Ті люди, які жалкують про розпад Радянського Союзу з різнорідними мотивами, можуть бути небезпечними для України - історик

Саме група українців, яка вірить в "русскій мір" і хоче повернення до нього, є найнебезпечнішою в порівнянні з іншими, які теж жалкують за "совком".

Ярослав Грицак. Фото:Збруч

Третина українців, які жалкують про розпад Радянського Союзу мають дуже різнорідні мотиви, але їх частина може бути небезпечною для України. Про це в коментарі Обозревателю розповів історик Ярослав Грицак, інформують Патріоти України.

"Насправді ці люди, які жалкують про розпад Радянського Союзу, дуже різнорідні і мають дуже різнорідні мотиви шкодувати. У частині, якщо не в більшості, ностальгія за стабільністю, хоча б за поганою, але стабільністю.

Це можна порівняти з тією хвилею загального популізму, який зараз охопив всю Європу і навіть Північну Америку, це ідея "поверніть нас назад", туди, де нам було добре. Всі ці заклики Трампа зробити Америку знову великою, або в Польщі - повернемося до Речі Посполитої, це дуже сильний мотив, це перша причина.

Наступною причиною історик називає ідеологічну, як повернення до комунізму, і найбільш небезпечну, сприйняття Радянського Союзу, як повернення в Росію.

"Ми думаємо, що перші дві групи, які засновані на перших двох причинах, є меншими. Перша є нейтральною, а друга дуже маленька. Найбільша третя, яка вірить в "русскій мір" і хоче повернення до нього, ось ця група небезпечна для України", - вважає Грицак.

І додав: "Насправді не в тому питання, наскільки ця група велика, а чи буде вона мати своїх політичних лідерів та інструменти для мобілізації. Тому що сама по собі ця група досить пасивна, вона може хотіти, але щоб бажання перейшло в політичний шлях, треба щоб були якісь центри мобілізації. Поки таких центрів не видно".

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

"Крик відчаю" через українські БПЛА: У Міноборони пояснили, чому РФ створює "танки-монстри" з системами РЕБ

субота, 20 квітень 2024, 7:15

Українські ударні дрони з часом значно покращилися, тому російські засоби, які раніше працювали, виявилися неефективними. . Монструозні танки обвішані засобами радіоелектронної боротьби, про які повідомлялося останнім часом, росіяни випускають на поле...

Народні прикмети на 20 квітня. Що треба щро між чоловіком і дружиною почастішають сварки

субота, 20 квітень 2024, 7:05

Православна церква України 20 квітня за новим стилем вшановує преподобного Феодора Тріхіна, преподобного Анастасія Синайського і Кіпрську ікону Богоматері. За старим стилем у свято сьогодні вшановують мученика Руфіна і мученицю Акіліну молодшу. . Наші...