплені повідомлення, про існування яких раніше не повідомлялося, підкріплюють впевненість ЦРУ та інших агентств в тому, що цілі Путіна виходять за рамки підриваючи довіри до виборчої електронній системі США. в кінцевому підсумку, вони спрямовані на зміну результату запеклої президентської гонки в сторону кандидата, який більшою мірою відповідає цілям зовнішньої політики Москви. Повідомлення також показали, що посадові особи найвищого рангу в Росії очікували, що переможе Клінтон, і не розраховували, що їм вдасться досягти мети. Російські офіційні особи "були настільки ж здивовані, як і решта світу", - сказав другий чиновник США, який, як і інші, говорив на умовах анонімності, щоб обговорити питання, що стосуються розвідки. "У цьому випадку, ви розпізнаєте щось, грунтуючись на їх реакції", - сказав перший чиновник, додавши, що перехоплені розмови підкріплюють "нестабільну впевненість" розвідки. У повідомленнях також повторюються деякі публічні коментарі Москви. "Трамп зрозумів настрій людей і продовжував йти до кінця, коли ніхто не вірив в нього", - сказав Путін на прес-конференції минулого місяця, додавши з усмішкою, "крім вас і мене".

Чиновники розвідки США вважають, що Путін на довгі роки затаїв образу на Клінтон, яку звинувачував у підбурюванні демонстрацій в Москві в 2011 і 2012 роках, які ганьбили Путіна і розхитували влада колишнього співробітника КДБ. Елітні підрозділи розвідки Росії протягом багатьох років використовували можливості кібер-шпигунства для збору інформації про політиків США і політичних кандидатів - також надходили і Сполучені Штати щодо Росії. Але рішення Москви, опублікувати тисячі вкрадених листів для загального доступу на WikiLeaks, було сприйнято як провокаційний відхід від традиційних заходів в шпигунстві, повідомили чиновники у США. У четвер Клеппер сказав, що є різниця між "актом шпигунства, який ми проводимо так само, як інші країни, і нападом".

Посадові особи США кажуть, що цілі Росії, судячи з усього, змістилися з плином часу. Спочатку хакерські операції Москви були орієнтовані практично на всіх великих кандидатів, в тому числі на первинних конкурентів Трампа серед республіканців, вони здійснювалися в рамках досить типовою підпільної програми збору даних. Початкова мета Росії полягала в тому, щоб просто втрутитися і підірвати легітимність передбачуваної перемоги Клінтон. Але, коли Трамп став кандидатом Республіканської партії і показав, що може змагатися з Клінтон, цілі Росії стали більш амбітними, кажуть чиновники. В останні місяці гонки можна було спостерігати постійний потік вкрадених листів, які шкодили Клінтон, при цьому, відповідних публікацій про Трампа не було. Росія також використовувала соціальні медіа і платформи "фальшивих новин" в якості "прискорювача", щоб спробувати підвищити рейтинг Трампа і підірвати позиції Клінтон, сказав другий чиновник.


Джерело


Опублікував: Карпатський Слон
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Про вороже угрупування військ "Север"... - Костянтин Машовець

п’ятниця, 19 квітень 2024, 9:14

На рахунок " гіпотетичного прориву противника у Харків" . Сьогодні, поговоремо про РОЗПОДІЛ тих сил й засобів УВ "Север", які - або вже є у розпорядженні його командування, або надійдуть туди протягом найближчого часу... Як відомо, війська (сили) цьог...

Російські спецпризначенці самі забезпечили зброєю вбивць своїх співгромадян: Нападники на "Крокус Сіті Хол" стріляли по публіці із новітніх автоматів, - ЗМІ

п’ятниця, 19 квітень 2024, 8:15

Нападники на підмосковний "Крокус Сіті Холл" стріляли по людях із нових штатних автоматів Збройних сил РФ. Про це йдеться у матеріалі видання "Важные истории". "Автомат АК-74, з якого нападники розстрілювали людей у «Крокусі» під Москвою, експортувався...