Трамп & Путін: До чого призведе протистояння Росії і США, - Віталій Портников

Міжнародна ситуація буквально вагітна глобальним протистоянням, і Європа хоче утримати Росію і Сполучені Штати від силової конфронтації на Близькому Сході і далі.

Д.Трамп та В.Путін. Фото: ЖЖ.

Європа сьогодні хоче утримати Росію і Сполучені Штати від силової конфронтації на Близькому Сході і далі скрізь. Це означає одне: міжнародна ситуація буквально вагітна глобальним протистоянням. Так пише у своєму блозі журналіст Віталій Портников, передають Патріоти України.

Міністр закордонних справ Великобританії Борис Джонсон обіцяє запропонувати на саміті глав зовнішньополітичних відомств країн "великої сімки" запровадження нових - штрафних - санкцій проти Росії, якщо Москва не відмовиться від підтримки злочинного режиму Башара Асада і не виведе свої війська з Сирії.

Джонсон демонстративно скасував візит до російської столиці, щоб показати своє ставлення до хімічної атаки режиму Асада і дати можливість державному секретарю США Рексу Тіллерсону продемонструвати в Кремлі узгоджену позицію цивілізованого світу.

У Москві Джонсона вже представляють як безвідповідального "яструба", який намагається вплинути на "миролюбну" зовнішню політику путінського режиму. Але насправді Джонсон - зовсім не "яструб". Позиція міністра закордонних справ Великої Британії відзеркалює загальну стурбованість європейських країн наслідками американського удару по Сирії.

Цей крок Дональда Трампа був підтриманий практично усіма союзниками Сполучених Штатів - від Європейського Союзу до Туреччини. Однак підтримка не означає відсутності стурбованості.

Якщо в Москві вирішують, що повинні "провчити" Трампа і відповісти йому за допомогою сили, то ситуація може швидко перейти в силове протистояння між Заходом і Москвою. Ознаки такої готовності спостерігаються після спільної обіцянки Росії, Ірану і сирійської влади реагувати на нові удари.

Нові санкції - якщо країни "великої сімки" погодяться з їхнім запровадженням - повинні продемонструвати Володимиру Путіну єдність Заходу і готовність цивілізованого світу діяти енергійно і злагоджено. Вони повинні утримати Росію від будь-яких спроб підняти свою слабнучу руку на лідера вільного світу - Сполучені Штати.

Але одночасно вони повинні повернути Трампа, якщо так можна висловитися, до позицій Обами. Тобто до готовності працювати над демонтажем російського політичного режиму за допомогою політичних і економічних, а не силових дій.

Іншими словами - Європа сьогодні хоче утримати Росію і Сполучені Штати від силової конфронтації на Близькому Сході і далі скрізь.

Шанси Бориса Джонсона і тих, хто розділяє його підхід, не такі вже й великі. Путін давно вже живе в сутінковій реальності, з якої навряд чи вибереться навіть після втрати влади. З точки зору російського правителя і тих, з ким він спілкується, не Росія, а Сполучені Штати порушують і міжнародне право, і правила гри - як на Близькому Сході, так і на пострадянському просторі.

Тому не приведуть до успіху як спроби розмовляти з Путіним мовою ультиматумів, так і спроби пропонувати російському президенту пряник. Путін переконаний, що ініціатива на його стороні і йому самому вирішувати, кому висувати ультиматуми, а кому пропонувати пряники.

З Дональдом Трампом ще складніше. По-перше, американський президент вважає за краще діяти імпульсивно - і в цьому сенсі його реакцію на ті чи інші події просто неможливо прорахувати. Ще вчора Трамп був рішучим противником застосування сили в Сирії і критикував свого попередника Барака Обаму за втручання в конфлікт сирійців з диктаторським режимом.

Сьогодні Трамп сам застосував силу. Завтра у нього може бути інша позиція. Але зараз американський президент потребує швидких перемог і йому не до вишуканих розрахунків британських джентльменів.

Це означає одне: міжнародна ситуація буквально вагітна глобальним протистоянням. Ще три роки тому Україна могла б сприймати себе як безпристрасного спостерігача такого протистояння. Але зараз вона ризикує стати однією з його арен.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Польща пробила дно! Ракеті РФ дозволили поцілити в Україну. Нова заява сусідів просто здивувала - Снєгирьов

п’ятниця, 29 березень 2024, 7:15

Варшава заявила, що 24 березня сталося порушення повітряного простору Польщі однією з ракет, запущених Росією. За даними польських військових, об’єкт увійшов у польський простір поблизу Осердова (Люблінське воєводство) і пробув там 39 секунд. Це вже не...

Народні прикмети на 29 березня: Печіть граків з тіста. Що варто зробити для благополуччя в родині

п’ятниця, 29 березень 2024, 7:05

Православна церква України 29 березня за новим стилем вшановує пам'ять мученика Марка Арефусійського, преподобного Іона Пустельника і святого Євстахія Віфінійського. За старим стилем у цей день згадують мученика Савіна. . 29 березня наші предки шанув...