Ті споживачі послуг ЖКГ, які економлять, платять стільки ж, скільки й ті, хто цього не робить

Відсутність стимулів і засобів економії споживання є головним і непоправним дефектом діючої системи субсидій

Доступні квартирні прилади обліку споживання тепла, які могли б дати споживачам реальні стимули для економії теплоенергії, в Україні не сертифікуються, пише в своїй статті для ZN.UA директор аналітичного центру "Інститут міста" Олександр Сергієнко. За його словами, споживачі цілком могли б мати стимули для економії, якби не витратна модель діючої в Україні системи субсидій, в якій вся економія споживання газу, води, тепла, або будь-якого іншого ресурсу веде лише до скорочення розміру субсидування, в той час як обов'язковий платіж для сім'ї залишається незмінним.

"Здавалося б, така проста річ - зменшити суму обов'язкового платежу на суму економії! Але ж ні, наші віце та просто міністри соціальної політики нізащо на це не підуть. Їм, очевидно, здається, що тут не можна буде скоротити кошти держбюджету на субсидії, хоча в існуючій моделі це теж неможливо! Людей просто змушують вибирати повністю міністерські "соціальні" нормативи, тому як наслідок - ніякої економії енергоресурсів ", - йдеться в статті.

На думку аналітика, відсутність стимулів і засобів економії споживання є головним і непоправним дефектом діючої системи субсидій: їх одержувачі зацікавлені споживати ресурс в повній мірі, щоб отримати право на субсидію в наступному році. Сергієнко нагадує, що 40% багатоквартирних будинків в Україні не забезпечені загальнобудинковими приладами обліку тепла, що робить економію безглуздою. Однак там, де лічильники тепла є, можливість вручну контролювати споживання в залежності від температури часто відсутня. При цьому, жителі квартир, не оснащених квартирними лічильниками тепла (а таких в Україні 90%), також не мають жодних стимулів і засобів для економії.

Зараз ТКЕ просто розкидають все спожите будинком тепло між квартирами за квадратними метрами, і ті хто економлять платять рівно стільки ж, скільки ті, хто нічого подібного не робить. "Хоча є дуже недорогі лічильники, які можна поставити на кожну батарею і вважати споживання тепла. Ними обладнані "хрущовки" Польщі, Чехії, навіть Росії, але у нас їх просто ... не сертифікують, думаю, зрозуміло, з яких причин", - робить висновок автор.

Нагадаємо, протягом 2016 року субсидії на оплату житлово-комунальних послуг були призначені 7 млн 677 тис. домогосподарств, з них у міських поселеннях - 5 млн 185 тис., в сільській місцевості - 2 млн 492 тис. У порівнянні з 2015 роком кількість таких домогосподарств збільшилась на 2 млн 284 тис., або на 42,4%. Нагадаємо, що за минулий рік загальна сума заборгованості населення України за оплату послуг ЖКГ збільшилася на 12,5 млрд грн, тобто більше ніж у два рази.

Опублікував: Світлана Іваненко
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Народні прикмети на 25 квітня: Що потрібно зробити для гарного самопочуття, а чого уникати у Марків день

четвер, 25 квітень 2024, 7:05

Народне свято 25 квітня відоме під назвами , Марк ключник, Василь-парильник. Православна церква України 25 квітня за новим стилем вшановувала пам'ять одного з дванадцяти апостолів євангеліста Марка. За старим стилем у свято сьогодні вшановують преподоб...

Военная помощь США сначала пойдет на закрепление позиций Сил обороны Украины и отражение наступления РОВ - Злий Одесит

четвер, 25 квітень 2024, 3:25

Сенат США во вторник 23 апреля (ночью 24 апреля по Киеву) поддержал законопроект о предоставлении помощи Украине на сумму около 61 млрд долларов. Подписание документа президентом США Джозефом Байденом – тоже не проблема, но как скоро настолько необходи...